XS
SM
MD
LG

Silver i Golden Stejt polako uništavaju NBA ligu

NBA liga je najjača košarkaška liga na svijetu. Međutim, NBA liga je u kritičnoj fazi. Radi nesposobnosti komesara Adama Silvera i radi poteza Golden Stejta, ligi prijeti monotonost i jednosmjerna ulica.

No da bi uopšte govorili o aktuelnim dešavanjima, moramo se vratiti u prošlost. 2011. godine bio je na pomolu trejd u kojem bi bile uključene tri ekipe. Pau Gasol bi iz Lejkersa otišao u Hjuston, Lamar Odom bi otišao u Nju Orleans a Kris Pol bi došao u Lejkerse. Orežavajuća činjenica je bila da se nije jasno znalo kako stoje stvari sa vlasničkom strukturom Hornetsa. Tadašnji komesar NBA lige, Dejvid Stern odlučio je da se u sve umiješa i na kraju trejd nije dozvoljen. Navedeno je da liga želi konkuretnost i da omogući manjim klubovima da zadrže svoje zvijezde a Pol je bio najveća zvijezda Hornetsa.

Kada su Kavsi napravili istorijski preokret u finalu 2016. godine, Voriorsi su znali da moraju uraditi nešto. Reagovali su brzo i potpisali su Kevina Durenta. Na tri zvijezde i Ol Star igrača te Igudalu, dodali su ponajboljeg napadača lige. Tada je bilo komentara da bi Silver morao reagovati i spriječiti dolazak KD-a u Golden Stejt. No Silver nije ni prstom mrdnuo i Durent je postao ''Ratnik''. Ne treba ni pričati šta je to značilo. Na kraju krajeva i vidi se po poslednje dvije sezone gdje su imali malo problema a uzeli su dvije titule. Jedino je Hjuston imao šanse u finalu Zapada ali su ostali bez Pola kada je bilo najpotrebnije.

I na sada četiri Ol Star igrača i Igudalu, Voriorsi su odlučili da dovedu još jednu ''krupnu ribu''. Prije par dana ozvaničeno je da je DeMarkus Kazins novi igrač Golden Stejta. Ugovor je jednogodišnji i potpisan na pet miliona dolara. Sada Voriorsi imaju Ol Star petorku a tu je i Igudala koji bi u 90% ekipa bio starter. I sada se očekivala neka reakcija Silvera, ali opet je Silver ostao nijem.

U svemu ovome ima dosta nelogičnosti. Nije problem da klub dovede nekog igrača za određen iznos ako igrač pristaje. Jasno je da je smiješno da Kazins igra za pet miliona kada znate da Bruk Lopez ima preko 20 miliona. Ali naravno da nemaju plate i kvalitet igrača veze. Jedno vrijeme je Majk Konli bio najplačeniji igrač lige a nije ni u TOP5 igrača na svojoj poziciji. Liga po pitanju samih plata ne može mnogo ali u nekim stvarima postoje kontradiktornosti.

Polu nije bilo dozvoljeno da dođe u Lejkerse da bi se, između ostalog, sačuvala konkurentnost u ligi. Pa kako je onda moguće da su dozvoljene ovakve stvari Voriorsima ? Na rekordan broj pobjeda u sezoni nadogradili su Durenta i to je dozvoljeno. Na dvije uzastopne titule nadogradili su i Kazinsa i opet je dozvoljeno. Pa gdje je tu konkurentnost ? Da li to neko na silu želi od Golden Stejtove generacije napraviti najbolju generaciju u istoriji ? Sve je tu dosta dosta čudno.

Voriorsima kapa dole za Drat. Maestralno su birali Karija, Kleja i Grina. Od njih su napravili Ol Star igrače. No to ne opravdava ovakve stvari. Nema opravdanja da liga dozvoli Ol Star petorku u jednoj ekipi. Nema toliko kvalitetnih igrača pa da ih u jednoj ekipi može biti pet. Tokom 90ih NBA je bila na vrhuncu. Svaka ekipa imala je bar jednog a većina i više fenomenalnih igrača. U ligi je bilo 70-80 igrača koji su vrhunski i na top nivou. Danas mnogo manje imate takvih igrača. Pitanje je da li imate 30 igrača za kojih se može reći da su baš taj top top nivo.

I kad se sve ovo uzme u obzir čudi da je liga toliko indolentna i da nije reagovala. Niko nema ništa protiv Golden Stejta ali kome je interesantno da samo jedna ekipa pobjeđuje ? Kome je zanimljivo da u jednoj ekipi ima pet Ol Star igrača a da u ostalih 29 ekipa imate možda još 15-20 takvih igrača ? Ponavljam, djeluje mi da neko na silu želi da isforsira GS i da obore neke rekorde. Međutim, šta god oni radili ne mogu prići legendarnim generacijama Bostona, Lejkersa te Džordanovih Bulsa. Nikada Golden Stejt neće biti taj nivo baš zato što na silu neke stvari žele da urade.

Njima se mora odati priznanje jer rade sjajno. Nije do njih što ih neko sa vrha ne sankcioniše i ne spriječi da rade ovo. Naravno da će raditi ono što im drugi ne brane. Ali pitanje je zašto Silver ne reaguje ? Nije problem sam dolazak Kazinsa za pet miliona ali problem je šta sada slijedi. Ovo će pokrenuti lavinu i cijela stvar će se pretvoriti u totalni cirkus. Pa sad faktički možee 12 Ol Star igrača na ovaj način dovesti. Dogovorite sa njima manje plate, znaju da će dobiti prsten i svi srećni i zadovoljni.

Ali sve to vodi uništenju lige. Nikome nije zanimljivo da gleda kako se jedan tim iživljava nad ostalim timovima, koji nisu po kvalitetu ni blizu tom timu. Jedino je valjda zanimljivo dječurliji koja navijaju za taj tim a ne znaju pet igrača tog tima prije nego što je postao dominantan. Tava je situacija sa Voriorsima ali nisu oni prvi takav primjer trenutne popularnosti. Takvih primjera je bilo i biće.

No ono što je bitno jeste da liga uradi nešto. Ligi prijeti totalno uništenje radi monotonosti. To vide svi osim Silvera, koji je unazadio ligu u svakom segmentu jer dozvoljava sve i svašta. Njegova indolentnost ubija konkurentnost i draž lige. Sjećam se nekih vremena kada je bilo mnogo uzbudljivije nego danas. A danas su Vorirsi pogurani Silverom ugušili draž lige.

Sada se samo priča da li će Golden Stejt iati dva tri ili pet poraza a o tome ko će biti prvak, uopšte se više ne priča. Ako će tako stvari da stoje, onda nema smisla ni da se igra liga. Ako nema konkurentnosti i ako se sva moć centralizuje u ruke jednog tima, liga će vrmenom pasti na niske grane. Mada ni sada ne stoji baš dobro......

Foto: Movie TV