XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Alen Kujundžić pobednik Svetskog kupa, Srbija druga nacija

BRNO, 13. maj (Info centar).- Srpski kuglaš Alen Kujundžić, osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom kadetskom Svetskom kupu u Brnu u Češkoj sa izvanrednih 649 čunjeva (po setovima 144, 146, 267, 182). Srebro je pripalo Martinu Janisu iz Austrije sa 600 čunjeva dok je bronzu osvojio Radu Georije Balaban (Rumunija) sa 593 čunja.

U bodovanju za Kup nacija, Srbija je osvojila drugo mesto iza Češke, a ispred Mađarske. Diplomu Međunarodne kuglaške federacije (FIK NBC) primio je selektor kadeta Dragan Fatović. Među zvaničnicima koji su uručivali trofeje kadetima bio je i Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije.

U nadmetanju kadetkinje, srpska kuglašica Kristina Ljubenković osvojila je šesto mesto sa 559 čunjeva (156, 140, 132, 131). Zlato je pripalo sjajnoj Čehinji Natali Topicovoj sa izvanrednim 641 čunjem i daleko je ostavila srebrnu Patriciju Bizjak (Slovenija) sa 588 čunjeva i hrvatsku kuglašicu Klaru Sedlar sa 586 čunjeva.

- Presrećan sam, ovo mi je poslednja sezona u kadetskoj konkurenciji – rekao je Alen Kujndžić koji je u ponedeljak sa Kristinom Ljubenković osvojio bronzu u miks paru, a bio je član šampionske ekipe Srbije sa kadetskog SP u Sarajevu 2011, dok iz Zalaegersega 2013. ima pojedinačno svetsko kadetsko srebro u sprintu. - Lepo je kada se opraštam sa dve medalje, zlatnom i bronzanom. Zahvaljujem se selektoru Draganu Fatoviću koji me je vodio kroz kadetsku konkurenciju i zajedno smo se radovali uspesima i tugovali zbog neuspeha, kao i mom treneru u subotičkoj Matici Roži Pisar. Selektoru seniora Miloš Ponjavić jedno veliko hvala za sve što je učinio za mene.

Kujundžić, koji na dvojnu registraciju igra za Crvenu zvezdu, je počeo loše, prvi set 85 u pune u 60 u „čišćenju“ sa jednom „devetkom“ u 16. hicu. I drugi set nije nagoveštavao visok rezultat: 95 u pune u 61 „čišćenju“ i sa 296 čunjeva (145 i 146) Kujundžić je u tom bloku imao treći rezultat.

- Nije me loš start obeshrabrio, iskreno, bio sam spreman za visok rezultat i znao sam da mogu da ga postignem – pričao je Kujndžić.- Kada sam u trećem setu obori 100 čunjeva u pune i potom očistio 67 „drva“ sa dve devetke u 21. i 24. hicu, znao sam da sam na dobrom putu...

Četvrti set je Kujundžić odigrao kao iz udžbenika, za kuglaške sladokusce: 114 u pune i potom 78 u „čišćenju“ sa „devetkama“ u 16, 17. i 24. hicu! Sa tribina se orilo „Srbija, Srbija“ jer su pristigle i omladinske selekcije koje od 14. maja igraju za titule na ekipnom i pojedinačnom juniorskom Šampionatu sveta i na kraju je sa 649 čunjeva srpski as postavio visoku metu svim rivalima!

- Bio sam zadovoljan što sam igrao u prvom bloku, jer sam znao da ako napravim dobar rezultat da će to biti dodatno opterećenje za konkurente. Meni ova kuglana odgovara, u pojedinačnim kvalifikacijama sam oborio 596 čunjeva, a u parovima 599. Posebno sam zadovoljan kako sam odigao „čišćenje“ u poslednjem setu, skoro sve pozicije sam rešavao iz dva hica. Žao mi je što sam promašio čunj posle „osmice“ u 16. hicu, to mi je bio jedini „fulani“ hitac u meču. Poslednjim hicem sam oborio četvorku.

Kristina Ljubenković je igrala u drugom bloku koji je morao da juri relativno nizak rezultat Nemce Baher iz prvog bloka od 567 čunjeva. Ljubenkovićeva je za medalju morala da da premaši taj rezultat, što nije bilo nerealno jer je u kvalifikacijama imala 583 čunja a u parovima 587 čunjeva, kao i da bude bolja makar od jedne rivalke – Slvenke, Hrvatice ili Čehinje. Međutim Čehinja Topicova je se odlepila već posle prvih 60 hitaca (340) pa je počela borba za preostale dve medalje između Slovenke Bizjak, Hrvatice Sedlar i srpske kadetkinje. Na žalost sa dva poslednja slaba seta ispala je iz trke...

- Rekao sam joj da se opusti, imala je treći rezultat na 60 hitaca, i da ne prati šta rade Slovenka i Hrvatica, da se ne opterećuje njihovim rezuktatima. Igrala je dosta stegnuto u druga dva seta, ni blizu onome kako je igrala prvog dana – kaže selektor kadetkinja Ljubomir Štetin. – Ona je sjajna perspektiva našeg kuglanja, ovo joj je tek drugo veliko kadetsko takmičenje i mora da stekne još malo iskustva.

Srpski kadeti su na Svetskom kupu osvojili dve medalje – zlato Alen Kujundžić (pojedinačno – klasik) i bronzu miks par Kristina Ljubenković – Alen Kujundžić.

Nastavljen je i fantastičan niz srpskih kadeta na Sveskim kupovima: ovo je treće uzastopno pojedinačno zlato- 2010. u Rijeci: Robert Ernješi, 2012. u Baucenu: Robert Ernješi i 2014. u Brnu: Alen Kujundžić!

Od 14. do 18. maja Brno će biti domaćin ekipnog i pojedinačnog Šampionata sveta.

Rezultati, Svetski kup, kadeti: 1. Alen Kujundžić (Srbija) 649, 2. Martin Janis (Austija) 600, 3. Radu Georgiju Balaban (Rumunija) 593, 4. Martin Rohn (Nemačka) 586, 4. Tomaž Ivančič (Slovenija) 583, 6. Janoš Brancek (Mađarska) 574 čunja itd.

Kadetkinje: 1.Natali Topicova (Češka) 643, 2. Patricija Bizjak (Slovenija) 588, 3. Klara Sedlar (Hrvatska) 586, 4. Jana Sofija Baher (Nemačka) 567, 5. Katalin Tot (Mađarska) 565, 6. Kristina Ljubenković (Srbija) 559 čunjeva itd.