XS
SM
MD
LG

Prvenac Đerea za vođstvo Srbije

Srbija je posle prvog meča povela protiv Indije u baražu za popunu Svetske grupe. Laslo Đere je pobedio Ramkumara Ramanatana sa 3-1 (3-6, 6-4, 7-6, 6-2) posle više od tri sata igre. Sam meč nije privukao veliku pažnju ljubitelja sporta u Kraljevu. Par stotina gledalaca na tribinama sportskog hrama na desnoj obali Ibra davali su zdušnu podršku našem teniseru u prvom meču duela Srbije i Indije. Izjednačen početak do 6. gema, kada je nešto razigraniji Ramanatan uzeo brejk i odmah svojim servisom uvećao vođstvo na 5-2. Do kraja uvodnog seta naš reprezentivac je osvojio još jedan gem i bili je vidljivo da nas čeka jako težak i neizvestan duel u prvom meču.

U drugom setu svaki igrač je držao svoj servis, ali je bilo primetno da Ramanatan ne greši u servisu. Šansa za brejk ukazala se u osmom gemu ovog seta, na 30-30 Đere je propustio nekoliko prilika da povde u gemu i kazna je stigla. U završnici seta Laslo Đere je dug deveti gem uspeo da reši u svoju korist,a gledaoci su pružili snažnu podršku osetivši da bi to mogao biti ključni momenat ovog dela igre. I bili su u pravu, jer je Đere odigrao mirno naredni gem, načinio prvi brejk u meču i došao do izjednačenja u meču 6-4.

Borba sa samim sobom - Laslo Đere u meču sa Indijom Foto: G. Šljivić

Na krilima dobre igre u završnici drugog seta, počeo je Đere novi set, poveo 1-0 i odmah stigao do brejk lopte, ali se Ramanatan nije dao. Samo do druge prilike u istom gemu kada je naš teniser naterao Indijca na grešku što je bilo dovoljno za vođstvo od 2-0 u trećem setu. Ramkumar Ramanatan je odmah uzvratio brejkom, iskoristio veliki broj ne iznuđenih grešaka tenisera iz Sente. Na svoj servis teniser iz Indije nije naporavio grešku, pa je set ušao u egal. Pri vođstvu od 6-5 Đere je imao dve set lopte na servis protivnika, nije uspeo da iskoristi šansu i ušlo se u taj brek. Ovaj deo igre u potpunostio je pripao srpskom reprezentativcu, poveo je 4-0 i do kraja taj breka prepustio protvniku samo dva poena 7-2, za vođstvo od 2-1 u meču.

Laslo Đere je u četvrtom setu prvo spasao dve brejk lopte, a onda iskoristio svoju šansu da ostvari brejk i podigao publiku na noge. Vođstvom od 3-2 u trećem setu, momak iz Sente je najavio pobedu našeg tima u prvom meču. Uspeo je Laci da odbije sve napade Ramanatana u pokšaju da odmah uzvrati brejk, a onda smireno i koncentrisano odigrao gem na novi servis protivnika i rešio ga u svoju korist za 5-2. Na najbolji način je Laslo Đere ostvario prvu pobedu u Dejvis kupu za vođstvo Srbije od 1-0 u meču sa Indijom.

Servis za vođstvo Srbije protiv Indije - Laslo Đere u akciji

- Bio sam vrlo nervozan pred ovaj meč i osetio sam ogroman pritisak. Mnogo sam želeo pobedu, mučio sam se prvo s samim sobom, pa sa protivnikom, ali je najvažnije da sam pobedio. Prelomni momenat meča je trenutak kada sam u četvrtom setu spasao dve brejk lopte, mislim da sam tu slomio Ramanatana - naglasio je odmah posle meča Laslo Đere.

Na pitanje kako se oseća, jer se u jednom trenutku požalio na povredu zgloba, Laci je jasno naglasio.

Posle pada i povrede zgloba, baš sam se uplašio, nisam mogao mnogo da se krećem, ali zglob je dobro i siguran sam da ću biti spreman za nedelju. Igrao sam protiv vrlo neugodnog igrača. Ramanatan igra čudan tenis, ne daje ritam, drugi servis mu je često kao prvi, mnogo slajzeva... ne znam, nisam do sada igrao sa takvim igračem. Ipak, uspeo sam da najbolje odigram kada je bilo najvažnije i da dobijem partiju. Veoma je važan ovaj bod za našu reprezentaciju - naglasio je Laslo Đere.

Posle više od sat vremena posle meča, pred novinarima se pojavio Ramkumar Ramanatan.

Odigrali smo dobar i kvalitetan meč. Veći deo meča sam igrao dosta dobro, mislim da sam imao šansu da budem i bolji, ali ovo je Dejvis kup, to znači da energija mora da bude prisutna kod svakog poena. Ja to nisam imao i Đere je zasluženo pobedio. Naravno da mi je krivo, Srbija sada ima prednost, ali ništa nije gotovo. Ima da se igra još, nismo bez šansi i videćemo kako će se odvijati stvari u Kraljevu - naglasio je indijski teniser.