XS
SM
MD
LG

Srbija bez svetskog prventva

Kadetske fudbalske reprezentacija (U-17)  Engleske savladala je danas u Inđiji,  u 3. kolu A grupe na 10. Evropskom prvenstvu, domaću selekciju Srbije sa 3:0 (3:0).Nakon ovog poraza, Srbija je eliminisana iz daljeg takmičenja i nije izborila plasman na Svetsko prvenstvo u Meksiku narednog meseca.  Na gradskom stadionu, pred oko 3.500 gledalaca, po prijatnom vremenu,  utakmicu je sudio Hristo Tohver iz Estonije. Strelci su bili:  Smit u 7, Houp u 9. i 18. minutu Žuti kartoni: Ninković, Mandić, Marković, Smit, Heski.

U A grupi u Novom Sadu danas je Danska savladala Francusku sa 1:0. U B grupi danas popodne u Smederevu Nemačka je pobedila Rumuniju sa 1:0, dok su u  Beogradu Holandija i Češka igrale 0:0. U polufinalu će igrati: Danska – Nemačka i Holandija – Engleska.  Češka i Francuska su, kao trećeplasirane u grupi izborile plasman na 17. Svetsko prvenstvo, koje će se od 18. juna do 10. jula ove godine održati u Meksiku.

Reprezentacije Rumunije i Srbije, kao dve poslednjeplasirane ekipe u grupama, nisu uspele da obezbede učešće na takmičenju u Meksiku. Oba polufinala na programu su 12. maja u Novom Sadu. Finale je predviđeno da se odigra 15. maja u Novom Sadu.  U prvom kolu Srbija je izgubila od Danske u Novom Sadu sa 3:2, a u drugom je protiv Francuske igrala nerešeno 1:1.

Srbija: Latinović – Jakšić, Savić (od 34.min Mandić), Marinković, Nastić – Stojanović, Filipović, Radaković – Meleg – Marković, Ješić (od 41. min Ninković).
Engleska: Pikford (Pickford) – Kazans (Cousins), Magri, Čalaba (Ćalobah), Smit (Smith) – Lundstram, Heski (Caskey)-Targat (Turgott) (od 74. min Redmond), Henšel (Henshall) – Pauel (Powel) (od 40. min Klejton (Clayton), Houp (Hope) (od 65. min Morgan).

Kadeti Srbije nisu ispunili osnovni cilj – plasman na svetsko prvenstvo. Naši mladi fudbaleri zauzeli su poslednje mesto u grupi, pa su, pored Rumunije, eliminisani iz daljeg takmičenja.  Engleska selekcija je posao završila već nakon 20 minuta, jer je tada vodila sa 3:0. Sva tri šuta Engleske na gol Latinovića završila su u našoj mreži. Time su sve iluzije Srbije da može da odigra barem nerešeno, što bi je odvelo na svetsko prvenstvo, bile su raspršene.  Nakon visokog vođstva, Engleska je igrala rutinski, nedozvoljavajući našim kadetima da ozbiljnije ugroze njihov gol. Srpski igrači su napadali, imali nekoliko dobrih akcija, ali više od toga nisu mogli. Izabranici selektora Srbije 67. godišnjeg Milovana Đorića su u drugom poluvremenu uspostavili ravnotežu na terenu, ali je snažnija ekipa Engleske, koja je aktuelni prvak Evrope u tom uzrastu, sve naše udare lako otklanjala od gola.

Srpska reprezentacija ukupno na ovom prvenstvu nije ostavila dobar utisak. U sva tri meča mladi “beli orlovi” pružili su bledu igru, nisu nametnuli svoj stil igre, pa su zasluženo ostali bez učešća u polufinalu i na svetskom prvenstvu. Naši dečaci, međutim, ne zaostaju mnogo za svojim vršnjacima iz Evrope, ali svakako da moraju promeniti navike, kako bi uhvatili priključak za sam vrh “starog kontinenta”