XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Srpski podmladak nišani Ligu mladih Evrope

Mladi strelci Srbije učestvovaće od 4. do 6. maja na kvalifikacionom turniru istočnog regiona u Osijeku za Ligu mladih Evrope.

Treneri Ivan Manojlović (Pančevo) i Boban Marinković (Smederevo) vodiće u disciplini vazdušna puška Andriju Milovanovića (Niš), Tijanu Kolarik (Pančevo), Tihu Todorović (Lukanjac, Pirot) i Draganu Paleček (Novi Beograd Ušće) i u disciplini vazdušni pištolj Dragana Građina (Kikinda), Anu Alentijev (Smederevo) i Mariju Bubalo (Pančevo).

Takmičenje će se održati u sportskoj hali Zrinjevac i u disciplini vazdušna puška prijavljene su selekcijeHrvatske, Izraela, Rusije, Srbije i Ukrajine, dok će pištoljem boriti za plasman na završni turnir u oktobru Hrvatska, Rusija, Srbija i Ukrajina. Po dve najbolje ekipe u svakom oružju kvalifikovaće se na završni tirnir.

U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite. U grupama gađa se 40 dijabola, a rivali se određuju žrebom. Pre meča određuju se i redosled strelaca – prvi iz jedne ekipe gađa sa prvim iz druge i tako redom. Posle svakih deset dijabola (moraju da se ispale za 12 minuta) proglašava se rezultat. Za pobedu u tih deset dijabola (seriji) strelac dobija dva poena, nerešeno donosi poen. Na kraju, ukupan zbir bodova po serijama određuje ekipnog pobednika, maksimalno može da bude 24:0.

U finalu i meču za treće mesto gađa, takođe, strelac protiv strelca, ali sa 20 dijabola i ograničenim vremenom za nišanjenje od 75 sekundi za svaku. Posle svakog hica proglašava se pobednik (hici se ocenjuju na decimalu) i on dobija dva boda. Za nerešen rezultat dobija se bod. Maksimalno može da bude 120:0

Na prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju.

Na drugom finalu 2010. u Bolonji Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.

Na trećem finalnom turniru prošle godine u oktobru u Budvi, srpska reprezentacija u gađanju vazdušom puškom zauzela je poslednje četvrto mesto u grupi i nije sa plasirala za polufinalne. Nismo imali predstavnike u disciplini pištolj.