XS
SM
MD
LG

Kik boks: Istorijski uspeh u Brazilu

BEOGRAD, 8. oktobar (Ifo centar).- Kik boks reprezentacija Srbije osvojila je 12 medalja, pet zlatnih, dve srebrne i pet bronzanih na nedavnom Šampionatu sveta (lou kik i K 1) u brazilskom gradu Guaruži i po broju torfeja zauzela drugo mesto iza Rusije sa 31 odličjem (12 - 5- 14) a ispred Poljske sa 10 trofeja (4 – 2- 3).

- Ovo je najveći uspeh u istoriji našeg saveza i čestitam reprezentativcima, stručnom štabu i trenerima koji su 20 dana radili sa našim asovima na Tari - rekao je Borislav Pelević predsednik Kik boks saveza Srbije na konferenciji za medije u rstoranu „Šest topola“ na Beogradskom sajmu.- Rusija je ispred nas, ali je došla sa kompletnom selekcijom od 36 takmičara i takmičarki, a mi smo poveli samo dvanaestoro jer nije bilo sredstava. Uspeh je utoliko veći jer je ostvaren u jakoj konkurenciji, koju nismo očekivali pošto je dolazak u Brazil skup, ali je učestvovalo 418 boraca iz 52 zemlje. Kina je prvi put učestvovala, Mauricijus je sa dve šampionske titule najavio zvezdani uspon, a SAD, Novi Zeland, Brazil, Argentina, Peru, Meksiko... doveli su kompletne selekcije. Uz ovaj sportski fantastičan uspeh srpski takmičari i takmičarke su dostojanstveno i dostojno predstavili Srbiju na čemu im još jednom čestitam.

Pelević je posebno istakao značaj ovog uspeha u svetlu činjenice da je Beograd iduće godine od 17. do 25. oktobra domaćin šamiionata sveta uprvo u ove dve discipline i zahvalio se sponzorima firmi Ledžend i Advokatskoj kancelariji Janković- Popović- Mitić.

Konferenciji za medije prisustvovali su i istaknuti stučnjaci Neven Dondur i Nebojša Milošević, sporski direktor saveza Miodrag Jocić, član UO KBS Srbije Zoran Jovanović, potpredsednik Sportskog saveza Srbije Velizar Đerić i sportski direktor Sportskog saveza Srbije Dragan Šešum.

Posebno je istaknut uspeh Nenada Pagonisa koji je sa četiri svetska zlata u karijeri postao najtrofejniji kik bokser sa ovih prostora, pretekavši Ivana Strugara koji je radio u četiri finala i osvojio tri zlata. Najavljeno je i povlačenje svetskim i evropskim medaljama okićenog Miloša Anića koji se oprostio od reprezentacije sa srebrom, ali je pohvaljen Stefan Anđelković koji je, iako junior, prigrlio bronzu i predstavio se kao pravi nasledni legendarnog teškaša Dragana Gagija Jovanoviać. U timu su bili i Gogić i Đorđević koji nisu došli do borbe za medalje.

Zlatnim medaljama okitili su se - K 1 do 65 kg: Eva Halaši (Senta), lou kik do 63,5 kg: Aleksandar Konovalov (Palmini tigrovi, Jagodina), lou kik do 81 kg: Miljan Vidović (Vojvodina, Novi Sad), lou kik do 91 kg: Nenad Pagonis (Pagonis tim, Novi Sad), srebro je u disciplini K 1 do 53 kg osvojila Sanja Sučević (Hajduk Konstriktor Kula) i u lou kiku do 60 kg Milošp Anić (Palmini tigrovi), dok su pet bronzanih trofeja prigrlili - lou kik do 71 kg: Aleksandar Topić (Surčin), lou kik do 75 kg: Viktor Šubić (Crvena zvezda Delije), lou kik do 81 kg: Stevan Živković (Niš), K 1 do 86 kg: Uroš Bogojević (Vojvodina) i lou kik do 91 kg: Stefan Anđelković (Kombat, Smederevo).


Sledeća vest
Derbi kraj Tise