XS
SM
MD
LG
12.03.2009 www.nezavisnost.org

Mirko Poledica izabran za predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera

Na prvoj izbornoj skupštini Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije "Nezavisnost" koja je održana juče u Beogradu, za predsednika Sindikata izabran je dugogodišnji profesionalni fudbaler Mirko Poledica. Za potpredsednika Sindikata izabran je Albert Nađ, a izabrani su i članovi Izvršnog, Nadzornog i Statutarnog odbora, kao i počasni predsednik, legendarni fudbaler Stanislav Karasi.
Izbornoj skupštini Sindikata fudbalera prisustvovali su predstavinici superligaša. Predstavnicima "Crvne zvezde" dolazak na skupštinu, kako je preneo Poledica, zabranio je trener tog kluba Čedomir Janevski, ali su Skupštini prisustvovala dvojica fudbalera crveno-belih Nikola Mijailović i Branimir Subašić koji treniraju van takmičarske ekipe.
Skupštini su prisustvovali funkcioner FIFpro Entoni Higins iz Škotske i Dejan Stefanović, član Izvršnog odbora FIFpro iz Slovenije, kao i gosti iz Rumunije i Crne Gore.
Novoizabrani predsednik Sindikata Poledica rekao je da je cilj ove organizacije da zaštiti prava fudbalera, prema kojima se u Srbiji klubovi ponašaju kao prema "robovima". Poledica se zahvalio svima koji su podržali osnivanje sindikata i pozvao fudbalere da se pridruže organizaciji i izbore se za svoja prava. Podršku su pružili i fudbaleri Mančester junajteda koje je organizovao Nemanja Vidić.
Poledica je kazao da mu je namera bila da svaki klub superligaša ima po dva predstavnika u sindikatu, ali da su mu se igrači javili i da su se "žalili na zabrane i pritiske u klubovima zbog želje da podrže sindikat".
"Vreme je da shvatimo da fudbal zavisi od igrača i navijača, a ne od predsednika FSS ili sindikata", rekao je Poledica. Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak izrazio je zadovoljstvo što je taj sindikat dobio jos jednog člana i naglasio da će preneti dugogodišnja iskustva u borbi za sindikalna prava i fudbalerima koji tek počinju.
"Uradili smo legalnu stvar. Ustavom je zagarantovano pravo svakog građanina Srbije da se bori i zaštiti svoja ljudska prava. Fudbaleri su građani Srbije. Postoji više načina da se prava ostvare, može to da se uradi za stolom dogovorom ili protestima i štrajkom, koji su legitimno sredstvo sindikata", rekao je Čanak. Skupštini nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i Ministarstva omladine i sporta, kao ni predstavnici Fudbalskog saveza Srbije, iako su bili uredno pozvani.