XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Tri bronze srpskim strelcima invalidima na EŠ

ALIKANTE, 24. oktobar (Info centar).- Srpski strelci - invalidi osvojili su tri bronzane medalje četvrtog dana Šamionata Evrope u Alikanteu u Španiji: Dragan Ristić (MK puška 60 metaka ležeći SH2), Rastko Jokić (vazdušni pištolj SH1) i reprezentacija Srbije vazdušnim pištoljem SH1 (Jokić, Papaz i Radović).

Dragan Ristić je zauzeo treće mesto MK puškom 60 metaka ležeći sa 620,9 krugova. Zlatnu medalju sa svetskim i evroskim rekordom osnovnog del od 625,4 kruga osvojio je Ukrajinac Pavlo Volinets. Srebno je pripalo takođe Ukrajincu Vasilu Kovalčuku sa 623,5 krugova. Drugi srpki predstavnik Siniša Vidić plasirao se na 11. mesto sa 612,8 krugova. U ovoj discipni strelci ne gađaju finale.

Rastko Jokić je vazdušnim pištoljem pre finala bio prvi sa 565 krugova. Na kraju je prigrlio bronzu sa 171 krugom. Pobedio je Filip Rožik (Poljska) sa 193,3 kruga ispred zemaljaka Slavomira Okonjevskog sa 192,9 krugova. Na 13. mesto plasirao se Živko Papaz sa 556 krugovam, na 29. Sredo Radović sa 543 kruga. Finale je vredelo 558 krugova.

U ekipnoj konkurenciji ovim oružjem, Srbija je sa 1.664 kruga (Jokić 565, Papaz 556, Radović 543) u konkurnciji osam selekcija zauzela treće mesto iza Rusije sa 1.680 i Turske sa 1.670 krugova. Četvrtoplasiranom Azerbedžanu pobegli su za tri kruga...

Jelena Pantović je u gađanju MK puškom trostav zauzela 11. mesti sa 544 kruga (klečeći 182, ležeći 184, stojeći 178) i do finala (548) nedostajala su joj četiri kruga. Pobedila je Veronika Vadovičova (Slovačka) ispred dve Britanke Lesli Boldvin i Keren Batler. Vadovičova je sa 577 krugova u osnovnom delu postavila evropski rekord.

Sa tri brnze četvrtog dana srpski strelci su povećali bilans trofeja na ukupno devet – dva zlata, tri srebra i četiri bronze.

Rastko Jokić je istakao kandidaturu za najuspešnijeg strelca šampionata sa četiri trofeja - zlatnim, srebrnim i dva bronzana. Osvojio je pojedinačno zlato MK pištoljem na 50 metara i ekipno srebro ovim oružjem, kao i dve bronze vazdušnim pištoljem – pojedinačnu i ekipnu.

Prvog dana zlatom sa svetskim rekordom okitio se vazdušnom puškom Laslo Šuranji, a bronzanu medalju je osvojio je Živko Papaz MK pištoljem na 25 metara.

Drugog dana srebrna medalja pripala je reprezentaciji Srbije MK pištoljem na 50 metara (Papaz, Jokić, Radović)

Trećeg dana zlato je osvojio Rastko Jokić MK pištoljem na 50 metara, i dva srebra Laslo Šuranji MK puškom trostav i reprezentacija vazdušnom puškom stojeći - SH2 (Ristić, Vidić i Savanović).

Četvrtog dana bronze su pripale Rastku Jokiću (vazdušni pištolj), Draganu Ristiću (MK puška 60 metaka ležeći) i reprezentaciji vazdušnim pištoljem (Jokić, Papaz i Radović).