XS
SM
MD
LG

Biciklistički tim ispraćen na LOI u Singapur, četiri trke ove nedelje!

U beogradskom Merkatoru OK Srbije organizovao je ispraćaj mladih srpskih olimpijaca na Letnje olimpijske igre mladih u Singapuru. Biciklistički tim ispratili su predsednik BSS Dragan Dostanić, generalni sekretar Petar Rokvić, mladi novosadski trener Nemanja Vajs i drugi prijatelji ovog sporta. U timu su Aleksa Veličković iz aranđelovačke Šumadije, Jovana Crnogorac iz kluba Novi Sad, Filip Pavlović iz Partizana i Lazar Jovanović iz čačanskog Borca.  Vodiće ih selektor juniora Saša Gajičić. Na progamu su discipline be - em - iks, planinski biciklizam drumska trka i hronometar.
- Bicklistički sport je jedan od prvih koji je imao kvalifikovane takmičare za Letnje olimpijske igre mladih i veliko nam je zadovoljstvo što smo ponovo članovi olimpijskog tima Srbije, ovog puta u konkurenciji takmičara i takmičarki koji su naša budućnost – istakao je predsednik BSS Dragan Dostanić. – Nadam se da će mladi biciklisti na pravi način predstaviti naš sport.

Ovaj ispraćaj bio je i najlepša uvetira za izuzetno bogat program u nedelju  8. avgusta kada će srpski biciklisti učestvovati na čak četiri trke! Juniorska reprezentacija Srbije, koju vodi selektor Saša Gajičić, učestvovaće na Šampionatu sveta u drumskoj vožnji u Ofidi u Italiji. Na veoma zahtevnoj stazi u nedelju će se sa još preko150 juniora nadmetati dvojica mladih biciklista aranđelovačke Šumadije Aleksa Veličković i Uroš Jovanović. Obojica su u dobroj formi, Jovanović je prošlog vikenda na trci „Trabzon kup“ u Turskoj bio drugi i nosio je i žutu majicu, dok Veličkoviću, kao brdskom vozaču ovakav profil staze odgovara.
- Očekujem dobre rezultate, da nam podignu nivo adrenalina pred put na Letnje olimpijske igre mladih u Singapuru od 14. do 24. avgusta – kaže Gajičić. –Žao nam je što nismo mogli da prisustvujemo ispraćaju mladih olimpijaca za Singapur koji je u Beogradu organizovao Olimpijski komitet Srbije. OKS je i biciklističkom timu izuzetno pomogao u sprovođenju uspešnih prirema na Bledu.

Na jakoj trci za svetske bodove u planinskom biciklizmu u blizini Budimpešte 8. avgusta starovaće četvorica srpskih biciklista Bojan Đurđić iz kragujevačkog Radničkog, Ivan Tomić iz Progresiva, Aleksa Marić iz Crvene zvezde i Oliver Štrbac iz Fanatika. Kako je istakao selektor Ivan Davosir, cilj je da se doda još bodova na konto Srbije, jer je već počela borba za odlazak na Olimpijske igre u Londonu 2012. Srbija je trenutno 33. na olimpijskoj rang listi sa 316 bodova. Za odlazak u London potrebno je da Srbija bude među 24 nacije na rang listi na kraju 2011. godine. Trenutno 24 - plasirani Japan ima 364 poena... Na 176. mestu pojedinačne liste je Bojan Đurđić sa 142 boda, 220. je Aleksa Marić sa 116, a 357. je Oliver Štrbac sa 70 poena. Ukupno su bodovana 1.602 vozača.

domaćem drumu – dve interesantne trke. U Novom Pazaru u nedelju 8. avgusta održaće se trka Lige Srbije 14. „Memorijal Safet Mavrić - Ćako“ (mastersi, kadeti i mlađi kadeti). Organizatori su klub Novi Pazar, koji vodi veliki entuzijasta i vrsni trener, Hazbija Hukić i BSS. Start za kadete i masterse je u 12 časova na stazi od 60 km Novi Pazar – Mađare - Tutin - Ribariće - Pode, dok će mlađi kadeti krenuti u 12,45 na put dug 40 km: Mađare - Tutin - Ribariće- Pode.

Prvenstvo Vojvodine u planinskom biciklizmu (maraton) održaće se 8. avgusta u Beljnači kod Šida u organizacij kluba Elit. Od 11 časova startovaće muškarci – elita i do 23 godine, žene - elita, mastersi, juniori, kadeti i hobi sport (45 km), a od 11,50 časova juniorke (20 km), mlađi kadeti (20 km) i hobi fan (29 km). Veliki krug je 40 km, mali 20 km.