XS
SM
MD
LG

Najzapaženiji piloti "Naših krila"

Najzapaženiji rezultat pilota "Naših krila" -

 - Jedriličarskim akrobacijama i padobranskim skokovima obeleženo je zatvaranje državnih prvenstava u aero reli i preciznom letenju koje se od 3-6 septembra održavalo u Trsteniku.

Na državnom prvenstvu u preciznom letenju učestvovalo je sedam klubova i trinaest učesnika, dok je na prvenstvu u aero reliju, učestvovalo je devet posada iz šest aero klubova iz Srbije. Najzapaženiji rezultat postigli su piloti iz aero kluba „Naša krila“ iz Paraćina, a dvostruki pobednik u generalnom plasmanu i u avio reliju i u preciznom sletanju na prvenstvu Srbije je Aleksandar Godić, upravo iz kluba „Naša krila“.Prilikom dodele nagrada najuspešnijima, zamenik predsednika Opštine Trstenik, Stevan Đaković istakao je da bi sportski aerodrom u Trsteniku, sudeći po posećenosti, interesovanju i iskustvu u organizaciji ovakvih takmičenja, u narednom periodu mogao postati domaćin nekog od evropskih ili svetskih prvenstava.

Prošle godine je trstenički aerodrom bio domaćin jednog, ove godine čak dva državna prvenstva. To govori o tome da možemo očekivati da će se uskoro u Trsteniku održati neko od svetskih ili evropskih prvenstava.“, istakao je Đaković i dodao da će Opština Trstenik nastaviti da pruža pruža podršku održavanju ovakvih manifestacija koje imaju izuzetan značaj u promociji kako sporta tako i same Opštine Trstenik.

Da Trstenik postaje centar vazduhoplovnih zbivanja i da na najbolji način promoviše sport slaže se i Labud Golubović, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Uz samo takmičenje i revijalni deo koji prati državna prvenstva, Trstenik se izdvaja kao organizator takmičenja, a aero klub Trstenik kao dobar domaćin vrhunskim pilotima“, istakao je Golubović.

Prilikom bodovanja i rangiranja pilota tokom državnog prvenstva beleže se i računaju kazneni poeni. Milorad Marković, pilot iz Kraljeva i pobednik u disciplini precizno sletanje nije zabeležio ni jedan kazneni poen, što je izuzetno retko na ovakvim takmičenjima.

Vozim avion “Moran Sokata 893 ed” i mislim da sam zahvaljujući nekim osobinama ovog aviona, koje sam uspeo da iskoristim, bez negativnog poena pobedio u jednoj od najtežih disciplina, a to je precizno sletanje“, rekao je Marković i dodao da trstenički aerodrom ima izuzetno dobre uslove za ovakva takmičenja.

Uz pilote koji su se takmičili u reli i preciznom letanju na trsteničkom aerodromu prvi put je održano i takmičenje u virtuelnom letenju i kontroli letenja koje organizuje Balkan Flaj virtualna avio kompanije.Uz pokroviteljstvo Opštine Trstenik ceo događaj organizovali su Vazduhoplovni savez Srbije i Aeroklub Trstenik koji ove godine slavi 65 godina postojanja.