XS
SM
MD
LG

Leotar dotakao dno dna

Fudbalski klub Leotar dotakao je dno dna, Trebinjci nemaju upravu, nisu još krenuli sa pripremama, igračima se duguje 12 plata, posljednju su dobili u maju prošle godine, a s obzirom na sve nabrojano, više je nego izvjesno da će prvi šampion BiH istupiti iz Premijer lige, što bi, vrlo lako, moglo da znači i gašenje.

Leotar je prikovan za dno tabele, bez uprave i klupske skupštine, a odavno je i klupska kasa potpuno prazna!

Kao da su svi digli ruke od nekadašnjeg ljubimca istočne Hercegovine jer se stekao utisak da gradske vlasti ne preduzimaju ništa konkretno da bi spasile klub, i to ne samo od selidbe u niži rang nego i od potpunog gašenja!

Tek nekoliko ljudi je u proteklih dvanaest mjeseci pokušalo da pomogne Leotaru, a jedan od njih je i Radoslav Kundačina, dugogodišnji fudbalski radnik, direktor stadiona "Police" i čovjek koji u posljednje vrijeme volonterski obavlja dužnost sekretara FK Leotar.

- Svi čekamo da se nešto desi, da se neko smiluje i uradi nešto, ali nisam preveliki optimista. Godinama se u klubu pogrešno radilo i očigledno je da to sada dolazi na naplatu. Ako ostane ovakva situacija, onda se bojim da je nastavak takmičenja veoma neizvjestan - istakao je Kundačina.

Prema njegovim riječima, problem nije samo u novcu, već što tu ima još mnogo drugih stvari.

- Nisu samo pare u pitanju jer njih nikada i nije bilo u Leotaru, bar ne u nekim velikim iznosima! Iako su svi naši problemi, u suštini, rješivi "za tri minuta", već dvije godine se čeka da se nešto desi ne bi li se krenulo sa mrtve tačke i krajnje je vrijeme da i taj dan dođe - kaže Kundačina.

Šef stručnog štaba Dragan Spaić naglašava da ne vidi svrhu počinjanja priprema jer je, prema njegovom mišljenju, trenutna situacija mnogo gora nego što je to bilo jesenas!

- Ne može da se radi čak ni onako kako se radilo prije, eto koliko je teško! Stanje u klubu je jednostavno katastrofalno jer se ništa nije promijenilo od momenta kada je završen prvi dio sezone. Na kraju, mi i dalje nemamo klupsku upravu, nemamo ni skupštinu, a ne nazire se ni izlaz iz ovog stanja - tvrdi Spaić.

Strateg Trebinjaca ističe i da, dok je ovakva situacija, ne zna kada bi uopšte i mogao pozvati igrače na trening.

- Prošlog ljeta smo nekako i uspjeli da se okupimo da odradimo pripreme, a sada jednostavno ne znam kako dalje. Ja nemam kome da se obratim po tom pitanju i sada stvarno ne znam da li ćemo uopšte i početi sa radom. A ukoliko i krenemo sa pripremama, bez bar šest ili sedam pravih pojačanja nemamo čemu da se nadamo, iako imamo izuzetno povoljan raspored - istakao je Spaić.

Tokom prvog dijela šampionata BiH Leotar je osvojio svega devet bodova jer je u 19 utakmica upisao dvije pobjede (Zvijezda 1:0 i Slavija 2:0), i tri remija (Mladost 1:1, Rudar Prijedor 2:2 i Vitez 0:0), a sezonu je završio sa čak sedam uzastopnih poraza!

- Nije to nikakvo čudo ako se zna da smo cijelu jesen igrali samo sa domaćim igračima, od čega sa čak 12 juniora i tek trojicom iskusnih fudbalera, Srđanom Andrićem, Zdravkom Šarabom i Đokom Milovićem, a to nije bilo dovoljno za bilo kakav veći rezultatski uspjeh. Ako tome dodamo da igrači u proteklih šest mjeseci nisu primili ni jednu jedinu marku, onda je sve jasno - dodao je trener Leotara.

Jedan od tek nekolicine iskusnih fudbalera je kapiten Srđan Andrić koji tvrdi da se boji onog najgoreg, gašenja kluba.

- Cijelu jesen nismo imali kome da se obratimo jer nismo imali ni upravu ni logistiku osim dvojice ekonoma i Kundačine, kojima želimo da se zahvalimo. I pored izuzetno teške situacije, nismo željeli da se javno oglašavamo, niti sada imamo namjeru da nekoga prozivamo ili pljujemo, ali mora se znati da je ovo velika sramota i bruka za klub svijetle tradicije kakav je Leotar. Kao i svi, i ja se nadam da će se dogoditi neko čudo i da ćemo krenuti sa pripremama jer, iako smo posljednji, uz neka pojačanja i povoljan raspored, mogli bismo da dođemo do opstanka. Ali, iskreno, bojim se onog najgoreg, gašenja kluba - zaključio je Srđan Andrić.

BEZ PLATE POLA GODINE!
Kapiten Trebinjaca istakao je i veoma tešku finansijsku situaciju svojih saigrača.

- Posljednje što smo primili bilo je još u maju prošle godine, a to je bila plata za decembar 2012. godine. Znači da nam se duguje čak 12 plata, i zaista mi nije jasno od čega ovi mladići, koji su pošteno dali sve od sebe u jesenjem dijelu prvenstva, uopšte žive! Mislim da ovo Leotar, koji je bio najstariji jugoslovenski drugoligaš, prvi šampion zajedničke BiH i kolektiv koji nikada nije ispao ni iz jedne lige, ničim nije zaslužio - podvukao je Andrić.


 




Sledeća vest
Derbi kraj Tise
Borac 2 : 3 Travnik
Zvijezda 1 : 3 Vitez
Rudar 1 : 1 Željezničar
Sarajevo 3 : 2 Radnik
Velež 1 : 0 Zrinjski
Mladost 2 : 0 Slavija
Olimpic 0 : 0 Široki Brijeg
Čelik 3 : 0 Leotar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 30 18 7 5 61
2 Široki Brijeg 30 17 8 5 59
3 Sarajevo 30 16 10 4 58
4 Željezničar 30 16 9 5 57
5 Velež 30 15 9 6 54
6 Borac 30 13 6 11 45
7 Čelik 30 10 13 7 43
8 Olimpic 30 10 11 9 41
9 Vitez 30 10 6 14 36
10 Radnik 30 10 6 14 36
11 Mladost 30 8 9 13 33
12 Travnik 30 7 10 13 31
13 Slavija (-3) 30 9 7 14 31
14 Zvijezda 30 9 4 17 31
15 Rudar 30 5 12 13 27
16 Leotar 30 2 3 25 9