XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Veteran od 223 leta se konačno skućio

NOVI SAD, 4. decembar (Info centar).- Streljačka družina “Novi Sad 1790” najstariji sportski kolektiv na prostorima Srbije, konačno će dobiti svoj krov nad glavom! Grad Novi Sad raspisao je tender za izgradnju novog strelišta na Sajmu koji će biti dograđeno uz kuglanu i koje će imati 33 mesta sa najmodernijim metama, svlačionicama, kancelarijom i magacinom a biće dostupno i invalidima.

- Nadamo se da će sve biti u redu oko tendera, jer postoji i rok za žalbu od 15 dana, a kada on prođe trebalo bi da se potpiše ugovor sa najpovoljnijim izvođačem radova, koji, tada, ima 90 dana rok da te radove izvede. Očekujemo da strelište bude gotovo do leta – kaže Dragan Marković strelac - reprezentativac i direktor SD “Novi Sad 1790”.- Streljačka družina se zahvaljuje Upravi za sport Novog Sada, članu gradskog veća zaduženom za sport Predragu Svilaru i generalnom direktoru Spensa Žarku Milinu kao i ostalim prijateljima streljačkog sporta i naše družine na izuzetnoj pomoći.

Do sredine osamdesetih prošlog veka strelci su imali svoj objekat, dvorac Eđšeg u Ulici Antona Čehova, napravljen za stogodišnjicu družine 1890. prilozima članova. Na žalost, oduzet im je i nekoliko godina strelište je bilo na Sajmu a od 1991. je u Spensu. Novo vazdušno strelište tada je otvorila Aranka Binder kasnije osvajač bronze na OI u Barseloni. Prošle godine Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu obezedio je sredstva koja su iskorišćena za renoviranje dela krova koji je prokišnjavao u strelištu u Spensu.

- Bilo je predviđeno da strelište u Spensu bude dvonamenski objekat, odnosno da od septembra do maja bude vazdušno strelište, a preko leta da tu budu svlačionice za otvoreni bazen. To nije zaživelo, jer otvoreni bazen sve do skoro nije bio završen. Sve do sada smo bili u tom objektu i trebalo je da u njemu ostanemo do proleća, ali zbog problema sa prokišnjavanjem i grejanjem iseljeni smo ranije. Dodeljen nam je prostor u holu na drugom spratu Spensa, gde je montirana streljana koja će zadovoljiti potrebe strelaca u Novom Sadu. Trenutno, renoviramo magacin, a u okviru tog magacina imaćemo i prostoriju u kojoj će biti sefovi za građane. Tu će moći da čuvaju oružje i municiju. To je dobro, jer je naš zakon veoma strog po pitanju držanja i upotrebe oružja. Imamo obećanja i od čelnika Spensa, gradske Uprave za sport i i drugih nadležnih institucija da se naš trenažni proces neće prekinuti i da će nam biti omogućeno da normalno funkcionišemo do izgradnje novog strelišta. Prostor u kojem smo do sada boravili na Spensu izdat je Univereksportu, koji treba da ga sredi i privede nameni, jer će tu biti prodavnica – objasnio je Dragan Marković.

Strelci “Novog Sada 1790” su zaslužili da se konačno skuće. Dali su našem sportu velike asove – Desanku Pešut, Sanju Ivošev, Aranku Binder, Branka Lonačar, Nemanju Mirosavljeva… Od 27 nosioca nacionalnih priznanja u streljaštvu, devetoro je iz družine “Novi Sad 1790”, a od 12 olimpijskih medalja streljačkog sporta tri su osvojile – Novosađanke. Stasala je i nova, sjajna, generacija, u juniorskim reprezentacijama gađali su ili kucaju na vrata Jovan Čičevski, Milica Babić, Luka Leković, Tatjana Banjac, Jovana Milašinović… Uz tradicionalno jak pogon puškom, u klubu se vodi računa i o pišteljskim disciplinama, ali i o gađanju glinenih golubova… Strelci ovog kluba su neprkosnoveni u Srbiji u discipni skit.

Streljačka družina “Novi Sad 1790” ima i malokalibarsko strelište koje je bilo domaćin velikih takmičenja i stalna je baza reprezentacije pred velika međunarodna takmičenja.