XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: „Pančevo 1813“ samo 37 godina mlađe od Amerike

PANČEVO, 12. novembar (Info centar).- Živica Dimković predsednik Streljačke družine „Pančevo 1813“ u pozdravoj reči na svečanosti kojom je obeleženo dva veka postojanja jednog od najstarijih streljačkih kolektiva u Srbiji je rekao:

- Samo smo 37 godina mlađi od Amerike a stariji 43 godine od Kanade i sa ponosom proslavljamo 200 godina izuzetnog plodnog i uspešnog rada. Malo je sportskih kolektiva koji mogu da se podiče ovakvom istorijom, ali i rezultatima jer je naša družina dala brojne reprezentativce, svetske i evropske prvake i državne šampione.

Svečano gađanje u 27 jubilarnih meta koje su oslikali umetnici iz likovne sekcije družine, održano je na zatvorenom strelištu kasarne Vojke Srbije „Rastko Nemanjić“ u Pančevu a domaćin više od 150 gostiju bio je pukovnik Miriljub Čupić koji je opalio i prvi metak u jubilarnu metu i poželeo strelcima dobre rezultate a streljačkim radnicima mnogo uspeha u daljem radu.

- Čestitan vam na ovom izuzetnom jubileju značajnom u okvirma celokupnog srpskog sporta – rekao je predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović.-Streljački savez Srbije će se nastojati da u okviru svojih mogućnosti ubuduće pomogne i klubovima i družinama koji su rasadnici strelaca i bez kojih ne bi bilo ni uspeha celokupnog streljačkog sporta.

Siniša Veljković direktor družine je istako da svaka meta ima svoju temu. Posebnu metu imala je svetska šampionka iz Finika u Arizoni 1970. i najbolji strelac u istoriji „Pančeva 1813“ Magda Herold, reprezentativka Tijana Kolarik, direktor družine Siniša Veljković, pančevačke streljačke porodice Antonić, Lipić, Veljković, Garčev, Bogatinovski i Đukić, strelci i treneri Dejan Mijailović, Milica Sretenović (sada trener ženske selekcije Dubaija), Ivan Manojlović, Ljiljana Garčev, Vasilije Groza i Branislav Parezanović, dugogodišnji predsednic Dragoljub Dabić i Živica Dimković, strelci pištoljem Marija Bubalo, Jovica Bubalo, Saša Petrović, Dejan Ričak, Jovan Pavlica, Siniša Veljković i Stojče Jovanovski kao mladi strelci Vukašin Josipović, Gabriel Dautović i Dejan Pešić, ali i članovi upravnog odbora družine, treneri i slikari...

U počasnu metu gađali su i predsednik i član Upravnog odbra SS Srbije Siniša Mašović i Milan Parezanović, član gradskog veća Pančeva zadužen za sport Aleksandar Farkaš, direktor Javnog komunalnog preduzeća Mladost Milan Stanišić, gosti iz klubova Bečkerek (Zrenjanin), Policajac i Novi Beograd Ušće, Vršac, Jedinstvo iz Stare Pazove, Uljma i Nacionalne asocijacija za oružje Srbije (NAOS), predstavnici sponzora i medija...

Jubilarne mete gađalo je preko 130 gostiju. Minutom ćutanja pre početka počasnog gađanja odata je pošta dugogodišnjem predsedniku družine Niki Popoviću koji nije dočekao da proslavi veliki jubilej.

Streljačka družina „Pančevo 1813“ osnovana je 9. juna 1813. i najstariji je sportski kolektiv u Pančevu i drugi u Vojvodini posle kluba „Novi Sad 1790“ Živi i radi u zgradi u naselju „Strelište“koja je građena od 1813. do 1830. i u kojoj je danas strelište za vazdušno oružje. Oko zgrade koja je čitava, bez i jedne pukotine iako ima dva veka, nalazi se nekoliko hetara zemlje koja pripada družini ali ne mogu da je koriste zbog stambenih zgrada, tako da je zadatak vrednog sportskih radnika družine da u dogovoru sa gradskom upravom u dogledno vreme pokrenu izgradnju novog doma pančevakih strelaca.