XS
SM
MD
LG

Olimpizam: U programu Rio 2016. 58 sportista

BEOGRAD, 20. februar (Info centar).- Programska komisija Olimpijskog komiteta Srbije saopštila je na sednici Izvršnog odbora OKS u Beogradu da 58 sportista individualnih sportskih grana na osnovu ostvarenih rezultata ispunjava kriterijum da se nađe u programu “Rio 2016”.

Novokvalifikovana sportistkinja je biciklistkinja Jovana Crnogorac, koja se sada nalazi u trećoj kategoriji. Ostvarenim rezultatima na kriterijumskim takmičenjima izvestan broj sportista promenio je kategoriju. Teniser Nenad Zimonjić prešao je iz druge u prvu kategoriju, strelci Damir Mikec i Milutin Stefanović i teniserka Ana Ivanović prešli su iz treće u drugu, a tekvondista Damir Fejzić, teniserka Jelena Janković, muški četverac bez kormilara i muški kajak jednosed iz druge u treću kategoriju.

Sportistima iz treće kategorije status važi godinu danan pa je Izvršni odbor potvrdio da su strelci Bobana Veličković i Dimitrije Grgić, plivač Ivan Lenđer, džudisti Aleksandar Kukolj i Jovana Rogić i rvači Kristijan Fris i Viktor Nemeš produžili status u programu “Rio 2016”.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije na osnovu ostvarenog rezultata na Svetskom prvenstvu prešla je iz treće u drugu kategoriju timskih sportova.

Izvršni odbor je potvrdio da su 79 sportista i sportistkinja u 13 sportova ispunili kvalifikacione kriterijume međunarodnih federacija, kao i interne kriterijume Olimpijskog komiteta Srbije za prve letnje Olimpisjek igre Evrope u Bakuu od 15. do 28 juna ove godine.

Šansu da se kvalifikuju imaće još streličari, badmintonci, džudisti, tekvondisti, sinhrone plivačice i karatisti, dok u stonom tenisu i vaterpolu već imamo kvalifikovane sportiste, ali je potrebna potvrda međunarodnih federacija, jer su kvalifikacije u tim sportovima u toku.