XS
SM
MD
LG

Srpski sportisti osvojili 374 medalje na svetskim i evropskim šampionatima i Balkanijadama

Sportski savez Srbije predstavio je na konferenciji za medije tri publikacije iz svoje izdavačke delatnosti. U „Sport kafeu“ prisustvovao je ministar omladine i sporta Srnije Snežana Samardžić Marković kao i brojne ugledne zvanice iz diplomatskog kora, sportskih organizacija i institucija.
- U knjizi „Sport u 2011“ sakupljeni su svi podaci o osvajačima medalja u 2010. kao i kalendar međunarodnih takmičenja u predolimpijskoj 2011. i sa ponosom možemo da istaknemo da su srpski sportisti osvojili 374 medalje na šampionatima sveta, prvenstvima Evrope i Balkanijadama – rekao je u uvodnoj reči predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar. – Proslavili smo 72 svetske, 82 evropske i 220 balkanskih medalja. Takođe, obajavljen je i „Pravilnik o kriterijumima za kategorizaciju sportova, misaonih igara, sportskih igara i sportskih veština“ kao i „Pregled kategorisanih sportista granskih sportskih savaza za 2011. godinu“. Ovaj veliki stručni i izdavački poduhvat ne bi bio moguć bez predanog rada kompletnog tima u Sportskom savezu  Srbije, uz sardnju sa granskim sportskim savezima, pa čestitam generalnom sekretaru dr Danetu Korici i njegovim saradnicima  na odlično urađenom poslu.

Šoštar je istakao i da je period koji se računa za kategorizaciju smanjen sa četiri na dve godine „jer je sport živ proces, rezultati se brzo menjaju i potrebno je stalno praćenje i prilagođavanje“. Ukupno je kategorisano 1.020 sportista – 199 zaslužnih, 188 međunarodnog razreda i 633 nacionalnog razreda , od toga 300 žena i 720 muškaraca. Čak 59 sportskih grana i organizacija ima ketegorisane sportiste.

Najviše kategorisnih ima odbojka (74), slede košarka (63) i fudbal (43), po 42 kategorisana takmičara imaju američki fudbal i vaterpolo, 41 kategorisanog sportistu ima streljaštvo, 34 kuglanje, 33 kajak i kunu... Odbojka je prva
i po broju zaslužnih sportista (29), slede karate (17), vaterpolo i kik boks po 15, kajak kanu i  streljaštvo (po 14), veslanje (12), kuglanje (10) itd.
- Veoma je važno u našem radu  da sve bude javno i sa unapred određenim kriterijumima i pravilima – naglasila je Snežana Samardžić Marković. – To smo postigli upravo ovim dokumentima, stvorivši kvalitetan i funkcionalan sistem raspodele sredstava koji ne zavisi od volje ministra ili predsednika saveza.  Mehanizmi su jasni  svima poznati i velike zasluge imaju i članovi stručnog tima Sportskog saveza Srbije i granskih sportskih saveza.

Snežana Samardžić Marković je rekla i da je dužnost Ministarstva za omladinu i sport da se izbori za budžet, da stalno unapređuje zakonske i druge propise iz obalasti sporta kao i sportsku infrastrukturu, a da je Sportski savez Srbije kao nevladina organizacija dragoceni saradnik:
- Sportski savez Srbije je kao naš partner prepoznat i u novom Zakonu o sportu čime je dugoročno obezbeđena kvalitetna saradnja – podvukla je Snežana Samardžić Marković. – Sportisti su mi svojim rezultatima i velikim uspesima, a sportski radnici sjajnom organizacijom međunarodnih takmičenja i zasedanja najugledijih internacionalnih organizacija u Srbiji, pomogli da budem dobar zastupnik srpskog sporta i da vlada odobri veći budžet u ovoj godini u veoma složnom ekonomskom trenutku.

Konferenciji za medije prustvovali su i ambasador Kube u Srbije ekselencija Mercedes Martinez Valdes, potpredsednici Sportskog saveza Srbije Dušan Dimitrijević i Velizar Đerić, generalni sekretar dr Dane Korica, generalni sekretar Sportskog saveza Beograda Zoran Jovanović, direktor Republičkog zavoda za sport Jasminko Pozderac i druge brojne ugledne zvanice i predstavnici medija.