XS
SM
MD
LG

Dva Zvezdina lica a koje je pravo ?

Košarkaši Crvene Zvezde ove sezone pokazuju dva lica. Jedno je ono u ABA ligi. Tu je Zvezda suverena sa 16-0. Drugo lice je ono u Evrokupu gdje je Zvezda, računajući i prvu fazu i TOP16 fazu, na skoru 7-7. Sa pravom se postavlja pitanje koje lice Zvezde je pravo jer postoji ogroman disbalans u igrama Zvezde u regionu i Evropi.

Zvezda ove sezone ne igra Evroligu nakon pet sezona. Na početku je za trenera imenovan Milan Tomić a kasnije je sastavljen i tim takav kakav jeste. U svemu tome Zvezda je napravila par dosta upitnih poteza. Negdje su pogodili a negdje su promašili. 

Neki će se lako zavarati sa Zvezdinih 16-0 u  ABA ligi. Na prvi pogled to izgleda sjajno ali u stvari krije dosta mana. Zvezda je jedini tim koji nije imao nikakve turbulencije do sada u ABA ligi. Svi su nešto mijenjali. Neki igrače, neki trenere a neki i igrače i trenere. Zvezda je imala kompletan tim već na startu priprema što je pomoglo Tomiću da ekipa bude najspremnija na startu sezone. Međutim, kako sezona teče, Zvezda pokazuje sve više mana a naročito se to vidi u Evropi.

Zvezda je u Evrokupu imala šest pobjeda i četiri poraza u prvoj fazi. Pogotovo bodu u oči neki mečevi. Breša je prosječna ekiap koja se muči i u Italiji a Zvezdu je dobila (iako je Zvezda vodila 24-2 na startu). Izgubili su od Ulma u gostima što isto može da se okarakteriše kao poraz koji se nije treba desiti. Isto važi i za poraz u Beogradu od Monaka, pogotovo jer je bio ubjedljiv.

No i pored tih poraza, Zvezda je prošla u TOP16 fazu Evrokupa. Otvorili su je pobjedom protiv Limoža a onda tri vezana poraza. Valensija u gostima je zaslužen poraz gdje je Zvezda bila loša. Međutim, porazi od Unikahe u gostima i od Valensije kući, pokazali su dosta mana Zvezde. Dosta mana koje mogu Zvezdu koštati u završnici ABA lige. Bilo je mana i u igrama pojedinih igrača u tim mečevima ali bilo je mana i u vođenju utakmica od strane Milana Tomića.

Možda Zvezdi nije Evrokup prioritet. Možda je Zvezdi ABA liga bitnija. Kako god bilo, Zvezdi je bitno da se vrati u Evroligu. Međutim, mane koje su itekako vidljive u igri Zvezde, mogle bi koštati Zvezdu i u ABA ligi kada se bude odlučivalo o tituli i plasmanu u Evroligu.

Koje su to Zvezdine mane ?

Zvezda je napravila nekoliko grešaka u selekciji ekipe. Doveden je Cirbes za prvog centra. Cirbes je pik en rol centar za kojeg se moraju i praviti takve akcije. Takvih akcija je malo jer je prvi plej Zvezde, Džo Reglend, koji slabo igra pik en rol. Samim tim, Cirbes i nije upotrebljiv napadački. Nije tip centra koji prodorom može napraviti nešto. Kada krene na prodor to zaista izgleda tragikomično (bila je jedna situacija protiv Valensije u Beogradu). Drugi plej Zvezde, Filip Čović, voli pik igru. Ali tu je drugi problem. On češće igra u paru sa Odžom a ređe sa Cirbesom a Odžo, bez obzira na neke dobre momente, nije igrač za velike evropske scene što i pokazuju njegovi nastupi u Evrokupu. 

Cirbes je loš izbor uz organizatora kao što je Reglend. Sa druge strane Odžo ima nedostataka dosta i nema jednostavno veliki kvalitet za Evrokup. Međutim, Zvezda ima i trećeg centra. To je Dušan Ristić. Pored Odža ne bi trebao biti treći centar za početak. Međutim, Tomić mu ne vjeruje dovoljno. Igra malo a kad igra, igra jako jako dobro. Međutim, minutaža mu je mizerna cijelo vrijeme a ruku na srce ne djeluje da će Tomić svoj stav promijeniti (kasnije ćemo obrazložiti zašto).

Takođe, Zvezda ima problema i sa bekom. Bili Beron je najbolji čisti šuter koji je u poslednjih 10+ godina bio u ekipi Zvezde. Međutim, kada njega stane, nastane problem. Zvezda nema drugog beka koji na pravi način može nadomjestiti Berona. Davidovac se mičio sa povredom na startu sezone a kasnije nije dovoljno prostora imao da se razigra. Postoji naravno opcija da Čović i Relgend igraju u paru kada Berona ne ide i to se znalo pokazati kao dobra opcija ali generalno Zvezdi bi dobro došlo pojačanje na poziciji 1/2. Neki kombo bek sa sigurnih 10ak puena u rukama. Međutim, ne djeluje da Zvezda planira nekoga dovoditi a da li će to biti dobra odluka, vrijeme će pokazati.

Zvezda je vjerovatno najjača na pozicijama 3/4. Muhamed Faje je na kraju bio pun pogodak Zvezde. Igrao je sjajno do povrede a sada kada se vratio,, polako hvata ritam. Perperoglu je zaista maestralan, pogotovo u bitnim mečevima. Sjajno se snalazi i na trojci i četvorci. Pogađa šuteve preko ruke, sjajno napada i leđima ka košu i generalno igra sjajno sve važne mečeve. Simanić je vremenom sve bolji a i na neki način je projekat trenera Tomića. Tomić je nakon 1/4 finala ABA Super Kupa u Laktašima izjavio da će do Nove Godine Simanić biti veoma bitan igrač. 

A sada dolazimo do trenera Tomića. Tomić je takođe pokazao mnogo mana. Prije svega njegov odnos prema medijima i nije baš neki. Dosta je bahat na momente i lako se može prepoznati i da je egoista. Kao takav, nikada neće priznati grešku. Zato se nije htio odreći Odža a mogao je. Mogao je sredinom sezone poslati Odža u FMP a Apića prebaciti u Zvezdu. To nije uradio jer bi time priznao grešku prilikom odabira koga će iz FMP-a uzeti. Na kraju je Apić za Zvezdu izgubljen jer je potpisao ugovor sa Lokomotivom iz Kubana. 

Nije to jedina mana Tomića. Sve utakmice vodi na isti način. Petorka je skoro redovno ista u prvoj i trećoj četvrtini. Ne mogu se utakmice voditi na isti način čak i kad protiv istog protivnika igrate. Izmjene radi šablonski. Uvijek znate šta će uraditi. Reglend, Cirbes, Dobrić/Lazić out a Čović, Perperoglu, Odžo in. Na četvorci je jedinu pravu promjenu napravio jer je Simanić postao starter ali kao što smo rekli, Simanić je na neki način njegov projekat. Previše sve radi šablonski i to predstavlja jedan od glavnih problema u Evrokupu a moglo bi praviti problem kasnije i u ABA ligi jer Tomić polako postaje pročitan.

Sve mane u igri Zvezde kao i mane u vođenju utakmica od strane Tomića, sada bar u ABA ligi ne dolaze do izražaja. Međutim, kada dođe plej of, biće mogućih problema. U plej ofu i najsitnije stvari znaju da odluče ne o pobjedniku meča nego o šampionu. Zato se Zvezda ne smije uljuljkati. Ukoliko se previše opuste, crveno-beli bi mogli biti u velikom problemu. 

Cedevita je ispala iz Evrokupa i sve će baciti na ABA ligu i biće sigurno najopasniji rival Zvezdi u plej ofu. Imaju ekipu koja može ući u kontakt i ''tuču'' sa Zvezdom a tu mogu stvoriti probleme. Budućnost je na papiru kvalitetna ali ima oružje za samoubistvo u vidu Norisa Kola. Ili će srediti protivnika ili će srediti svoj tim, trećeg sa njim nema. On će forsirati i igrati za sebe a ne za ekipu i on je velika šansa svih protivnika Budućnosti u plej ofu. Forsiraće mnogo ako ne bude drastičnih promjena a sam u seriji na 2-3 pobjede, ne može nikoga dobiti. U plej ofu timska igra dođe do izražaja. Zato i napominjemo, da je prema našem skromnom mišljenju, Cedevita mnogo opasnija. Imaju i oni Pulena koji je svakakav ali mnogo ga je lakše ukrotiti nego Kola i mnogo više oni djeluju kao tim od Budućnosti.

No da se vratimo na Zvezdu. Da li će Zvezdu njene očite mane koštati titule u ABA ligi, a titula u ABA je prioritet kluba, pokazaće vrijeme. Međutim, uprava i stručni štab Zvezde bi morali biti budni i oprezni. U suprotnom, Zvezda bi opet mogla tugovati u aprilu......

Foto: Evrokup