XS
SM
MD
LG

Rvanje: Boban Živanović vicešampion sveta, Horti Mikloš osvojio bronzu!

ZRENjANIN, 20. avgust (Info centar).- Srpski rvač Boban Živanović, evropski vicešampion član Partazana, osvojio je srebrnu medalju na kadetskom Šampionatu sveta u rvanju u Zrenjaninu u kategoriji do 100 kg pošto je sa 6:3 u finalu izgubio od Zviada Pataridzea iz Gruzije. U polufinalnom meču savladao je sa 1:0 Beksulatana Mahmudova iz Kirgistana.

U četvrtfinalu je na impresivan način posle 14 sekundi tuširao Japanca Taiki Jamamotoa. U osmini finala je pobedio Mađara Almašija sa 8:3.

Mladi srpski rvač Mikloš Horti osvajio je bronzu u kategoriji do 54 kilograma. U borbi za treće mesto pobedio je sa 3:1 Miku Peltonkangasa iz Finske. U polufinalu je poražen od Japanca Kozuje Kojunagija sa 4:1 U četvrtfinalu Mikloš Horti je savladao Švajcarca Flavija sa 5:2, a u prvom kolu je bio bolji od Pavla Molnara iz Ukrajine (5:0).

Živanović je dobro počeo finalni meč, vođstvo Gruzina od 2:0 preokrenuo je na 3:2, ali trenutak dekoncentracije 36 sekundi pre kraja prve runde bio koban, sjajno bacanje Gruzina i - kraj borbe.

- Malo sam razočaran, priželjkovao sam zlato – rekao je posle borbe novi svetski vicešampion Boban Živanović.- Znao sam šta i kako „baca“ gruzijski rvač, jednom sam uspeo da se izvučem, drugi put nisam.

Koja vam je bila najteža borba na prvenstvu?

- Prvi meč protiv Mađara Almašija. Pobeđivao sam ga na pripremama ali na svakom takmičenju, prvi meč je uvek najopasniji i traži svu koncentraciju. Japanca sam brzo položio na pleća i, iskreno, nisam očekivao da ću tako lako završiti posao.

Od iduće godine ste junior?

- Nova sezona – novi izazovi u starijoj konkurenciji. Nemam problema sa održavanjem težine, moja kategorije je kod kadeta do 100 kg, a kod juniora do 120 kg i biće mi lakše. U poslednje vreme nisam imao problema, ranije sam skidao po osam - devet kilograma

Mikloš Horti je u veoma teškom meču za bronzu savladao borbenog Finca. Dobro ispunjeno gledalište „Kristalne dvorane“ nosilo ga je, sjajnim navijanjem, do pobede:

- Presrećan sam. Hvala svima koje su me bodrili da donesem prvu medalju Srbiji na Šamionatu sveta - rekao je Mikloš koji je i najprijatnije iznenađenje prvenstva.

Selektor Bojan Mijatov i trener Dragan Radojević blistali su od sreće posle prvog dana Šampionata sveta:

- Očekivali smo od Živanovića trofej, potajno se nadali medalji od Mikloša Hortija i sve se ispunilo kao najlepši san – rekao je Bojan Mijatov.- Živanović je taktički pogrešio u otvaranju meča, nije dovoljno vodio računa o onome što smo pričali da mora da mu ruke stalno budu gore, preko ruku rivala. Odlično smo počeli Prvenstvo sveta, imamo izuzetno talentovnau i mladu generaciju. Horti i Erski su i dogodine kadeti a konačno smo sa Živanovićem, koji je u dva meseca osvojio evropsko i svetsko srebro dobili prvog, kvalitetnog, teškaša. Mislim da ima lepu budućnost.

Ostali srpski predstavici izgubili su u prvom kolu - Sebastijan Nađ (do 50 kg) poražen je sa 7:0 od Ukrajinca Politareva, Stefan Liščević (58 kg) je izgubio sa 7:0 od Kocoiridisa (Grčka) dok je Aleksu Erskog sa 8:3 pobedio Belorus Saikou u kategoriji do 63 kg.

Drugog dana, u sredu 21. avgusta rvaće Srđan Kovač (do 42 kg) protiv Poura iz Irana, Norbert Čikoš (do 69 kg) protiv Zinkina iz Izraela, Žarko Dickov (do 76 kg) prtov Imineza (Španija) i Božo Tamaš (do 85 kg) protiv Baumana iz Estonije.

U kagegoriji do 54 kg zlato je pripalo Japancu Kaziju Kojanagiju od koga je Horti izgubio u polufanalu, srebro Rusu Kirilu Goršeninu i dve brze Miklošu Horvatu (Srbija) i Maksimu Jevtušenku (Ukrajina).

U kategoriji do 100 kg, šampion sveta je postao Zviad Pataridze iz Gruzije, vicešampion Boban Živanović iz Srbije, bronzma su se okitili Beksultan Mahmudov iz Kirgistana i Evgeni Genčev iz Bugarske.

Šampiona sveta svečano je otvoren u prisustvu velikog broja uglednih zvanica. Preko 1.000 učesnika i gostiju iz 59 zemalja pozdravio je Rade Bulajić predsednik Skupštine Grada Zrenjanin i Željko Trajković predsednik Rvačkog saveza Srbije koji je posebno istakao ogromnu podršku organizatorima od Ministarstva omladine i sporta Srbije, OKS, Sportskog saveza Srbije, Sekretarijata za sport i omladinu Vojvodine, Grada Zrenjanina i prijatelja rvačkog sporta i sponzora.

Istaknuti srpski rvački zvaničnik Nenad Lalović, predsednik Međunarodne rvačke federacije (FILA) je posebno naglasio u pozdravnoj reči:

- Ovo je najveći rvačko takmičenje ikad održano u Srbiji, pred vama je budućnost rvačkog sprta i najveće blago. Zbog njih se borimo da očuvamo olimpijski status rvanja koji traje preko 3.000 godna i nadamo se da ćemo u tome uspeti i zbog našeg sporta i zbog ovih mladića i devojaka koji su sa svih strana sveta došli u Zrenjanin.

Drugog dan 21. avgusta borbe počinju u 14 časova.