XS
SM
MD
LG

Rvanje: Svečana akademija povodom 100 godina rvačkog sporta u Srbiji

Svečana akademija povodom stogodišnjice rvačkog sporta u Srbiji održan je u Narodom pozorištu u Beogradu u prisustvu velikog broja uglednih zvanica.

Goste su pozdravili Željko Trajković predsednik Rvačkog saveza Srbije i Dragan Atanasov pomoćnik ministara za omladinu i sport Srbije i poželeli im ugodan boravak u Beogradu u toku Šampionata Evrope od 6. do 11. marta.

Rafael Martineti predsednik Međunarodne rvačke federacije (FILA) je u svom pozdravnom govoru istakao veliku ulogu koje je srpsko rvanje, a pre svih srpski rvački radnici i stručnjaci Milan Bata Ercegan i Ljubomir Ivanović Gedža imali u razvoju svetskog rvanja. Ceno Cenov predsednik Rvačkog saveta Evrope (CELA), naglasio je da malo koja nacija u Evropi može da se podiči tako bogatom rvačkom tradicijom i uspesima.

O razvoju rvačkog sporta i rezultatima govorio je Rajko Baltić, direktor Šampionata Evrope, istakavši da su rvači doneli u grčko rimskom stilu 83 medalja sa olimpijskih igara, svetskih i evropskih šampionata a da je rvanje sa 12 olimpijskih medalja u ovom stilu (3-5-4) najtrofejniji olimpijski sport u Srbiji. Na šampionatima sveta samo u grčko rimskom stilu osvojene su 39 medalja (5 – 17 – 17) na prvenstvima Evrope 32 trofeja (8 – 11- 13).

Zlatni orden Rvačkog saveza Srbije dobili su ugledni gosti predsednik FILA Martineti i predsednik CELA Cenov, kao i svi srpski rvači osvajači olimpijskih, svetskih i evropskih medalja i brojni sportski radnici između ostalih i Nikola Lalović predsednik skupštine RSS i član Biroa FILA, Željko Trajković i Rajko Baltić. Posthumno, ovo visoko priznanje dobili su i Bata Ercegan i Ljubomir Ivanović Gedža i primili su ih članovi porodica.

Ceno Cenbov je uručio plaketu CELA Željku Trajkoviću koji je dobio i Zlatni orden Rvačkog saveza Mađarske.

Nagrada za životno delo RSS pripala je legendi srpskog rvanja Stevanu Horvatu, srebrnom sa OI 1968. u Sijudad Meksiku, šampiona sveta u Švedskoj 1963. i SAD 1966. i vlasniku još tri evropska srebra, profesoru, dugogodišnjem saveznom selektoru i treneru, autoru brojnih knjiga.

Zlatni orden FILA za doprinos razvoju rvačkog sporta Draganu Atanasovu pomoćniku ministra za omladinu i sport Srbije uručio je predsednik FILA Martineti.

Zlatnim plaketama RSS nagrađeni su Rajko Baltić, Olimpijski komitet Srbije, Ministarstvo omladine i sporta Srbije kao i rvački savezi Rusije, Mađarske i Bugarske.

U toku svečane akademije prikazan je i film o veku rvanja u Srbiji, a otvorena je i izloža povodom 100 godina rvačkog sporta. Prvi klub osnovan je u junu 1912. u Somboru Radničko telovežbačko udruženje koje je kasnije preraslo u Radnički. Prvo državno prvenstvo održano je 1924. u Somboru i bilo je izborno za olimpijske igre u Parizu. Već 1919. u Bečkereku (Zrenjaninu) osnovan je klub Radnički, a 1923. i u Senti. U Beogradu je 1926. formiran klub Radnički. Jedan od najtrofejnijih svetskih klubova je sa ovih prostora, subotički Spartak čiji su rvači osvojili 32 medalje sa olimpijskih igara, svetskih i evropskih šamionata, što je više od trećine ukupnog broja medalja rvača FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG i Srbije! Bogatu nisku uspeha ima i beogradski Partizan u čijim redovima rve i Aleksandar Maksimović, koji je srpskom rvanju podario poslednju evropsku medalju, bronzanu sa EŠ u Nemačkoj 2011.

Svečanost je počela intoniranjem himne „Bože pravde“ a u kulturno umetničkom programu sudelovali su članovi ansambla Narodnog pozorišta.