XS
SM
MD
LG

Fudbalska mapa Vojvodine se (ne) menja ?

Ovog vikenda na fudbalskim terenima Vojvodine, posle odigranih 15.kola u Srpskoj, 17.kola u Vojvođanskim, isto toliko (samo u Južnom Banatu 15) područnim i ko zna koliko utakmica, u ostalim velikim i malim ligama lopta odlazi na zaslužen zimski odmor. Ne i funkcioneri, na redu je novo komponovanje liga – samo zonskih, po muzičkim željama, stvarnim potrebama...
Pred čelnicima Saveza, od pokrajinskog do opštinskih, još uvek je živo svih 29 i klubova je težak zadatak da, bar pokušaju, da uvere neverne tome da su, posle izbora, na svim nivoima, okrenuli ploču i da nam fudbal, ako već ne može napred neće više ići ni nazad. Nećemo ovoga pšuta o sumnjičavost, sveznalicama, onima koji su unapred znali ne samo zaplet već i rasplet liga, stručnjake za rešavanje brojnih rebusa “pamti pa vrati”: ko je sve kome bio dužan bodove...
Klubovima, na žalost delegati, kontrolori i sudije još uvek važniji i od sopstvenih igrača? Zbog proširenja “rogonja” (pardon Jelen) super lige mali komoditet u Telekom i Srpskim ligama. Nije svaka utakica kvalifikaciona, može i da se igra. Elitno društvo napušta samo jedan klub, a isto toliko (alternativno dva) “u aut” odlazi i iz Prve, pardon Druge lige. Važno je biti prvi, važnije naći se u probranom društvu za Evropu ili elitu (u igri i šesto mesto).
Biće zanimljiva i nova fudbalska mapa Srbije. Podsetimo se krokodilskih suza fudbalskih čelnika, u forumima, oplakali su usnule regione. Kome god su, u poslednje vreme pomagali otišao pod “led” (Proleter, Spartak, imenjaci iz Kragujevca i Niša...). Fudbalska Vojvodina dobro prošla poslednju “giljotinu”. Broj prvoligaša, uz blagoslov s neba (i zle sreće Lučanaca) ostao isti – četvrtina (3) , broj drugoligaša u porastu (Spartak Zlatibor voda i Inđija), tačno trećina (6 od 18). Želje su jedno mogućnosti drugo i kad se sve sabere i oduzme teško da neko, na kraju ove sezone može da se bavi “planinarenjem”. Ligaško odelo im potaman. Muzičke želje zvane elita najglasnije se čuju iz Inđije i Sr.Mitrovice, u Apatinu se presabiraju (koliko para toliko i muzike), ostali bi samo izgubili. Vojvođanski frtalj Srpske lige baš zanimljiv.
Na čelu kolone Proleter, koji godinama igra “meraklijski” i Mladost iz Bačkog Jarka, spasila se  neviđenim finišem, a prate ih novajlije u ligi Kikinda i Radnički iz Šida. Nema navale odozgo, nema navale odozdo pa, za promenu iz lige ispada samo jedan klub. Ako bi etiketirali “novajlije” (Metalac Asko Vidak) uvredili bi se, s pravom, ako bi prozvali one koji su prošle sezone hvatali slamku (Spartak, Vršac, Tekstilac) pogrešili bi – i oni izvukli pouku. Piši propalo reči će, u ovom trenutku samo Sloven iz Rume, debelo zaostao, bez i jedne pobede.
Novokomponovane Vojvođanske lige s pravom se mogu nazvati fudbalskim “zezalicama”. Trajaće samo jedno (ovo) leto. Svi od reda, oni koji su za njih digli i nogu i ruku, kao i oni koje niko nije ni pitao (klubovi) , kao da se ne radi o njihovoj koži shvatili da će dve lige, možda biti samo malo kvalitetnije, garant bar dva puta skuplje. Bilo - ko voli nek izvoli, biće - ko može nek izdrži. I ovde važno biti prvi i ne biti poslednji. Od naredne sezone Jovo nanovo, tri ili četiri Vojvođanske lige. Igranka za reorganizaciju liga započela odavno, još u predizbornoj kampanji. Podsećaju na to zaboravnog Ratka Borovnicu, predsednika, ali i Dušana Tomića, generalnog sekretara FS Vojvodine iz Srema. Formirana pri Izvršnom odboru Saveza i komisija na čijem čelu je Miodrag Morača, u provremenoj fudbalskoj penziji. Podsetio onomad Staniša Beljin, predsdnik FS područja Pančevo, sa sastanku svoje fudbalske vlade da je iz ivog saveza još letos krenula pismena inicijativa za reorganizacjju četvrtog stepena takmičenja.
Čelnici FS Vojvodine, zagovarajući usput “status skvo” uz konstataciju da nema klubova sa infrastrukturom koliko je želja, testiraju udruženja i saveze. Jedni bi da se ponovo vrate na sve četiri strane sveta, drugi su racionalniji – može i tri, treći su za postojeći model. U najkraćem klubovima, sa “adresom” u Srpskoj ligi je sasvim svejedno koliko će liga biti stepenik niže, uz uslov da njihova liga ne doživljava stres, drugim rečima da ne ispada prevelik broj klubova.
Klubovi VFL – Istok su za tri lige (Srem, Banat i Bačka), klubovi grupe Zapad za nastavak priče u dve lige, uz “aneks” - Sremci, nadglasani traže svoju ligu. Područni savezi, po malo balansiraju, osluškuju i preračunavaju se. Najglasniji u PFS Srem, dve Vojvođanske lige papreno skupe, u tri se ne vide, , četiri prava mera. Hoće direktnu prohodnost u treći stepen. Kako ih FS Vojvodine ne “brenuje” gađali u glavu, svoju argumentaciju poslali u Beograd. Odgovor Odbora za hitna pitanja FS Srbije ih nije usrećio, samo Moračinoj komisiji trilemu, pretvorio u dilemu. Ništa od eventualne mogućnosti proširenja Srpske lige na 18 klubova, a maksimalni broj klubova koji mogu na niže iz istih tih srpskih liga je tri. Uprošćeno do kraja - FS Srbije nema ništa protiv reorganizacija zonskih liga ali ne dozvoljava da prohodnost dobijaju po četiri kluba.
Priča sa dve lige poznata, sa tri se nazire. Jedna bi bila “čisto” Banatska (Pančevo i Zrenjanin) , druga Bačka (Subotica, Sombor i deo Novog Sada) i Srem (Srem i deo Novog Sada).
Šta kažu ostali područni savezi? Pančevo diže i nogu i ruku za tri lige, blizu takve odluke je i Zrenjanin. Ne znamo šta misle u Subotici, znamo da njihov prvak – drugoplasirani u područnoj ligi ni ove godine nije hteo u avanturu od Mađarske granice na Severu, do Rumunske na jugu Vojvodine. Somborcima svejedno, na svoj način, bilo im lekše bez nadmenih komšija iz Subotice, ali i skuplje u isto vreme. Novosađani zagovaraju kvalitet (dve lige) što da ne maršuta im “u totalu” bar hiljadu kilometara manja nego BAK-u iz Bele Crkve. Priču započeli i završavama sa FS područja Srem. Isključivi su traže svoju ligu (ukupno četiri) , ako to ne prođe, može i po narodnoj nek komšijama crkne krava – dve iz inata. Može se dogoditi da sve ostane po starom, još verovatnije da još po neki prvak područne lige “eskivira” viši rang. Priča da će se Srem, ako ne bude po njihovom okrenuti Beogradu ne pije vodu. Klubovi su organizovani po teritorijalnom principu, tako se i takmiče. Ne mogu da biraju ni opštinski, ni područni savez, samim tim ni gde da se takmiče.
Za zaboravne nekad bilo da se fuzionišu mogli i “kurta i Murta”, dok u FS Srbije nisu “uklavirili” kakav bi to haos proizvelo. Bilo to u vreme tri druge lige, kada se Beogtrad delio levo i desno od Save i Dunava, a Srem, posle fuzije sa Ćuprijom završio na Istoku -Zapadu Srbije. Red uveden onog trenutka kada je postavljen graničnik, fuzije – da, ali samo u fudbalskom ataru istog područja. Niko još nije promenio odredbe pravilnika o takmičenjima (Odluka o sistemu takmičenja, odnosno promenama sistema takmičenja donosi se, nakasnije ghodinu dana pre početka takmičenja), ali ih se niko i ne prodržava. Čulo se, onomad, na jednom skupu i to da za promenu sistema u Vojvodioni imaju pokriće, u komisiji koja je na vreme, pre starta sezone 2008/09 formirana. Kako će se skrojiti zone živo zanima i klubove područnih liga. Ako se (u)množe važno je biti drugi, pa čak i treći. Tri moguće lige popunile bi se tako što bi iz posotjeće dve prvaci išli gore, poslednji dole, a svi ostali, zemljopis u ruke pa po georgafskom opredeljenju. Brojke do 16 popunile bi se iz područnih liga. Novi Sad, Sombor, Sr. Mitrovica...
Na fudbalskoj mapi Vojvodine, najbolje kotiraju klubovi sa Područja Novog Sada, pravilno su raspoređeni – “trofazno” i iz Sombora, brojni (bez elitnog društva) iz Srema, na “repu” Severnog (ipak i superligaš) u Južnog Banata (samo treći ligaški stepenik)


Područje Liga
 Prva
Druga Srpska VFL Ukupno
Novi Sad
1 2 4 7 14
Subotica      1 2 5 8
Sombor 1 1 3 4 9
S. Mitrovica   2 4 7 13
Zrenjanin 1   1 8 10
Pančevo     2 5 7
Total
3 6 16 36 61