XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Pionir, Partizan i Beograd u Ligi šampiona!

BEOGRAD, 7. oktbar.- Srpsko kuglanje imaće u novoj sezoni lige Šampiona tri predstavnika.

Ženska ekipa subotičkog Pionira, koja je 2009. i 2011. bila druga, a 2010. četvrta u Ligi šampiona, plasirala se osvajanjem drugom mesta u Svetskom kupu. Kuglaši Partizana osvajanjem srebrne medalje na Kupu NBC federacije obezbedili su učešće u ovom elitnom klupskom takmičenju. Srpski šampion Beograd „Poštanska štedionica“ bio je osmi u Svetskom kupu u Augzbrgu, ali pošto je među prvih sedam ekipa koje su stekle pravo da igraju Ligu šampiona na osnovu plasmana u Svetskom kupu bio i prošlogodišnji pobednik Sport iz Podbrezove, osmo mesto je Beograđanima bila ulaznica za novi svetski izazov.

Plasirala su se i dva kluba u kojima igraju srpski reprezentativci slovački Sport Podbrezova (Ćalić i Zavarko, trener Ponjavić) i Segedin (T. Sel i R. Ernješi), tako de će Liga šampiona biti izuzetno zanimljiva za sve ljubitelje kuglanja u Srbiji.

- Protekla sedmica donela je nove uspehe srpskom kuglanju, ovog puta na klupskom planu i čestitam Pioniru i Partizanu na srebnim medaljama, ali i Senti Visa prom i Jedinstvu iz Novog Bečeja na četvrtim mestima u Kupu Evrope.– kaže predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović, koji je i potpredsednik Međunarode kuglaške federacije FIK NBC. -Pokazalo se da imamo ne samo dobe reprezentacije, šampione sveta u seniorskoj i juniorskoj muškoj konkurenciji, nego da klubovi, i pored teških uslova u kojima rade, mogu da dođu do svetskog vrha.

U Kupu Evrope u Banji Junaković, četvrta mesta pripala su srpskim vicešampionima muškoj ekipi Sente Visa prom i ženskom timu Jedinstva iz Novog Bečeja što je izuzetan uspeh u konkurenciji 10 ženskih i 15 muških ekipa. U Kupu NBC federacije, Crvena zvezda BN Bos je završila na 14. mestu od 22 tima, a ženski tim beogradskog EDB bio je osmi od 11 selekcija.

Konačni plasmani međunarodnih kupova u 2012. – Sveski kup u Augzburgu, muškarci: 1. Segedin (Mađarska), 2. Fojt Sent Pelten (Austrija), 3. Sport Podbrezova (Slovačka).

Žene: 1. Lanteks Celje (Slovenija), 2. Pionir Subotica (Srbija), 3. Viktorija Bamberg (Nemačka).

Kup Evrope, Apatin (Srbija), muškarci: 1. Zalaegerseg (Mađarska), 2. Viktorija Bamberg (Nemačak), 3. Veseli Nojkirhen (Austrija), 4. Senta Visa prom (Srbija).

Žene: 1. Zagreb (Hrvatska), 2. Ferencvaroš Budimpešta (Mađarska), 3. Petrolul Ploešti (Rumunija), 4. Jedinstvo Novi Bečej (Srbija).

Kup NBC federacije, Banjaluka, muškarci:1. Zaprešić (Hrvatska), 2. Partizan Beograd (Srbija), 3. Beč (Austrija).

Žene: 1. Zagreb Zabok (Hrvatska), 2. Istra Poreč (Hrvatska), 3. Rakosegi (Mađarska).

Uspesi srpskih klubova u međunarodnim kupovima

U Svetskom kupu, u muškoj konkurenciji Kordun Dunav osiguranje iz Kljajićeva bio je treći 1997. u Augzburgu, a ovaj podvig ponovio je i sjajni tim Beograda „Poštanske štedionice“ 2009. u Budimpešti. Ženska ekipa subotičkog Pionira je 2012. je bila duga, 2010. treća, a 2008. i 2011. četvrta

U Kupu Evrope, srpsko kuglanje imalo je mnogo uspeha: 2000. u Skoplju ženska ekipa novobečejskog Jedinstva osvojila je prvo mesto, muški tim Metalca iz Gornjeg Milanovca bio je drugi 2002. u Prerovu i treći u Osijeku 2003, ženski tim Pionira bio je 1997. u Hunedoari treći, dok su kuglaši Niš puta 2009. u Skoplju takođe zauzeli treće mesto. Muška selekcija Crvene zvezde je bila četvrta 1998. u Klagenfurtu, baš kao i ženska ekipa Pionira 2005. u Koblahu....U 2012. četvrta mesta osvajili su kuglaši Sente Visa prom i kuglašice Jedinstva.

U Kupu NBC federacije, ženska ekipa SPC Vojvodine je 2005. u Novom Sadu bila druga, baš kao i muški tim Beograd „Poštanska štedionica“ 2007. u Augzburgu. Drugo mesto osvajio je 2012. i beogradski Partizan. Muški tim Jedinstva iz Novog Bečeja je 2002. u prvom Kupu NBC u Škopauu u Nemačkoj zauzeo treće mesto.