XS
SM
MD
LG

Prvi intervju: Luka Jovanović - Lukinjo (8)

 

Od šimanovačkog Hajduka doMančester Junajteda

   Iako je tek počeo da otkriva tajne fudbalske igre, Luka Jovanović (8), iz Šimanovaca, pravi korake od sedam milja i njegova karijera postaje sve zanimljivija. Počeo je u šimanovačkom Hajduku, a nastavio u Čukaričkom, a trenutno je u najmlađim kategorijama Crvene zvezde.

   Luka, dobro si počeo. Gde vidiš sebe za desetak godina?

- U Mančester Junajtedu! - bez razmišljanja odgovori Luka.

  Mali Luka je, očigledno, ima „fudbalsku žicu“. Otac Nebojša Jovanović je u ovim krajevima poznat kao igrač i trener više klubova, a trenutno radi sa omladincima Donjeg Srema.

  - Najpre sam počeo trenirati kik-boks u Šimanovcima - nastavlja Luka - Nije me interesovao fudbal. U vreme poslednjeg Prvenstva sveta u Brazilu počeo sam skupljati sličice i malo po malo, fudbal mi je postao sve bliži. Sam sam se upisao u Hajdukovu „Školu fudbala“.

Najvažnija sporedna stvar na svetu toliko je osvojila Luku, da je, po rečima tate Nebojše, spavao sa loptom, a u školu išao u kopačkama. Da tu ima nešto više prvi je primetio Duško Ljubičić, koordinator za mlađe kategorije u Čukaričkom i Luka prelazi u pomenuti klub i kako kaže, bio je prezadovoljan odnosom trenera i drugara.

   - Tokom poslednje zimske pauze dobija poziv od licencirane firme koja zastupa holandsku Akademiju fudbala „Kerver“ - ističe Nebojša - Kerver je poznat upravo po radu s najmlađim igračima, a njegov program rada sa decom prihvaćen je u mnogim poznatim, evropskim klubovima. Na treninzima, organizovanim u Beogradu, Luka je mnogo napredovao, kako u tehničkim, tako i u taktičkim elementima.

  Nesporan talenat primetio je i Aleksandar Andrić, jedan od trenera mlađih kategorija Crvene zvezde. Kako je porodica Jovanović „posebno slaba na svetskog šampiona“, ubrzo Luka prelazi u naš najtrofejniji klub.

  - Nije mi teško da treniram i da često putujem iz Šimanovaca za Beograd - priznaje Luka - Treneri Aleksandar, Ivan i Dragan dobro su me privatili kao i novi drugari. Posebno se družim sa Markom Kovačevićem i Nebojšem Grujićem. Ovde sam već dobio „brazilski nadimak“ od trenera i drugara - Lukinjo! Srećan sam što sam u velikom klubu i nadam se da ću jednog dana zaigrati za prvi tim.

  Ko su ti uzori?

- Nejmar, Ibanjez i Igor Vidović - kaže Luka i odmah daje dopunsko objašnjenje - Vidović je mladi fudbaler Donjeg Srema.

  Na kraju, Luka obećao nešto zanimljivo:

  - Za desetak godina poslaću karte, vama i tati za finalnu utakmicu Lige šampiona, koju ću jednog dana igrati sa Mančester Junajtedom!

  Luka, držimo te za reč!

 

Lukinjo s trenerima

Na stadionu Rajko Mitić

Sa drugarima