XS
SM
MD
LG

Valjevska Stara dama pred eutanazijom !?

 

Tačno posle 33 dana od završetka jesenjeg dela sezone, danas će u gradskoj kući gradonačelnik Valjeva i predsednik Skupštine FK Budućnost Stanko Terzić, razgovarati sa ljudima iz kluba u koje ima neizmerno poverenje, šta i kako dalje sa Starom damom iz Parka Pećina.

Plasman Budućnosti na 3. mesto u fudbalskoj 4. Drinskoj diviziji na kraju jesenjeg dela prvenstva, neuspeh u svakom pogledu, rast dugova, i nova zaduženja nisu imali za posledicu oglašavaanje iz Parka Pećina. Predsednik Upravnog odbora Milan Milinović je usmeno najavio ostavku dan uoči klupske slave Mitrovdana (8.novembra), ali je do danas pismeno nije ozvaničio.

Juče je u činjenično stanje u FK Budućnost prezentirano Vladimiru Ladovecu, Radisavu –Laci Velimiroviću i Milanu Maksimoviću-Mićinu, članovima Nadzornog odbora Stare dame.

-Nismo čuli ništa novo i ništa dobro. Situacija je izuzetno loša. Budućnost je godinama bez rezultata. Ukamaćeni dugovi svakodnevno rastu. Klupske nekretnine su stavljene pod hipoteku. Danas nas je gradonačelnik Terzić pozvao na razgovor, da vidimo šta i kako dalje. Naša Stara dama je u velikom problemu, ne bude li se odmah reagovalo preti gašenje kluba – reču su upozorenja Vladimira Ladoveca, legendarnog golmana Budućnosti iz vremena kada su znalo šta ko radi, i gde je kome mesto, a kada je Valjevo uživalo u drugoligaškom fudbalu tadašnje SFRJ, a kada su crvenim dresovima sa zvezdom petokrakom  igrali isključivo vrhunski majstori fudbala iz Valjeva.

Mnogo veće rezultate od ekipe letos sastavljene po ukusu, da li samo još i danas na papiru predsednika Milinovića i prvih nekoliko kola u novoj sezoni trenera Vladice Petrovića, počela su da beleže momci iz škola fudbala. Konačno ustrojena po ugledu na slične u Evropi pobednička priča je zaživela zahvaljujući izuzetno stručnom i veštom organizatoru, entuzijasti, direktoru škole, Željku Plavšiću. Bez dinara naknade za svoj rad Plavšić je uspeo da obezbedi sredstva da škola kvalitetno radi, a da klub finansijski ne trpi. U trenutku kada su sve mlađe selekcije konačno preuzele primat konkurentima usledio je (ne)očekivani povratak "barona Minhaezena". Harmonikaš Saša Isidorović je novom političkom odlukom(SPS) vraćen na mesto sportskog direktora, iako je pred kraj protekle sezone netragom nestao iz kluba posle brojnih neispunjenih brojnih obećanja igračima. Pokušaj "svirke" po notama harmonikaša Isidorovića, takođe pasioniranog ljubitelja igara na sreću, imao je za posledicu novi zemljotres u Parku Pećina. Preko noći je usledilo konfrontiranje i ostavka direktora škole fudbala Željka Plavšića, kao i većine angažovanih saradnika. U poslednja dva kola prvi tim prepušten obećanjima bez kraja izgubio je četiri boda i praktično ispao iz trke za prvo mesto.

Većina prvotimaca sve manje veruje da će dobiti zagarantovani i još uvek neisplaćni dvomesečni minimalac, i poput „stranaca“ ne vidi svoju perspektivu u Parku Pećina, jer od obećanja, a danas od zida ćutanja se ne živi. Najdrastičniji primer nehumanosti prema svojoj deci kluba iz Parka Pećina je standardni prvotimac, uspešni student prava, Nikola –Buca –Vukašinović(21). Posle povrede kolena na utakmicu, ostao je bez plate tokom jesenje sezone. Bez ijednog dinara klupske pomoći samo zahvaljujući roditeljskom požrtvovanju Vladimira Ladoveca, umešnosti hirurga dr Stevanovića i humanosti valjevskih lekara, danas se uspešno oporavlja posle predugo čekane ali na sreću uspešne operacije ligamenata kolena.

U ovom trenutku na vidiku je eutanazija Stare dame iz Parka Pećina, jer više od 20 miliona dinara duga je prevelik teret za nadu u preživljavanje.

A, bude li mudrosti i hrabrosti, realna opcija je da novoiizabrani delegati na vanrednoj Skupština FK Budućnost koliko sutra pruže ruku najboljima u fudbalskom Valjevu, a to su danas poslenici iz FK Krušik, i to samo dva miliona dinara dotacija, odnosno tri puta manje od Stare dame. Odgovor na pitanje da li je moguće priznati poraz i sarađivati sa boljim od sebe trebalo bi da ponude aakteri današnjeg skupa kod gradonačelnika Valjeva.

Izvesno je da nadu u bolje sutra donosi samo dogovor i stvaranje jednog, prvog kluba, dostojnog tradicije, nekadašnjih uspeha i časti, institucije danas samo sa imenom kao podsetnikom na prošlost. Stara dama je umesto po rezultatima godinama postala poznata isključivo kao najskuplja zabava sa KK Metalac privilegovanih pojedinaca u gradu na Kolubari.

NEUSPEHA NIKAD DOSTA

U sezoni 2102/13 izostao je povratak Budućnosti u Treću ligu. Neuspesi svih mlađih selekcija i gomilanje ukamaćenih dugova nisu bili dovoljan razlog za smenu predsednika Upravnog odbora Milana Milinovića. Predsednik je „preživeo“ julsku Skupštinu 2013. zahvaljujući neargumentovanoj podršci gradonačelnika Stanka Terzića, voljnog da obeća da će se predsednik „popraviti“ a spreman da najavi da u slučaju neuspeha u oktobru sledi vanredna izborna Skupština. Epilog je poznat, a neuspešni bi verovatno da i dalje troškare sredstva građana, rasteruju decu, poniklu u Parku Pećina, entuzijaste, stvaraoce i sve koji znaju bar nešto o fudbalu, i naravno već po tradiciiji da i dalje nikome ne polažu račun za svoja dela.

 


30 .kolo Zona Drina
Sloga 1940 0 : 0 Jedinstvo 1945
Brezovica 1 : 0 FAP
Mladost (DD) 3 : 5 Polimlje
Zlatar 0 : 0 Ribnica
Radnički (V) 4 : 2 Budućnost
Sevojno 1 : 3 Jedinstvo (UB)
Radnički Stobeks 6 : 1 Borac
Sloga (S) 0 : 2 Sloga (P)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloga (P) 30 21 6 3 69
2 Jedinstvo (UB) 30 19 5 6 62
3 Sloga 1940 30 15 8 7 53
4 Budućnost 30 14 5 11 47
5 Polimlje 30 12 7 11 43
6 Jedinstvo 1945 30 12 6 12 42
7 Brezovica 30 12 5 13 41
8 Radnički Stobeks 30 12 5 13 41
9 Ribnica 30 12 4 14 40
10 Zlatar 30 10 9 11 39
11 FAP 30 11 6 13 39
12 Borac (-1) 30 11 5 14 37
13 Radnički (V) 30 10 6 14 36
14 Sloga (S) 30 11 3 16 36
15 Sevojno 30 9 6 15 33
16 Mladost (DD) (-1) 30 5 2 23 16