XS
SM
MD
LG
12.02.2010 A. Daišević

Čelndž Kup: Častan oproštaj "Musketara"

Ribnica je završila evropsko takmičenje ali se nije obrukala. U šestoj utakmici Čelendž kupa ove sezone popularni "musketari" ostvarili su petu pobedu, zanimljivo, kao domaćini treći put istovetno rezultatom 3:2. Ipak, prvi izgubljeni set dvoboja sa odličnim Berlinom odlučio je o plasmanu Nemaca u dalje takmičenje s obzirom da je prvi susret pre sedam dana završen 3:0 za Berlin.

Pred oko 1.000 vernih navijača Kraljevčani su dobro počeli utakmicu. U prvom setu sve vreme su vodili, najviše sa tri poena prednosti, poslednji put 18:15. A onda je krenula neverovatna serija grešaka domaćih, jednostavno Kraljevčani nisu izdržali pritisak značaja ovog susreta a pogotovo prvog seta i iskusni nemački sastav je to znao da iskoristi, 25:22 bilo je u prvom setu za Berlin, a istog trenutka je i splasnula atmosfera u sportskoj dvorani "Vlade Divac". Do kraja se igralo u kamernoj atmosferi ali je bilo uzbuđenja.
Berlin je u drogom setu vodio i sa devet poena prednosti. Prvu set loptu imao pri rezultatu 24:19, ali su razorni servisi Nemanje Božića omogućili Kraljevčana priključak pa je set završen 25:23 za goste.
I kada su svi u dvorani mislili da će se utakmica završiti na isti način kao i prvi dvoboj ova dva tima usledio je veliki preokret. Previše su se opustili puleni Andreja Urnauta, nekadašnjeg jugoslovenskog reprezentativca a sada trenera Berlina. Mladići u plavim dresovima lišeni sada svakog pritiska zaigrali su mnogo opuštenije. Božić  je bio neuhvatljiv za blok Berlina, odlično su ga pratili Kovačević i Borovnjak, a potom su do svojih pet minuta došli i srednjaci Mijalković i Aleksić.
Ribnica je treći set dobila 25:23 iako je u ovom delu igre imala i ubedljiviju prednost, ali je posebno imponovala igra Kraljevčana u četvrtom setu. U tom delu igre Ribnica je u svim elementima nadigrala protivnika i pitanje pobednika u ovom delu se nije ni postavljalo.
Stiglo se do petog seta u kome su Kraljevčani ove sezone po pravilu nepobedivi u Evropi. Posle Tenerifa i Konstance i Berlin je izgubio popularni taj brek. Nemci su na promeni strana vodili 8:5, ali je Ribnica uspela da preokrene rezultat i povede 11:10, i potom mirno meč privede kraju 15:12. Ovim trijumfom Kraljevčani su osvojili i 20 evropskih bodova za srpsku odbojku na evro sceni, što sigurno dobija na težini ako se zna da su nastupali sa samo devet igrača i da ni jednu utakmicu nisu odigrali u Kraljevu.

– Čestitke mladićima Ribnice na pobedi, pokazali su veliku želju, htenje i uspeli da preokrenu tok ovog meča. Razočaran sam izdanjem mojih igrača posle vođstva od 2:0, ali nemamo mnogo vremena za analizu i pridike jer nas već u subotu čeka derbi Bundes lige, a to nam je jako bitna utakmica – izjavio je na pres konferenciji posle meča Andrej Urnaut, trener SCC Berlina.

– Jako sam ponosan na svoje igrače zbog kompletnog učešća u Čelendž kupu. U šest odigranih utakmica slavili smo pet puta, najslabije smo odigrali u Berlinu gde je i pala odluka ko će od ove dve ekipe proći dalje. Tamo je domaćin igrao sjajno, večeras smo mi blistali iako smo ispustili prvi set. Ne znam kakav bi bio tok utakmice dalje ali i sa ovom pobedom od 3:2 možemo biti apsolutno zadovoljni – konstatovao je po završetku meča Boško Maćužić, trener Ribnice.

Vrnjačka Banja – Hala sportova "Vlade Divac". Gledalaca: 1.000. Sudije: Feldštajn (Ukrajina) i Markov (Rusija). Rezultat: Ribnica – SCC Berlin 3:2 (22:25, 23:25, 25:23, 25:20, 15:12).

RIBNICA: Kovačević 18 (1 bl, 1 as, 4 sg, 4 gr), Borovnjak 14 (1 bl, 5 sg), Božić 24 (2 as, 2 bl, 4 sg, 6 gr), Mijalković 11 (3 bl, 1 as, 6 sg), Brđović, Radević 3 (1 bl, 2 gr), Jović (libero), Bićanin 2 (1 sg), Aleksić 7 (2 bl). Trener: Boško Maćužić.
SCC BERLIN: Fuks 6 (4 gr), Škač 1 (1 bl, 1 sg), Holšen 1, Vandelo 6 (1 bl, 1 as, 4 gr), Smedins 16 (2 bl, 1 as, 4 sg, 2 gr), Galandi 2 (1 bl), Krištof (libero), Gajdarski 7 (5 bl, 1 as, 1 sg), Spirovski 16 (2 bl, 2 as, 8 gr), Švarc 2 (2 bl, 4 sg), Zahrič 13 (3 bl, 1 as, 3 gr). Nije igrao: Idalgo Oliva. Trener: Andrej Urnaut.