XS
SM
MD
LG

Boks: Đerić podneo neopozivu ostavku

BEOPGRAD, 8. oktobar (Info centar).- Velizar Đerić predsednik bokserskog saveza Srbije i zvanično je na konferenciji za medije u restoranu „Šest topola„ na Beogradskom sajamu saopštio da je podneo neopozivu ostavku. Ostavke su podneli i zemenik predsednika Božidar Tadić i predsednik Nadzornog odbora Zoran Anđić.

Vanredna izborna Skupština BSS odaržaće se 29. oktobra u Beogradu u 12 časova u sali Privredne komore Beograda. Biračko telo je oko 80 delegata, a kandidati moraju da imaju podršku najmanje jednog regionalnog saveza. Teoretski može da bude najviše četiri kanddata koliko ima regionalnih saveza. Kandidature sa biografijom (program nije obavezan) podnose se do 26. oktobra u podne. Spominju se kao kandidati ministar Velimir Ilić i beogradski biznismen Velja Jovović.

- Razlozi su pre svega lične prirode, odlazim uskoro na Kubu u okviru saradnje resornog kubanskog ministarstva i naših sportskih institucija – rekao je Velizar Đerić koji je na funkciji predsednika BSS od 2007.- Zahvaljujem se bokserima, stručom štabu, saradnicima u rukovodstvu BSS i kacelariji na izuzetnoj saradnji. Zajedničkim snagama uspeli smo da bokseri postignu zapažene rezultate, da posle 12 godina dobijemo olimpjica, ali i da nasleđene dugove od oko 113.000 evra saniramo i ostavmo savez i bokserski sport na mnogo čvršćim temeljima nego što smo ih zatekli. Trenutno, savez ima velikih problema da obezbedi sredstva za učešće reprezentacije na Šampionatu sveta u Kazahstanu od 11. do 27. oktobra, a u razgovoru sa zamenikim ministra Draganom Atanasovim, dobili smo uveravanja da će deo sredstava koje nam nisu ispalaćena iz budžeta za ovaj kvartal biti uplaćena ako bude novca u trezoru. Zahvaljujem se u ime BSS Minstarstvu omladine i sporta, OKS i SS Srbije na dosadašnjoj izuzetnoj podršici bokserskom sportu.

Bokseri su na priprema u Karljevu ali još nisu sigurni da će otputovati na Šampionat sveta. Ukoliko ne učestvuju to bi bilo prvi put u istoriji da naš boks ne bude prestavljen na planetarnoj smotri:

- Uznemireni su i stalno me pitaju kakva je situacija a ja na znam šta da im odgovorim. Ostavka predsednika Đerića došla je u najgorem trenutku, liči kao da nas je pustio niz vodu. Imamo novac, zalaganjem predsednika, za avionske karte, ali nedostaje dva miliona za hotel i druge troškove. U trenutku kada u reprezentaciji imamo tri boksera koji su peti u svetu B. Stankovića, M. Stankovića i Drenovaka sve je pošlo naopako i možda nećemo uopšte učestvovati što bi bila ogromna bruka - rekao je selekor Zoran Manojlović.

Božidar Tadić, zamenik predsednik BSS je rekao da je njegova povlačenje moralni čin jer je došao kao deo tima Velizara Đerića:

- Iza nas je plodan period, sa 17 boksera učestvovali smo na tri svetska i četiri evropska prvensta, dva puta na MI, na osam turnira „Beogradski pobednik“ i „Zlatna rukavica“, organizovali smo osam šampionata države, a imali smo učesnike na oko dvadesetak međunarodnih turnira. Podigli smo i ženski boks, devojke su se takmičile na SP u Kini. Program smo finansirali sa 68 miliona dinara iz budžeta i hvala još jednom Minstarstvu omladine i sporta na ovoj ogromnoj podršci. Nadam se uspešnom rešenju krize oko odlaska u Kazahastam, ne bi bilo fer da na kraju našeg mandata padne senka na dobar rad. Boks se vratio u Srbiju možda ne na nivo kao u bivšoj Jugoslaviji ali je poslednji Šampionat Srbije pokazao da ima talenata i da ih je sve više. Mlađi i ambicozniji koji će nas naslediti imaju od čega da počnu u, kako je najavljeno, teškoj 2014.

Konferenciji za medije prisustvovali su i Zoran Anđelić predsednik Nadzornog odbora BSS, dr Miroslav Popović istaknuti poslenik u profi boksu, Miladin Vasojević v.d. generalnog sekretara u Dragana Grubješa tehnički sekretar BSS.


Sledeća vest
Derbi kraj Tise