XS
SM
MD
LG

Emotivni Laslo Đere

Čuveni Nebojša Glogovac je u kultnom filmu "Nebeska udica" izgovorio rečenicu koja se iznova i iznova citira. "Znaš ti kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže, i pobediš", poručio je Kaja svom sinu. U nedelju uveče jedan momak izašao je na centralni teren teniskog kompleksa u Rio de Žaneiru i potrudio se da Srbija dobije još jednog šampiona – njegovo ime je Laslo Đere.

Đere je u debitantskom ATP finalu punom napetosti i nervoze savladao Feliksa Ože-Alijasima iz Kanade rezultatom 6:3, 7:5.

Laslo Đere podiže prvi pehar na ATP turu.

Najava istorijske sedmice počela je prvom top 10 pobedom u karijeri – "pao" je Dominik Tim u dva seta, da bi se ređale pobede nad Tarom Danijelom i Kasperom Rudom, pre nego što je Aljaž Bedene predao polufinale zbog povrede zadnje lože.

Na putu do pehara stajao je samo mladi Kanađanin, ali i nelagodnost u predelu prepona, kao rezultat napornih mečeva na brazilskoj šljaci. Ona ga je omela posle odlično odigranog prvog seta i morao je u drugom da juri prednost rivala.

Strpljivom igrom je uspeo da se rezultatski vrati, a onda u finišu napravi odlučujući korak ka trijumfu, iskoristivši tek petu meč-loptu.

"Toliko sam stvari postigao. Vrlo sam srećan, uzbuđen i pun emocija. Srećan sam šta sam sve pregurao u ovom duelu, teško je bilo i fizički i mentalno, uspeo sam da izdržim. Bilo je mnogo brejkova, pogotovo u prvom setu, a mislim da smo igrali bolje u drugom setu. Propustio sam četiri meč-lopte na njegov servis, bilo je teško mentalno, ali ostao sam fokusiran. Razmišljao sam samo o sledećem poenu i iskoristio petu meč-loptu", rekao je Đere.

Još od juniorskih dana, kada je u godini u kojoj je izgubio majku igrao finale prestižnog turnira Edi Her, a potom osvojio i prestižni Oranž boul, nagoveštavao je da ima sve što je potrebno za visoke domete. Miran, tih, povučen i nenametljiv kakav je inače van terena, nije uspevao da napravi očekivani proboj.

 

Not a dry eye in the house