XS
SM
MD
LG

Francuska prejaka u istorijskom gostovanju

Istorija srpskog ragbija 13 ispisala je nove stranice uoči starta novog kvalifikacionog ciklusa za Svetsko prvenstvo koje se 2021. godine igra u Engleskoj. U poslednjoj pripremnoj utakmici uoči početka Evropskog šampionata B narednog vikenda u Moskvi, Srbija je na stadionu Nastavnog centra Makiš izgubila od Francuska 54:2 (26:2).

U meču koji je obeležio 65 godina od prvog pojavljivanja ragbija 13 na ovim prostorima, Francuzi su stigli sa veoma jakom selekcijom. Neračunajući neke prethodne mečeve kvalifikacija za SP, ovo je verovatno najjača reprezentacija koja je gostovala u Beogradu.

Svakako renome Francuske potvrđuje koliko se ceni rad Ragbi 13 federacije Srbije, ali shodno i jačini protivnika i kranji rezultat i ubedljiv poraz ne treba da čudi i zebrine. Za selekciju Srbije duel u Makišu je bio odlična prilika da se pokupi dodatno iskustvo pred duele sa Rusijom i Španijom u Evropskom šampionatu B, odnosno na startu kvalifikacija za SP.

Dolazak Francuza iskorišćeno je i da se na prigodan način ragbisti priključe obeležvanju 100 godina od zajedničkog trijuma u Prvom svetskom ratu, pa je tako gostima pripao i trofej Franše D’Epere, simbolično nazvan po legendarnom francuskom maršalu.

- U samo nedelju dana imali smo prilike da ugostimo dve jake selekcije, amatersku reprezentaciju Velsa i Francusku i sam taj podatak je veliko priznanje za nas. Momci su pokazali da su pre svega fizički spremni, postoji još neke stvari koje moraju da se isprave, ali selektor Bret Dejvidson je zadovoljan – izjavio je generalni sekretar Ragbi 13 federacije Srbije Slobodan Manak.

Srbija brani titulu u Evropskom šampionatu B i prvi meč igra u subotu 13. oktobra u Moskvi protiv Rusije. Nedelju dana kasnije u Beograd stižu Španci i dve najbolje plasirane ekipe idu dalje u kvalifikacije. Španci su iznenadili Ruse ovog vikenda, tako da bi pobeda u Moskvi našoj reprezentaciji već na startu takmičenja otvorila vrata daljeg plasmana.

SRBIJA – FRANCUSKA 2:54 (2:26)

Eseji: Fabian Flovie (5’), Artur Romano (19’), Šarl Buzinjak (25’), Toma Laven (27’), Benžaman Vernjol (39’), Valentan Žesa (49’), (51), Žons Bisier (60’), Loui Žufret (69’), Žordan Flovie (75’) (sve Francuska).

Pretvaranja: Toma Laven (7/10) (Francuska).

Golovi: Miloš Zogović (1/1) (Srbija)

SRBIJA: Miloš Zogović, Brendon Janjić, Predrag Keglić, Stevan Stevanović, Aleksandar Đorđević, Vojislav Dedić, Dalibor Vukanović (kapiten), Vladica Nikolić, Vladislav Dedić, Ilija Radan, David Anđelić, Vlado Kušić, Vladimir Milutinović. Rezerve: Džonatan Kres, Miloš Aleksić, Nikola Srbljanin, Rajko Trifunović, Džavid Jašari, Dušan Milutinović.

FRANCUSKA: Toma LaveN, Fabien Flovie, Roman Puso, Artur Romano, Žordan Flovie, Žons Bisier, Luis Žofret, POl SeŽvier, Šarl Buzinjak (kapiten), Valentan Žesa, Bastien Eskamilo, Benžaman Vernjol, Aleksandr Mikaleksil. Rezerve: Metju Kedimi, Žastan Sangare, Mevdu Saloti, Roman Pure, Artur Murž, Igo Salabio.

Stadion NSC Makiš, Gledalaca 200, Sudija: Radoslav Novaković (Srbija). Pomoćnici: Stefan Stamenić, Petar Milanović (svi Srbija).