XS
SM
MD
LG

Groznica subotnje večeri

„Groznica subotnje večeri“ sa Džon Travoltom je nekada punio bioskopske sale, a danas i u nedelju će u Kraljevu biti puno samo jedno mesto. Popularna „kutija šibica“ u godini kada slavi 30. rođendan je domaćin finalnog turnira Kupa Srbije za odbojkaše. Staro sportsko zdanje, koje je poodavno odradilo svoje, priraslo je za srce svim Kraljevčanima i svima je želja da u godini, kada će se u rad pustiti nova dvorana, baš u staroj Hali sportova Ribnica ostvari veliki uspeh. Oni realniji su dobijanje organizacije finalnog turnira već sveli pod „uspeh“, računajući da su čelnici OSS odredili Kraljevo zbog svega što je dalo odbojci, zbog jubileja 60. godina Ribnice, uprkos činjenici da sportsko zdanje na Ibarskom keju ne ispunjava sve uslove za jedno ovako ozbiljno takmičenje.

- Veliku zahvalnost dugujemo OSS. Uprkos svim problemima i nedostatcima, oni su na ovaj način pokazali koliko cene naš grad, odbojkašku školu koja je iznedrila veliki broj reprezentativaca, vrhunskih igrača, trenera, sudija. . . Dobili smo lep poklon za 60. rođendan i potrudićmo se da se svi u našem gradu osećaju prijatno, da sve organizaciono protekne u najboljem redu, a najbolji neka pobedi – pomalo umornim glasom govori Aleksandar Bićanin potpredsednik OK Ribnica, legenda kluba, čovek koji je na sebe preuzeo veliki deo organizacije finalnog turnira Kupa.

Da je Kraljevo u znaku odbojke moglo se videti u petak od ranih jutarnjih sati. Na biletarnici Hale sportova u prodaju su puštene ulaznice za polufinale i finale Kupa Srbije, a nedugo zatim počeli su i prvi redovi. Inetersovanje je veliko, dvorana mala, malo će biti srećnika koji će uživo moći da vide svoje ljubimce, državne reprezentativce. Slična situacija je i u klupskim prostorijama koje su tek pedesetak metara od dvorane. vredna sekretarica Milica Vasović, nekada i sam odbojkašica, veći deo dana je radila kao blagajnica, jer su trebavanja za ulaznice konstantna.

- Mi smo odredili vrlo skromne cene ulaznica, želimo da izađemo u susret ljubiteljima odbojke koji su to u ovom gradu zaslužili. Da imamo i novu dvoranu na raspolaganju bila bi tesna. Iz ljiga dolazi 50 navijača, svoje dolaske su nam najavile navijačke grupe Partizana i C. zvezde, a naravno da će Ribnica imati gromoglasnu podršku. Mnogo smo pažnje posvetili bezbednosti, tu su ljudi iz MUP-a sa kojima tesno sarađujemo, sve mora da prođe u najboljem redu, ne želimo da nikakva mrlja padne na organizaciju ovog događaja – zaključuje Aleksandar Bićanin.

Pokušavajući da se sklone od gužve i navalice za ulaznicama, odbojkaši Ribnice su sproveli poslednje pripreme za današi meč sa Spartakom.

- Pred nama je najznačajnija utakmica sezone. Sve pre i posle susreta sa ekipom iz Ljiga je nevažno, samo se traži pobeda u polufinalu kako bi zakazali sastanak sa navijačima u samom finalu. Imamo veliku želju, motiv, spremni smo i nestrpljivi da susret počne. U glavi su nam porazi u prvenstvu od istog rivala, ali sada će biti drugačija situacija. Uz ogromnu podršku navijača nema tima koji neće potpisati kapitulaciju. Ne smemo da izneverimo navijače, ali i generacije bivših igrača i trenera, jer na toj tradiciji smo porasli u ovom klubu i učili odbojku – kaže Vladimir Usiljanin primač servisa Ribnice.

Svesni su „musketari“ da se meč polufinala Kupa Srbije dobija hladnom glavom i vrelim srcem.

- U Kraljevu smo u prvenstvenom meču vodili 2-0 i izgubili od Ljižana, u njihovoj dvorani smo izgubili ubedljivo. Vreme je za revanš i to u trenutku kada pobeda znači najviše. Pre pet godina nismo uspeli u finalu u Kragujevcu, sada želimo četvrto klupsko finale, a onda je sve moguće. Osećam da će u dvorani biti ludnica, podsetićemo se nekih prošlih vremena kada ne čujete ni svoj glas na parketu. U takvoj atmosferi ne možete da ne odigrate dobro – uverava Mirko Radević srednji bloker na poziciji primača u kraljevačkom suplerligašu.

Optimizam se širi na sve strane, oseća se u vazduhu atmosfera davnih dana kada je grad na Ibru slavio jedini trofej odbojkaša osvojen 1978. godine ili ulazak u finale plej ofa 2007. Uslov da se Ribnica ponovo bori za trofej i da već posrnulom i problemima ophrvanom gradu vrati nadu u bolje sutra i osmeh na lica svojih sugrađana, jeste pobeda protiv Spartaka večeras.

„Mini Kup“ uvod u današnje takmičenje

U organizaciji Međuokružnog OS Kraljevo danas će kao propratna akcija finalnog turnira nacionalnog Kupa biti organizovan „Mini Kup“ takmičenje kadetskih reprezentacija gradova sa područja Rasinskog i Raškog Okruga. Sve utakmice će se igrati u sali ESTŠ „Nikola Tesla“.

- Na jednom mestu videćemo četrdesetak dečaka koji se bave odbojkom, neki od njih su i kandidati za nacionalne selekcije, a kako će u to vreme u našem gradu biti i trener Partizan Vizure i selektor kadetske reprezentacije Srbije Milan Đuričić, eto prilike da vidi sa kakvim potencijalom raspolaže ovaj region. Turnir će se igrati u subotu i planiramo da bude završen do 15 časova, kako bi sve ekipe učesnice se potom preselile u Halu sportova i odgledale utakmice polufinala Kupa Srbije. Kako je evidentna oseka muške odbojke u skoro svim regionima, povukli smo potez da animiramo dečake koji se još ne bave sportom, da se opredele za odbojku. U tome će pomoći i finalni turnir Kupa Srbije i to je veliki dobitak za naš trofejni sport – napominje Gordan Vilimanović predsednik MOOSK-a.

"Mini Kup" će otvoriti reprezentacije Kraljeva i Trstenika (9č), dok će se u drugom meču sastati Kruševac i Novi Pazar (10: 30č). Poraženi će igrati za treće (12č), a pobednici finalni meč (13: 30č). Sve utakmice se igraju u dva dobijena seta, a u organizaciju ovog zanimljivog takmičenja uključena je i sudijska organizacija, kao i svi klubovi sa prostora koji pokriva MOOSK. Nagrade najboljima podeliće Milan Đuričić selektor kadetske reprezentacije Srbije i trener Partizan Vizure, kao i Boško Mačužić trener kraljevačke Ribnice.