XS
SM
MD
LG

Boćarski klub Novi Beograd na svečan način stavio tačku na 2016. godinu

Zajedničkom večerom igrača, članova Upravnog odbora, brojnih prijatelja i sponzora, kao i članova BK Kozara, s kojim deli zajednički teren, BK Novi Beograd je „stavio tačku“ na vrlo uspešnu 2016. godinu. U Prvoj ligi Novi Beograd je, više nego ubedljivo, osvojio šampionsku titrulu, a na Prvenstvu Evrope u Nici, novobeogradski par Miloš Milaković i Srđan Butorac okitio se srebrnom medaljom.

BK Novi Beograd

- Zacrtani plan za 2016. godinu ispunili smo preko 90% - kaže Špiro Matojević, predsednik BK Novi Beograd – Pored 15 registrovanih igrača, imamo još tridesetak članova kluba. Članstvo se konstantno uvećava. Uvek ističeno i podatak da smo izmenili član Statuta, koji kaže da Upravni odbor broji 3-5 članova. Sada ima 11. Došli su nam uvaženi ljudi, privrednici, koji su umnogome doprineli opštoj stabilizaciji kluba. Finansijski smo osnaženi, te smo mogli da ispunimo skoro sve što je i planirano. Svaki član Upravnog odbora ima zadatak da u klub učlani bar nekoliko novih zaljubljenika u boćanje, kako bi BK Novi Beograd maksimalno omasovili, pre svega, mlađim članovima. Uostalom, jedan od izvora prihodovanja je članarina, koja je 300 dinara mesečno. U odnosu na 2015. godinu, uvećali smo članstvo za 30 %.

Jedan od članova Upravnog odbora, je i Nebojša Colić („C štampa").

- Drago mi je što imam priliku, da u okviru svojih mogućnosti, mogu pomoći klub – priznaje Colić i nastavlja – Privukao me je ogroman entuzijazam i iskrenost ovih ljudi. Podržavam ideju da se mladi uključe u sport, opdn. Boćanje i da se, jednostavno, otrgnu ulici. Želim sam da budem deo priče, bez bilo kavih loših namera ili kalkulacija. Pomoć svih nas daje rezultate. Na domaćem takmičenjima bili smo vrlo uspešni, ali i na međunarodnoj sceni, gde su se se naši Miloš Milaković i Srđan Butorac odlični suprotstavili vrsnim profesionalcima, čiji je materijalni status daleko iznad naših igrača. Međutim, naši takmičari su sve nadoknadili „Svojim srcem“, mogu reći i skromnošću.

Špiro Matijević i Nebojša Colić

Milan Janković, trener i igrač, takođe je „podvukao crtu“ što se tiče 2016. godine i najavljuje još uspešniju sledeću sezonu.

- Opšte je poznato da je naše boćanje deficitarno za kvalitetnim takmičarima u brzinskom gađanju – ističe Janković – Na toj poziciji smo se obezbedili angažovanjem Frederika Šarijera, iz Francuske, koji je dobro poznat ljubiteljima boćanja. Pre 7-8 godina, kao student u Beogradu, bio je prvotimac beogradske Laste. Svi verujemo da će nam 2017. godina biti daleko uspešnija, s obzirom da nam je u ovog sezoni izmakao Kup BS Srbije. U srpskom boćanju smo dokazali svoje vrrednosti. Svi znamo šta nam je potrebno da bi bili što konkuretni i u Evropi. Oviosimo o vremenu. Iz zimskih meseci izlazimo potpuno nespremni. Na proleće nas očekuju nastupi na evrpskoj sceni. Pitanje koliko će nam mart ići na ruku s vremenom. Imamo naznaka da bi možda deo priporema pred novu sezonu odradili van Srbije.

Milan Janković, trener i igrač

Jedan od „bisera“ BK Novi Beograd je mladi Srđana Butorac, koji je u paru s Milošem Milakovićem osvojio srebrnu medalju na Prvenstvu Evrope u Nici.

- Utisci su sređeni iako, u početku, nismo bili svesni šta smo napravili – kaže Butorac – Tokom prvenstva igrali smo vrlo dobro. Na žalost, u finalu smo poraženo od Italijana Gratapalje i Melinjana. Jednostavno, nismo iskoristili svoje šanse, a oni su znali „sve da naplate“, pogotovo kada smo u toku meča podbacili.

Miloš Milaković je jedan od najiskusnijih igrača Novog Beograda, sa bezbroj nastupa i medalja i sa najznačajnijih međunarodnih takmičenja.

- Najteže je osvojiti medlju u parovima, gde ne zavisi sve od jednog igrača – stručno analizira Milaković – Uzimajući sve u obzir, naša medalja ima „poseban sjaj“. Prvi meč smo imali već u 8 sati ujutro protiv Guljena i Solera iz Španije. Teško je bilo igrati u to vreme, te smo, uz dosta“nesrećnih poena“ izgubili 8:9. Protiv cnogorske kombinacije Petković/Zec bili smo ubedljivi 13:5, te smo u baražu, za prolaz u četvrtinu finala, ponovo igrali protiv Španaca. Ovg buta bilo je drugačije, te smo, može se reći i prilično lako, pobedili 13:5. U četvrtini finala dobili smo najtežeg mogućeg protivnika – francuski par Poje/Širo. U meč smo ušli totalno rasterećeni, ali koncentrisani maksimalno. Pružili smo svoj maksimum. Iskuni igrali znaju šta znali posle sat i po vremena igre pobediti 4:3. Prilikom gađanja, od 21 pokušaja, 18 puta sam bio uspešan (dva reštanja). Bulina sam tri puta uspešno gađao. Uspešno me je u svemu pratio Butorac. S druge strane, i protivnik je bio uspešan: od 21 pokušaja, 19 uspešnih. U polufinalu su nas čekali Hrvati Kolobarić i Hajsek. Zanimljivo je da sam na poslednja tri najveća takmičenja bio maksimalno uspešan protiv Kolobarića, jednog od najboljih hrvatskih igrača. Bili su očigledno pod pritiskom. Iako su poveli 3:0 nisu izdržali, te je konačan rezultat bio 13:4 u našui korist. U finalu smo naišli na neverovatan italijanski par: Luka Malinjano je, na primer, u pojedincima bio šampion. Do otprilike pola vremena, 45 minuta igre, bilo je skoro egal. Negde oko 35 minuta pre kraja, da sam pogodio bulina bio bi rezultat 4:4. Na žalost, promašio sam i uzeli smo samo poen za rezulta 2:4. Posle sledeće „ruke“ bilo je 2:6. Vreme je isticalo. Usledilo je 2:8 i konačnioh 2:9. Moram i ovog puta istaći da nam je klub nudio pred Nicu da se nedelju dana pripremamo u Rijecu, uz sve pokrovene troškove. Na žalost, naših obavezam, tu mogućnost nismo mogli iskoristiti.

Srđan Butorac i Milan Janković

Frederik Šarijer (36), „srpski zet“, ponovo je pred ljubiteljima boćanja u ovim krajevima. Za vreme studiranja u Beogradu, 2009. godine, postao je prvotimac Laste, koja je u to vreme dominirala srpskim boćanje. Prethodno, 2006. godine, Šarijer je bio najbolji drugoligaški igrač u preciznom gađanju u Francuskoj. Po odlasku iz Laste igrao je za nekoliko klubova Druge i Prva lige.

- U novom klubu smi se sviđa odlična atmosfera i organizacija – kaže već omiljeni Frederik Šarijer – Nekoliko igrača ove generacije Novog Beograda, Milakovića i Jankovića, poznajem od ranije.

 

 

 

 

Šarijer i Milaković