XS
SM
MD
LG

Olimpijski komitet Srbije proslavio 101. rodjendan

Olimpijski komitet Srbije proslavio je 101. rođendan. Predsednik OKS Vlade Divac u pratnji ambasadora Velike Britanije u Srbiji ekselencije Majkla Devenporta, predsednika Sportskog saveza Srbije Aleksandra Šoštara i dr. Dušana Čukića, sina osnivača Srpskog olimpijskog kluba (komiteta) Svetomira Đukića, položio je venac na spomen ploču na hotelu Moskva u Beogradu gde je 1910. osnovan Srpski olimpijski klub. Zastavu Olimpijskog komiteta Srbije, uz intoniranje državne himne,  na jarbol su su podigli strelci Zorana Arunović i Damir Mikec koji već imaju ispunjene norme za Olimpijske igre u Londonu 2012.

Divac je u pozdravnoj reči naglasio da je za srpski sport učešće na olimpijskim igrama naredne godne značajno, jer će se u Londonu obeležiti sto godina od prijema u članstvo MOK Srpskog olimpijskog kluba 1912. u Stokholmu, ali i da naši sportisti mogu da zaokruže brojku na 100 medalja osvojenih na  letnjim Olimpijskim igrama.
Ekselencija Majkl Devenport je u govoru na srpskom, čestitao značajnu godišnjicu srpskog sporta i naglasio da su srpski sportisti u 22 učešća na letnjim Olimpijskim igrama ostavili dubok trag poželevši da i u Londonu, koji će treći put u istoriji biti domaćin letnjih Olimpijskih igara (1908, 1948. i 2012) budu još uspešniji.
- Mi ćemo 15. marta obeležiti tačno 500 dana do početka Olimpijskih igara u Londonu – istakao je ekselencija Majkl Devenport. – Olimpijski park i olimpijsko selo u Lodonu biće najveći objekti te vrste u Evropi i na njima trenutno radi oko 12.000 ljudi. U olimpijske igre investiraće se sedam milijardi funti, a uz 20.000 novinara, pratiće ih i četiri milijarde gledalaca preko TV i interneta.

Svečanosti su prisustvovale brojne ugledne zvenice, sportisti, treneri i sportski radnici, predstavnici sponzora. Na kraju je isečena i rođendanska torta. Srpski olimpijski klub (komitet) osnovan je 23. februra 1910. na incijativu tada kapetana Svetomira Đukića i jednog broja javnih, kulturnih, sportskih radnika i oficira. Srpski olimpijski komitet je 1912. primljen u članstvo MOK a Svetomir Đukić je postao i član MOK i ostao sve do 1948.

Kralj Aleksandar Obrenović bio je gost grčkog kralja i prisustvovao je prvim Olimpijskim igrama modernog doba 1896. u Atini, a u među sportistima pod mađarskom zastavom je bio Srbin iz Banata Momčilo Tapavica rođen 1872. u Nadalju kraj Novog Sada, koji se takmičio u dizanju tegova i rvanju. U „Velikoj olimpijskog knjizi“ Davida Valešinskog zabeleženo je da je osvojio i medalju i to bronzanu u tenisu i pored njegovog imena piše HUN/JUG. Na drugim igrama u Parizu 1900. učestvovao, pod austrijskom zastavom, Srbin iz Like Mihajlo (po nekim izvorima Milan) Neralić i osvojio bronzu u mačevanju u posebnoj kategoriji za profesionalne učitelje mačevanja. Austrougarska monarhija je od 1896. do 1912. na igrama učestvovala sa posebnim ekipama Austrije i Ugarske (Mađarske).

Srpski sportisti su ukupno osvojili 98 medalja. Prve i to dve zlatne osvojio je u Parizu 1924. Leon Štukelj u gimnastici (višeboj i vratilo), poslednje tri su osvojene u Pekingu 2008. - srebro Milorad Čavić u plivanju i dve bronze teniseri Novak Đoković i vaterpolisti.