XS
SM
MD
LG
04.03.2014 Administrator

Borovčanin: Ističe vreme za nacionalni stadion

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin izjavio je danas da postoji velika šansa države da dovede investitora za izgradnju nacionalnog stadiona, kao najbitnijeg uslova za podnošenje kandidature za suorganizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. Inicijativa dolazi nakon definitivne odluke FSS da aplicira za domaćinstvo. Potrebna politička, a ne finansijka pomoć. Ovo je šansa da se vratimo na mapu razvijenog sportskog sveta, a ne da i dalje sport stanuje u oronulim halama i stadionima.

Borovčanin je istakao da već kasnimo i da su u pitanju dani tokom kojih je potrebno po hitnom postupku preduzeti sve neophodne mere kako bi naša zemlja dobila adekvatne sportske objekte i prateću infrastrukturu za suorganizaciju EURO 2020.“Jedino rešenje je model javno-privatnog partnerstva, gde država investitoru ustupa zemljište, a investitor pravi stadion. Država bi obezbedila lokaciju, infrastrukturu i pravnu podršku, a investitor projekat i finansiranje. Dakle, Srbija ne treba da finansira niti da sufinansira, nego da lokaciju da besplatno ili veoma povoljno a dobit koju bi u budućnosti zemlja inkasirala bila bi višestruka“, naglasio je Borovčanin, i istakao da ceo projekat košta između 300 i 500 miliona evra zbog čega je potrebna pomoć svih, ali ne ekonomska, već politička, kao i u ubrzavanju određenih procesa poput davanja dozvola.

“Izgradnja Nacionalnog stadiona koji spada u petu generaciju sportskih objekata, sa visokim standardima od samog sportskog terena, modernih, sigurnih i bezbednih tribina, programa za porodične posete i zabavu, vrhunskim svetlima i zvukom, maksimalnim užitkom za gledaoce i potencijalom za TV produkciju, do izgradnje hotela, stambenih blokova, restorana, šoping molova, parkova, biciklističkih i pešačkih staza, velikog broja zaposlenih, je nešto što naša nacija zaslužuje”, ističe državni sekretar, precizirajući da ako naši sportski kolektivi nastave da treniraju i da se takmiče na stadionima ili u halama starim 30 godina, onda ne možemo očekivati ni njihove pobede na međunarodnoj sceni, ali ni pune stadione, zaradu od TV prenosa, sponzore, niti će deca imati motiv i uzore da se bave sportom.

On upozorava da UEFA još od 2008. godine gleda kroz prste Srbiji, pa je izgradnja novog i rekonstrukcija već postojećih stadiona neophodna i zbog učešća u evropskim takmičenjima.“ Ovakav model predstavlja ne samo šansu za sport, već pokazuje i investicioni potencijal koji Srbija ima kroz sport. Model javno-privatnog partnerstva je osnov izgradnje sportske infrastrukture u najrazvijenijim zemljama sveta, pa zašto onda ne bi bio primenjen i kod nas. U svetu se obrne 350-400 milijardi evra u sportu, a kod nas je sport i dalje socijalni slučaj. Imamo sada šansu za novi ciklus izgradnje sportskih hala i stadiona, jer je poslednja velika izdgradnja bila za vreme Tita.“, zaključio je Borovčanin.

Državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin prošle godine uspostavio je saradnju s britanskom kompanijom “Mejs”, koja se bavi projektovanjem hala i stadiona i jedna je od najuspešnijih svetskih kompanija u okviru projektnog i građevinskog menadžmenta.

Među najznačajne i najatraktivnije projekte kojima je Mejs rukovodio izdvajaju seLondon Eye, The Shard (najviša zgrada u Londonu), Dubai Mall of Emirates (šoping centar koji u okviru svog kompleksa ima zatvoreno skijalište), Sin gapore Marina Bay Sands (jedna od najatraktivnijih arhitektura u svetu), Venetian Macao (replika grada Venecije).

Od sportskih projekata svakako su najznačajniji letnje Olimpijske i paraolimpijske igre u Londonu, Igre Komonvelta u Mančesteru i zimske Olimpijske igre u Sočiju.