XS
SM
MD
LG

Radnički 1923 protiv imenjaka osvojio tri boda na otvaranju prolećne sezone

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Sjajna fudbalska predstava u duelu imenjaka, kragujevačkog i niškog Radničkog, na otvaranju prolećnog dela sezone u Mozzart Bet Superligi. Iako su Kragujevčani dvadesetak minuta pre kraja utakmice imali tri gola prednosti, borbene Nišlije su ipak pronašle način da unesu određenu dozu neizvesnosti u sam finiš susreta, ali nedovoljno da uskrate domaćinu zasluženu radost - 3:2 (1:0).

To što su u današnju utakmicu ušli drastično oslabljeni neigranjem čak četvorice standardnih prvotimaca (Simović, Vidakov, Čolović, Ristić) nije sprečilo “crvene” da pruže sjajnu partiju na prolećnoj premijeri pred svojim navijačima i da se niškom imenjaku revanširaju za težak poraz u jesenjem odmeravanju snaga na “Čairu”. Doduše, moglo je sve da prođe bez drame u samom finišu utakmice, s obzirom da su Šumadinci u jednom momentu imali čak tri gola prednosti, ali to svakako ne umanjuje odličan utisak koji je četa trenera Feđe Dudića ostavila na današnjem susretu.

Da ćemo gledati jednu veoma dinamičnu i sadržajnu utakmicu bilo je jasno već u prvih šezdesetak sekundi susreta. Nije prošao ni pun minut otkako je lopta krenula sa centra, a već smo videli prvo veće uzbuđenje i to pred golom domaće ekipe. U šansi se našao Stojanović, ali je srećom po Kragujevčane njegov udarac završio van okvira gola.

Ovaj početni nalet gostiju iz Niša, koji su u prestonicu Šumadije doputovali po preko potrebne bodove u borbi za očuvanje superligaškog statusa, vrlo brzo je splasnuo, naročito nakon 7. minuta i fenomenalnog pogotka Salija Vižđija za TV špice. Bila je to prava “bomba” sa preko 20 metara, koju je golman Nišlija Nikola Vasiljević samo ulepšao pokušajem parade. Nema sumnje da će se ovaj pogodak francuskog internacionalca tuniskog porekla naći u užem izboru za gol sezone.

Vižđijev pogodak je u potpunosti paralisao goste, dok je sa druge strane dao krila domaćim fudbalerima, koji su u 13. minutu propustili kolosalnu priliku da uvećaju početni kapital. Činedu je namestio “zicer” Vidosavljeviću, koji je u situaciji “jedan na jedan” sa Vasiljevićem šutirao traljavo pored gola. Potom se i mladi Gluščević našao u poziciji da ozbiljnije ugrozi gol gostiju iz Niša, ali je i ovoga puta izostala prava završnica.

Probudili su se potom gosti, zapretili najpre preko kapitena Vojnovića posle prekida, a potom i novajlije Smajlagića, koji je u dva navrata pretio domaćinu, ali bez uspeha. Poslednju priliku u ovom delu susreta propustio je Milutin Vidosavljević, koji je nakon greške Filipa Fraja šutirao preko gola.

Ispromašivao se, dakle, prošle sezone vodeći strelac “crvenih” propisno u prvih 45 minuta, ali je sve te promašaje “naplatio” u nastavku susreta. Već u 47. minutu Vidosavljević je postigao prvi od ukupno dva pogotka na današnjoj utakmici. Sve je ponovo krenulo od danas izuzetno zapaženog Vižđija, koji je lukavo gurnuo loptu svom kolegi iz navale, omogućivši mu da upiše svoj treći pogodak u tekućem prvenstvu.

Nije se tu nekadašnji “vunderkind” Čukaričkog zaustavio, već je dvanaest minuta kasnije ponovo pogodio metu. I ovu akciju začeo je sjajni Vižđi, čiju je nabačenu loptu sa desne strane prihvatio mladi Gluščević, pre nego što je došla u posed Vidosavljevića, kome nije bilo teško da iz neposredne blizine matira gostujućeg čuvara mreže Vasiljevića.

Nakon tri primljena gola, Nišlije nisu imale više šta da izgube i krenule su na sve ili ništa u potrazi za čudom. Lukav pokušaj Vanje Ilića iz slobodnog udarca u 66. minutu, koji je Leković osujetio panterskom intervencijom, predstavljao je uvod u rezultatsko buđenje gostiju, koji su najpre preko novajlije Bamidela uspeli da ublaže zaostatak, da bi pogotkom Stefana Cvetkovića u 84. minutu doveli u pitanje maltene već izvesan trijumf domaćina. Ipak, Šumadinci su “preživeli” poslednjih pet minuta utakmice i na kraju dopisali tri jako važna boda u daljoj borbi za plasman u plej-of.

Kragujevčani posle dvadeset odigranih kola zauzimaju osmo mesto na tabeli Mocart Bet Superlige sa bilansom od 26 osvojenih bodova, koliko je sakupila i devetoplasirana Mladost.

“Crveni” će i u narednom kolu biti domaćini, ovoga puta novosadskoj Vojvodini, koja ih je, podsetimo, savladala jesenas na “Karađorđu” sa 2:1.

Dudić: Ne bismo se oporavili narednih dvadeset dana da je na kraju bilo 3:3

Kragujevački i niški Radnički priuštili su prisutnoj publici na stadionu „Čika Dača“ pravu fudbalsku poslasticu na otvaranju prolećnog dela sezone u Mocart Bet Superligi. Svega je bilo u drugom ovosezonskom okršaju imenjaka – i dobrog ritma i lepih poteza i atraktivnih golova, ali i određene doze neizvesnosti za koju su krivi isključivo fudbaleri domaćeg tima, koji su opuštanjem u poslednjih dvadesetak minuta utakmice doveli u pitanje maltene već izvestan trijumf.

Bile su Nišlije u totalnom „nok-daunu“ na „Čika Dači“, dovedene na sam rub ubedljivog poraza, ali su onda iznenada došle u poziciju da „ukradu“ domaćinu maltene već viđenu pobedu. Međutim, zaostatak od tri gola bio je ipak nenadoknadiv za četu trenera Nikole Trajkovića, koja je na kraju samo uspela da ublaži poraz.

- Ušli smo prilično smušeno u današnju utakmicu, za šta ja kao trener sigurno snosim najveću dozu odgovornosti. Domaćin je bio mnogo agresivniji u prvom poluvremenu, na vreme postigao taj vodeći gol i propustio par solidnih prilika da učini vođstvo još ubedljivijim do odlaska na odmor. Nas je, sa druge strane, dosta poremetila povreda novajlije Kolinsa Faja na startu utakmice. Pokušali smo nekako da se izvučemo, ali nas je drugi pogodak Radničkog na startu drugog poluvremena u potpunosti presekao. Promenom formacije uspeli smo da malo pokrenemo stvari u finišu, postigli smo dva gola, ali to nije bilo dovoljno da izbegnemo, moram priznati, zaslužen poraz na kraju – konstatovao je strateg Nišlija.

Šef struke kragujevačkog superligaša Feđa Dudić mogao je da bude prezadovoljan kako je njegova ekipa izgledala na terenu punih sedamdeset minuta, međutim ono što je usledilo u završnih dvadesetak minuta susreta zaslužuje reči kritike od strane bosanskog stratega, pod čijom komandom kragujevački superligaš sigurno korača ka plej-ofu.

- Mislim da smo se dobro pripremili za današnju utakmicu. Žao mi je što dobru igru koju smo prikazali u prvom poluvremenu nismo krunisali još nekom pogotkom, s obzirom da smo imali jedno 2-3 situacije iz kojih je bilo teže promašiti nego dati gol. To je vrlo lako moglo da nam se obije o glavu, budući da je protivnik imao par prilika da dođe do izjednačenja. Odlično smo otvorili drugo poluvreme, postigli još dva gola i kontrolisali utakmicu sve do sedamdeset i nekog minuta, kada smo nakon par izmena jednostavno pali i prestali da budemo pravi na terenu. Dva primljena gola u finišu samo su dodatno pojačala pritisak kod igrača, ali smo srećom uspeli da sačuvamo stečenu prednost. Da se na kraju završilo 3:3, sigurno je da se ne bismo oporavili narednih dvadeset dana. Pohvalio bih učinak novajlija Šerbečića i Dadića, koji su odigrali odlično danas i pokazali da će nam i te kako značiti u nastavku prvenstva. Ono što mi je posebno drago, to je što sam danas na tribinama video nešto veći broj ljudi nego što je to bio slučaj na nekim prethodnim utakmicama i verujem da će ih biti još više naredne nedelje kada budemo igrali protiv Vojvodine – istakao je Dudić, poželevši na kraju svom cenjenom kolegi na klupi niškog tima, Nikoli Trajkoviću, puno uspeha u daljoj borbi za očuvanje superligaškog statusa.

RADNIČKI 1923 – RADNIČKI (N) 3:2 (1:0)

KRAGUJEVAC - Stadion:
“Čika Dača”. Gledalaca: 3 000. Sudija: Nenad Minaković (Novi Sad). Pomoćnici: Nikola Borović (Batajnica), Atila Harmat (Subotica). Strelci: Vižđi u 7. i Vidosavljević u 47. i 59. minutu za Radnički 1923, a Bamidele u 72. i Cvetković u 85. minutu za Radnički (Niš). Žuti kartoni: Aleksić, Adžić, Mitrović, Milošević (Radnički 1923), Ado (Radnički Niš).

RADNIČKI 1923: Leković, Adžić (od 64. Milošević), Šerbečić, Mitrović, Dadić, Aleksić (od 79. Đurić), Bevis (od 73. M. Vidović), Vižđi (od 73. Tomić), Vidosavljević, Gluščević (od 79. Bukumira), Činedu. Trener: Feđa Dudić.

RADNIČKI (N): Vasiljević, Vojnović, Bakić (od 58. Vukić), Petrović, Faj (od 13. Frej, od 76. Petković), Ado, Luković (od 58. Mesarović), Stojanović, Cvetković, Ilić, Smajlagić (od 58. Bamidele). Trener: Nikola Trajković.


Vojvodina 1 : 1 Mladost (L)
Napredak 1 : 1 Spartak ŽK
Crvena zvezda 2 : 1 Voždovac
Železničar 2 : 2 Novi Pazar
Radnik 0 : 3 Čukarički
IMT 0 : 2 TSC
Javor Matis 0 : 1 Partizan
Radnički 1923 3 : 2 Radnički (N)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 20 16 2 2 50
2 Crvena zvezda 20 16 1 3 49
3 TSC 20 11 7 2 40
4 Čukarički 20 9 5 6 32
5 Novi Pazar 20 9 3 8 30
6 Vojvodina 20 8 5 7 29
7 Voždovac 20 7 7 6 28
8 Radnički 1923 20 8 2 10 26
9 Mladost (L) 20 7 5 8 26
10 Spartak ŽK 20 8 2 10 26
11 Napredak 20 6 4 10 22
12 IMT 20 6 3 11 21
13 Javor Matis 20 6 3 11 21
14 Železničar 20 5 4 11 19
15 Radnički (N) 20 4 5 11 17
16 Radnik 20 1 8 11 11