XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Pletikosić na “EkOlimpijadi” u Kladovu

KLADOVO, 29. oktobar (Info centar).- Strelac Stevan Pletikosić, osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992, i osvajač olimpijske vize za Rio iduće godine, bio je gost “EkOlimpijade” koja je pod sloganom “Moje školsko eko dvorište”, održana u Kladovu.

U osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, Pletikosić je sa đacima posadio pet stabala i simbolično otvorio “Olimpijsku aleju”. Ovih pet stabala predstavljaju pet olimpijskih vrednosti koje mladi treba da usvoje u svom svakodnevnom životu: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Koka-Kola je ovoj školi poklonila komplet lopti sa ciljem da podstakne mlade da se bave sportom i da žive zdravo.

Učesnici EkOlimpijade imali su prilku da razgovaraju sa našim strelcem i da od njega čuju nešto o njegovim prethodnim olimpijskim iskustvima, ali i očekivanjima od predstojećih olimpijskih igara.

- Mislim da je ideja druženja dece sa olimpijcima, ali i olimpijaca sa decom divna stvar, kako za decu tako i za nas sportiste. Igra je najbolji način za učenje i zato je ovo dobar koncept. Radujem se što sam deo ove akcije - rekao je Stevan Pletikosić.

Stevan Pletikosić družio se sa učesnicima i oprobao se u sportsko-ekološkoj radionici „EkOlimpijsko igralište“, zajedno sa osnovcima. Posebna pažnja posvećena je očuvanju prirode, kao jednoj od osnovnih olimpijskih vrednosti. Glavna tema bila je uređenje školskog dvorišta kroz podizanje svesti mladih o reciklaži i separaciji otpada, a kompanija “Sekopak” donirala je kante za reciklažu, a zaposleni iz ove kompanije učestovali su u radionicama i učili decu kako se odvaja otpad.

Predsednik opštine Kladovo Dragan Budujkić zahvalio se Olimpijskom komitetu što je karavan “EkOlimpijade”došao u Kladovo i kompaniji Koka Kola na podršci čitavom projektu, a deci učesnicima je poručio:

- U vama vidimo buduće čuvare prirodnog bogatstva naše opštine i Podunavlja, ali i mladu generaciju koja zna i živi u skladu sa porukom u zdravom telu zdrav duh. Možda će neki od vas biti deo olimpijskog tima na nekim budućim Igrama, a u Riju ćemo navijati za naše olimpijce.

Top partner Međunarodnog olimpijskog komiteta kompanija Koka-Kola partner je Olimpijskog komiteta Srbije u obtaѕovnim projektima “Olimpijski čas”, “EkOlimpijada” i “Sportski izazov” do kraja olimpijskog ciklusa Rio 2016. Ova međunarodna kompanija je najstariji globalni partner Međunarodnog olimpijskog komiteta i širom sveta aktivno podržava brojne aktivnosti koje imaju za cilj da podstaknu mlade na aktivan način života i podignu svest o važnosti očuvanja životne sredine.