XS
SM
MD
LG

Jedriličari sve mlađi

Od 7. do 14. avgusta održana je tradicija i državno prvenstvo u vazduhoplovnom jedriličarstvu održano je po 62. put. Srđan Šal je novi državni prvak, a zahvaljujući novim pilotima, prosek godina takmičara je snižen na 38. 

Pobednici takmičenja

    Srđan Šal (AK „Zrenjanin“), Milorad Ivanović (KSL „Ares“) i Aleksandar Veg (AK „Sremska Mitrovica“) su najbolji takmičari državnog prvenstva u vazduhoplovnom jedriličarstvu koje je u proteklih nedelju dana održano na na sportskom aerodromu „Veliki Radinci“ u Sremskoj Mitrovici. Na takmičenju je učestovalo sedam takmičara iz četiri kluba. Zahvaljujući radu sa novim pilotima, ove godine se zapaža niži nivo godina takmičara, koji je na ovogodišnjem prvenstvu iznosio 38. Zanimljivo je napomenuti i da je drugoplasirani Milorad Ivanović nedavno stekao dozvolu i da mu je ovo prvo takmičenje. 
    U pet takmičarskih i jednom trenažnom danu preleteno je ukupno 1899 km u 25 letova. Piloti su u zbiru proveli 34 sata i 24 minuta leta u jedrilicama, dok su šleperski avioni naletali 3 sata i 51 minut. 
    Prilikom svečanog zatvaranja takmičenja i proglašenja pobednika, Dragan Jevtić, direktor šampionata se zahvalio svima koji su pomogli da se takmičenje održi i pozvao okupljene da dođu na aerodrom i na naredna druženja. 
    Ispred grada Sremske Mitrovice zatvaranju je prisustvovao Saša Bugardžija, načelnik za infrastrukturu koji je istakao da je potrebno biti entuzijasta i u ovakvim vremenima se baviti elitnim sportom kao što je vazduhoplovno jedriličarstvo. „Stoga hoću da zahvalim entuzijastima iza Vazduhoplovnog saveza Srbije i AK Sremska Mitrovica što su organizovali ovo prvenstvo. Želim da vas pozdravim ispred grada Sremska Mitrovica i da vas pozovem da nam ponovo dođete što pre. Grad je i do sada pomagao jedriličarstvo i nastaviće to i u buduće“, istakao je Bugardžija. 
    Labud Bulatović, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije je naglasio da je proglašenjem ovogodišnjeg državnog prvaka zatvoreno jedno poglavlje, ali da je siguran da će i ubuduće uslovi za razvoj jedriličarstva u Sremskoj Mitrovici napredovati, naročito potpomognuti od strane gradske uprave. 
    
 

Foto: Uroš Ristivojević


Sledeća vest
Derbi kraj Tise