XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Šumaher nije polomio ruku i napustio je Beograd sa svojom ekipom

Pobednik 52. trke „Kroz Srbiju“ nemački biciklista Štefan Šumaher napustio je Beograd sa svojom ekipom „Kristina Vočis“ (Danska) sa longetom na ruci koju je povredio u finišu poslednje šeste etape od Sremske Mitrovice do Beograda!

- Utvrđeno je da ruka nije polomljena, već da je samo dobro ugruvao – kaže sportski direktor trke „Kroz Srbiju“ Aleksandara Milenković.- On je tu ruku već lomio i kada je pao, žestoko je ugruvao i u prvom trenutku lekarski tim hitne pomoći na čelu sa dr Brankom Matijašević je mislio, jer ga je jako bolela, da je ponovo slomio. Na sreću nije, ali se dobro isekao po licu prilikom pada. Nama je bilo veoma žao što se nije popeo na binu u Beogradu i trofeje je umesto njega primio njegov suvozač Mihael Rasmusen. Napustili su potom Beograd veoma zadovoljni i zahvalili su nam se na gostoprimstvu. Padovi su deo biciklističkog sporta i tako moramo i da ih prihvatimo...

U padu je učestvalo preko 20 biciklista među njima i srpski mladi reprezentativac, naprijatnije iznenađenje ove trke Dejan Marić iz kragujevačkog Radničkog. Svi su dobili vrme pobednika poslednje etape Maksimilijana Rikecija (Argentina, Nipo Japan).

Štefan Šumaher (31 godina) je prvi Nemac pobednik trke „Kroz Srbiju“! Bio je bronzani na Šampionatu sveta 2007. Na Điru je 2006. pobedio u dve etape i dva dana nosio roze majicu, a ima pobedu na etapnoj trci „Eneko tur“ 2006. i klasiku Amstel zlatna trka 2007. Na trci „Kroz Srbiju“ Šumaher je u žutoj majici Pošte Srbije Vestern uniona SAP i S i T iza sebe, posle šest etapa i 19:05,38 časova u sedlu na stazi od 774,6 km, ostavio 28- godišnjeg Sergeja Rudaskova (Rusija, Itera Kaćuša) i 25-godišnjeg Rusa Aleksandra Prišipetnija (Itera Kaćuša) koji su kasnili 16, odnosno 33 sekunde.

Srpski bicklisti nisu uspeli da ponove uspeh od prošle godine kada je pobedio Ivan Stević a Gabor Kasa koji se razboleo na ovoj trci, bio četvrti i odneo belu majicu za najboljeg mladog biciklistu. Ipak, osvojeni su novi svetski bodovi. Sve idu na konto Ivana Stevića, koji je zaradio 13 bodova (devet za tri treća mesta u tri etape i četiri za jedan dan u žutoj majici). Među deset u etapama bili su i Jovan Zekavica (Srbija Festina mladi) - deveti u petoj etapi i šesti u šestoj, Svetislav Blagojević (Radnički Kragujevac) koji je bio peti u šestoj etapi i Marko Stanković (Srbija Festina mladi) na desetoj poziciji u poslednjoj šestoj etapi. Sjajno 13. mesto u najtežoj, četvrtoj etapi do Pala osvojio je Dejan Marić iz kragujevačkog Radničkog i bio najbolje plasirani srpski biciklista.

- Bio sam i četvrti u Beogradu i šteta što se i tu nisam našao na postolju. Želja mi je bila da pobedim u poslednjoj etapi, ali kako se sve lopše odvijalo, dobro sam prošao jer nisam pao – kaže Ivan Stević, koji je suvozače iz Salkano tima za koji vozi ove godine i menadžera Luku Želea poveo po podne posle trke „u život“ na Adu Ciganliju.

Najbolju poziciju u generalnom plasmanu od srpskih biciklista zabeležio je Nebojša Jovanović (Radnički, Kragujevac) koji je trku završio na 16. mestu. Njemu je ovo 11. učešće, deset puta je zvršio i najbolji plasman bilo mu je treće mesto 2004.

Srpski biciklisti su u borbi za majice imali uspeha samo u okršaju za plavu majicu Sosijete ženeral banke za najbolje vozače po bodovima (etape i prolazni ciljevi). Tu je Ivan Stević drugi sa 24 boda iza Maksimilijana Rikecija (Argentina) koji je imao 33 poena i ispred Marcina Sape (Poljska) sa 23 boda.

U bodovanju za najbolje brdske vozače i zelenu majicu Salkana, ni jedan srpski biciklista nije osvojio makar poen, što pokazje da nisu imali noge za planine, posebno u dve etape, trećoj i četvrtoj! Majicu je poneo Fortunato Baliani (Italija, Nipo) sa 25 poena ispred Aleksandra Kampa (Danska, Kristina Vočis) sa 18 i Jiržija Polnickog (Češka, Virpul) sa 12 poena. Baliani (38 godina) je pobedio u nejtežoj etapi od Bajine Bašte do Pala i osvojio prva mesta na tri najteža brdska cilja Tari, Sjemeču i Romaniji!

Trofej Bora Ivaković i tačkastu majicu NIS gasporom Njefta osvojio je Marcin Sapa (Poljska, Markpol) ispred Balianija i Polnickog. Belu majicu Framakoma MD za najboljeg biciklistu do 23 godine poneo je sjajni 20-godišnji Rus Aleksandar Foliforov iz Itera Kaćuše.

Od 22 ekipe iz 18 zemalja koliko ih je startovalo 12. juna u Nišu, trku u Beogradu je završila 21 ekipa. Itera Kaćuša je najbolji tim u crvenim majicama Ministarstva omladine i sporta Srbije sa 57:18,42 časova. Kristina Vočis (Danska) je druga sa 34 sekunde zaostatka, a Nipo (Japan) treći sa 3,22 minuta slabijim vremenom. Radnički (Kragujevac) je šesti sa 25,12 minuta zaostatka, 13. je Salkano 17. Srbija Fetsina mladi i 18. niški Železničar MBN.

Trka je bila izuzetno interesantna, čak deset biciklista pelo se na postolje u šest etapa, a žuta majica je tri puta promenila vlasnika (Rikeci u drugoj, Stević u trećoj i od četvrte do kraja Šumaher). Rikeci ima tri etapne pobede (prva, peta i šesta), po jednu Italijan Enriko Rosi (Meridiana) koji nije završio trku- u drugoj, Šumaher u trećoj i Fortunato Baliani (Italija, Nipo) u četvrtoj. Dva druga mesta osvojio je Sergej Rudaskov (Rusija, Itera Kaćuša) u trećoj i četvrtoj etapi. Po jedno drugo mesto imali su Matej Marin (Slovenija, Arbo Austrija) u prvoj, Poljak Adam Vadecki (Markpol) u drugoj, Rosi u petoj, Italijan Roberto Cezaro (Meridiana) u šestoj. Stević je bio treći u prvoj, drugoj i petoj etapi Aleksndar Kamp (Danska, Kristina Vočis) u trećoj, Šumaher u četvrtoj i Rudaskov u šestoj.

Trku je od 124, koliko ih je bilo na startu u Nišu, završilo 112 biciklista. Poslednji Bišof Balint (Mađarska, Bjanči) imao je 74,3 minuta zaosatka za Šumaherom.

Ovogodišnja 52. trka „Kroz Srbiju“ se vozila pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“ uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstva omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnih policija Srbije i BiH i gradova etapnih mesta Niš, Kragujevac, Bajina Bašta, Ruma, Sremska Mitrovica i Beograd.

U sponzorskom pulu su bili Pošta Srbije Vestern union SAP i S i T, Sosijete ženeral banka, Salkano, Farmakom MB, NIS Gasporm Njeft, Delta motors Be – Em - Ve, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće bila je Prolom voda. Medijski sponzor bio je RTS TV Beograd.