XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Vrbas pun kuglaške mladosti

VRBAS, 12. jul (Info centar).- Kuglaški savez Srbije i Ministarstvo omladine i sporta organizovali su kamp talenata u Vrbasu na kome je od 6. do 13. jula boravilo 25 polaznika (deset devojčica i 15 dečaka) pod stručnim vođstvom selektora juniora Vojka Pavlovića, selektora kadeta Dragana Fatovića, selektora kadetkinja Ljubomira Štetina i profesora fizičkog vaspitanja, reprezentativke i šampionke Srbije Marije Kresović (devojačko Gajin).

Kamp je obišao i predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović i zahvalio se Ministarstvu omladine i sporta Srbije na podršci programima saveza za školovanje mladih sportista.

- Jedino nam je žao što su sredstva za kampove ove godine umanjena, pa smo održali samo jednu smenu sa 25 polaznika. Mnogo je talentovane dece ostalo bez prilike da pohađa kamp. Kroz ovakve kampove prošla je većina naših osvajača medalja na Svetskim kupovima i Šampionatima sveta u svim kategoriama u poslednjih deset godina i oni su dokaz da je veoma važno da kampova bude i u budućnosti i da što više mladih kroz njih prođe - istakao je Uroš Dragojlović.

U maju iduće godine u Špajhersdorfu u Nemačkoj odigraće se dva velika takmičenja – Svetski kup za pionire (3 -6. maj) i Šampionat sveta za kadete (7-12. maj). U kamp je selektorski tim pozvao kuglašice i kuglaše koji po godištima mogu da konkurišu za ova takmičenja. Najmlađi učesnici bili su Nataša Lazarević („Toza Marković“, Kikinda), Anja Starjački(Banat, Zrenjanin) i Marko Radvanji iz Vrbasa svi rođeni 2001. Među polaznicima bili su i osvajači svetskih medalja ove godine: Kristina Ljubenković iz beogradskog Pobednika, koja ima bronzu u miksu sa Alenom Kujundžićem sa kadetskog Svetskog kupa u Brnu i Marko Antić, član juniorske selekcije Srbije koja je osvojila svetsko zlato sa svetskim ekipnim rekordom takođe u Brnu. U kampu je bila i Hermina Lukač iz Pionira koja je lane bila, sa Ljubenkovićevom, u kadetskoj reprezentaciji koja je osvojila bronzu na Šampionatu sveta i Božidar Jurišić iz zrenjaninskog Kristala koji ima pionirsku bronzu sa Sveskog kupa u Baucneu 2012.

- Program smo ispunili u potpunosti i zahvaljujemo se domaćinima u sportskm centru „Drago Jovović“ u Vrbasu na izuzetnom gostoprimstvu i sjajnim uslovima za rad, jer nam je na raspolaganju bila i sala, atletska staza i bazeni – istakao je Vojko Pavlović.

Demonstratori u kampu bili su Vilmoš Zavarko višestruki svetski šampion i nekadašnji svetski rekorder, koji je oborio 716 čunjeva, 12 više od rekorda kuglane (704), čiji je inače vlasnik, i Alen Kujundžić pobednik kadetskog Svetskog kupa ove godine u Brnu, bronzani u miksu sa Kristinom Ljubenković sa istog takmičenja i član juniorske selekcija Srbije šampiona sveta sa ekipnim svetskim rekordom na SP takođe u Brnu.

U toku kampa, 18. rođendan proslavio je Marko Antić i dobio na dar prekrasnu tortu koju je podelio sa polaznicima i gostima. Vilmoš Zavarko mu je rekao da mu je za rođendan poklonio – 716 čunjeva...

Sa kampa su polaznici i stručni štab još jednom, noseći trasparent i majice pozvali sve sportiste da nastave da pomažu postradalima u poplavama slanjem SMS poruke na 1003.