XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: U Smederevu počinje obeležavanje jubileja 125 godina Streljačkog saveza Srbije

Vredni streljački radnici kluba Smederevo će ovog vikenda biti domaćini Šampionata Srbije vazdušnim oružjem i to će ujedno biti i centralno takmičenje i početak obeležavanje jubileja 125 godina Streljačkog saveza Srbije.

- Odlučili smo se da početak proslave bude upravo u Smederevu, gradu koji ima izuzetnu tradiciju u streljaštvu i koji je dobio novo strelište. Lepo je da u jubilarnoj godini proslavljamo otvaranje strelišta, koja nedostaju srpskom streljaštvu a ovo će sigurno biti za ponos svim strelcima - rekao je Siniša Veljković predsednik Komisije za informisanje SS Srbije, koja je pripremila i program proslave 125 godina Streljačkog saveza Srbije.- Preporučili smo klubovima i organizacijama da svako takmičenje u ovoj godini bude posvećeno jubileju, da se jasno naglasi izuzetna tradicija streljačkog sporta. Krajem godine planiramo svečanu akademiju i takozvano gađanje u jubilarnu metu čime ćemo zaokružiti proslavu značajnog datuma.

Šampionat Srbije okupiće najbolje srpske strelce i sve olimpijce koji, potom od 15. do 25. marta odlaze na pripreme u Kuvajt na poziv trenera nacionalnog tima ove zemlje Srećka Pejovića. Učestvovaće i na Internacionalnom prvenstvu Kuvajta.

Prošle godine na Šampionatu Srbije u Kaću u seniorskoj konkurenciji titule su pripale - puška: „Čika Mata“ (Kragujevac) i Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), seniorke: Novi Beograd Ušće i Andrea Arsović (Partizan), pištolj, seniori: Policajac i Damir Mikec (Policajac), seniorke: Crvena zvezda i Zorna Arunović (C. zvezda).

U juniorskoj konkurenciji lane su se zlatnim medaljama okitili – puška, juniorke: Novi Beograd Ušće i Dragana Todorović (N. Beograd Ušće), juniori: Niš i Gabriel Dautović (Pančevo), pištolj, juniori: Kikinda i Dušan Latinović (Kikinda), juniorke: „A. Dejović“ (Užice) i Emilija Zdravković (Jagodina).

Streljački savez Srbije (Savez streljačkih družina Srbije) osnovan je 1887. Inicijativu su pokrenule streljačke družine kojih je u tom periodu bilo dosta u Srbiji i koje su organizovale veoma uspešna takmičenja. Osnivačka skuština saveza održana je u toku drugog Prvenstva Srbije („Zemljskog gađanja“) u Kragujevcu.

Prvo streljačko takmičenje je održano 1851. na tek izgrađenom strelištu u Topčideru u Beogradu i prisustvovao je i srpski knez Aleksandar Karađorđević. Strelište je bilo otvoreno za građanstvo svake nedelje da bi se na taj način, oružje kao simbol slobode i nezavisnosti još više približilo narodu. Aktivnosti i organzaciju streljačkih takmičenja pomagala je i vojska.

Prva streljačka družina osnovana je 1865. pod imenom „Beogradska streljačka družina“. Minastarstvo vojske je 1863. odlučilo da se „puške i municija mogu besplatno davati narodu“ čime je streljaštvo, pored sportskog i zabavnog karaktera zadovoljavalo i potrebe narodne odbrane. Ministarstvo odbrane je 1878. predložilo da se posebeno podstiče razvoj streljačkog sporta i to je i dovelo do još većeg omasovljenja i osnivanja družina. Veliku ulogu imao je major Šafarik koji je kao član Artiljerijskog komiteta napravio model rada streljačkih družina po uzoru na švajcarski sa posebnim naglaskom rada sa školskom decom u stvaranju streljačkih navika. Prvu đačku streljačku družinu osnovao je 1891. u selu Sićevu kod Niša učitelj Jakov Popović.

Prvo Prvenstvo Srbije pod imenom „Zemljsko gađanje“ održano je 1886. u Beogradu, a 1887. domaćin drugog prvenstva bio je Kragujevac. Poseban „Zakon o pomaganju streljačkih i gimnastičkih družina i pet Kola jahača“ u Kraljevini Srbiji donet je 1892. i u mnogome je rešio finansijske probleme ovih društava, tako da su posle toga počela intenzivnije da se osnivaju i u selima (prva 1888. u selu Grejač kod Aleksinca). U 1895. bilo je 25 gradskih streljačkih družina i još 90 u selima!

Već 1909. Streljački savez Srbije učlanio se u Međunarodni streljački savez čime je ovaj moderni sport izašao iz okvira tadašnje Srbije.