XS
SM
MD
LG

Rvanje: Doviđenja u Tbilisiju 2013.

Poslednjeg dana Šampionata Evrope slobodim stilom, troje srpskih rvača izgubilo je borbe, ali je Dragutin Dokić u kategoriji do 84 kg u meču sa Timofejom Ksenidisom u prvoj rundi osvojio poen, ukupno četvrti za srpsko slobodno rvanje na ovom šampionatu. Tri poena doneo je Predrag Budić u kategoriji do 120 kg. Jednu pobedu bez borbe upisala je Anđela Krčmarević (do 55 kg) kojoj na megdan nije izašla Šveđanka Nerel.

Dokić je poen osvojio u prvoj rundi kada se dobro nosio sa Grkom, ali je posustao u drugoj i Ksenidis je rešio meč tehničkim tušem.

Na strunjače su izašle i dve srpske takmičarke. U prvom kolu bila je slobodna Ana Tuba (63 kg) da bi u drugom rvala sa Mihalik iz Poljske i izgubila je tehničkim tušem.

Beloruskinja Vasilisa Marzaliuk je bila protivnica u prvom kolu Uni Svetlani Tubi u kategoriji do 72 kg. Beloruskinja, koja ima svetsku bronzu i evrpsko srebro u karijeri, vrlo brzo je osvojila tri poena, potom još pet za 7:0 u prvoj rundi. U drugoj je sve rešila tehničkim tušem.

- Na žalost ni jedan rival nije „povukao“ naše u repesaž – rekao je trener reprezentacije Ljubiša Peško.- Iskreno, nismo očekivali pobede i medalje u ovom stilu na EŠ, već samo da svi reprezentativci pruže maksimum a to su i učinili i tu nema zamerki. Naša selekcija, i muška i ženska je veoma mlada. Una Tuba, na primer, ima samo 18 godina i ako se sa njima bude radilo biće i lepih vesti u budućnosti. Fizički, naši takmičari i takmičarke bili su odlično pripremljeni, ali se odmah videlo da im nedostaje tehnika i iskustvo.

Peško je ukazao i na interesantu činjenicu da žreb nije bio u većini na strani srpskih predstavnika i da su dobijali veoma kvalitetne rivale. Bilo je slučajeva da su ih „povlačili“ i u repesaž ali tamo nisu mogli da pruže maksimum, nenavikli na turnirski ritam:

- Svima nedostaju jaki međunarodni turniri i mnogo jača konkurencnija na domaćim takmičenjima. Bez toga nema napretka. Takđe, mora da se proširi i trenerska baza, talenat i volja bez dobrog stručnog rada ne mogu da daju prave rezultate.

Sestre Ana, Ira i Una Tuba su dočekale srpske rvače grčko rimskim stilom i navijaće za njih u nastavku Šampionata Evrope:

- Nismo zadovoljne, očekivale smo više od ovog prvenstva - rekla je u ime sestara Eva Tuba.- Sa druge strane, bile smo u prilici da osetimo atmosferu velikog takmičenja i sa te strane ovo je ogromno iskustvo. Mi jesmo najbolje u Srbiji, ali iskreno, naše rvanje je po kvaliteu daleko od Evrope i još moramo da učimo i radimo.

Rvači i rvačice slobdnim stilom rastali su se u Beogradu uz pozdrav „Doviđenja 2013. na Šampionatu Evrope u Tbilisiju u Gruziji“.