XS
SM
MD
LG

Obrad Stevanović predsednik SS Srbije: Ne smenjujem selektora, ali mu zameram na isključivosti i autoritarnosti

Predsednik Streljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović, zamoljen da prokomentariše izjave selektora Zorana Stojiljkovića u kojima je izneo dosta zamerki na rad saveza, rekao je:
- Odmah da kažem da ne smenjujem Zorana Stojiljkovića. Da li će on i dalje biti selektor streljačke reprezentacije Srbije, zavisiće samo od njegovog opredeljenja i od odluke Upravnog odbora Saveza koji je jedino nadležan da o tome odlučuje. Međutim, veoma me je iznenadila vest o tome da selektor Stojiljković, posle najvećeg uspeha srpskog streljaštva u istoriji, nije imao bolju temu za medije od problematizovanje svojih odnosa sa predsednikom i generalnim sekretarom

Obradović ne negira da je Stojiljković zabeležio u minulom periodu zapažene rezulate:
- Izuzetno cenim rezultate koje je streljačka reprezentacija postigla za vreme Stojiljkovićevog mandata na dužnosti selektora, ali je i činjenica je da sa njim nisam pronašao zajednički prihvatljivo rešenje za određene probleme koji se odnose na neke aspekte izbora reprezentacije i rada sa reprezentacijom. Veći broj, uglavnom uspešnih i najuspešnijih klubova i strelaca učestalo i ozbiljno isticali su svoje primedbe na rad i ekstremno autoritarno ponašanje selektora, posebno u izboru stručnog štaba, a time i u raspodeli izuzetno visokih nagrada koje, prema Uredbi Vlade Srbije, pripadaju trenerima za uspeh strelaca na međunarodnim takmičenjima.

Predsednik SS Srbije Obrad Stevanović kaže da nije bilo tih primedbi ne bi ni otvarao ovo osetljivo pitanje:
- Polazeći od svoje dužnosti i odgovornosti za ukupno funkcionisanje saveza, pokrenuo sam postupak širih konsultacija radi rešavanja tih pitanja i neočekivano naišao na krajnju isključivost i odbijanje selektora da za evidentne probleme pronađemo izlaz. To je i bio ključni razlog za sazivanje okruglog stola na kojem su prisutni imali priliku da javno iznesu mišljenja. Čuli smo javno na tom skupu od Stojiljkovića da „on pravi dogovore sa trenerima reprezentacije oko raspodele nagrada“. Sa druge strane na savetovanju istaknut i primer jednog od naših najboljih strelaca Andrije Zlatića, koji je svojim rezultatima obezbedio nagradu za najmanje dva trenera reprezentacije, ali ne i svom treneru iz Užica, koji je nesporno najzaslužnijih za sve njegove uspehe. I u nekim drugim slučajevima u poslednje vreme, za zasluženu nagradu ostali su uskraćeni najdirektniji „proizvođači šampiona“, treneri iz klubova.  Koliko je ovo piutanje ozbiljno, može se ilustrovati i činjenicom, da će posle SP u Minhenu, trenerima koje je u stručni štab odredio Stojiljković, pripasti nacionalne nagrade u iznosu od 75.000 evra! To je za streljaštvo, koje je uvek bilo, a i sada je, siromašan sport, veliki novac i razumljive su tenzije na koje sam pored ostalog, organizacijom savetovanja, u opštem interesu streljačkog sporta, morao da reagujem.

Obrad Stevanović ukazuje i da uspesi ne mogu da budu pokriće za odluke selektora  koje izazivaju nezadovoljstvo:
- Tačno je da Stojiljković ima rezulate i na tome sam mu odao priznanje i čestitao od srca, uvek po dolasku u Beograd. On međutim ne sme da zaboravi najmanje dve važne činjenice. Rezultati reprezentacije nisu samo njegov uspeh, jer iza svake medalje stoji pojedinačni višegodišnji mukotrpan rad strelca, trenera, ulaganje kluba, čak i porodica i naročito saveza, odnosno države. S druge strane, Streljački savez Srbije je, ma koliko mu Stojiljković zamerao, učinio sve što je bilo moguće da se upravo njegov program ispuni skoro sto posto, često i na uštrb plata zaposlenih i strelišta koje vapi za renoviranjem!  To što se putuje kombijem naša je stvarnost, putovalo se i ranije i putovaćemo i ubuduće, za sada smo takav sport i imamo takve mogućnosti. Selektor Stojiljković mora da zna šta je čija nadležnost, ko o čemu odlučuje i ko kome odgovara u Streljačkom Savezu Srbije. On ne bi trebalo da zaboravi da je njega na mesto selektora postavio Upravni odbor i da mu je produžio mandta koji je istekao sa Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Prvi čovek SS Srbije Obrad Stevanović, smatra da će usvajanjem Pravilnika o stručnom radu SS Srbije koji će uskoro biti poslat na raspravu, kao i Preporuka Upravnog odbora o raspodeli nagrada koja će se zasnivati, pre svega, na moralnim, etičkim i sportskim načelima uz poštovanje i važećih zakona i propisa, u mnogome urediti ovu osetljivu oblast, i zaključuje:
- Upravni dobor će, na kraju krajeva oceniti rad selektora, a moj rad će ceniti Skupština Saveza. Odnosi između sadašnjeg predsednika saveza i selektora reprezentacije nisu i ne smeju biti najvažniji problem u SSS. Uvek sam spreman da razgovaram i prihvatim i svoj deo odgovornosti za propuste, ali spremnost na to moraju pokazati sva druga odgovorna lica u savezu. Nema problema i  da mesto predsednika ustupim čoveku koji garantuje više novca i bolje uslove rada streljačkog sporta, i ako takav postoji i voljan je da dođe, odmah ću se povući i poželeti mu, najiskrenije, sreću.