XS
SM
MD
LG
14.05.2024 Tempo racing team

Miljkoviću auto pravio probleme, Tošić sve bliži prvom peharu

Photo credit: DPPI Alpine racing

Miljković neće po lepom pamtiti ovogodišnje nastupe na stazi Hokenhajmring, u prvoj trci je bio prinuđen da odustane nakon kontakta sa Alehandrom Šimfom, a u nedelju usled problema sa automobilom nije mogao bolje od 17. pozicije. Mladi Tošić ima razloga da bude zadovoljan, jer je prvu trku završio 19, a u drugoj trci, zahvaljujući podršci iskusnijeg Miljkovića, uspeo da dođe sa 20. do 14. pozicije i da osvoji četvrto mesto u konkurenciji Junior.

Proteklog vikenda na stazi Hokenhajmring vožene su peta i šesta trka sezone u Klio kup Evropa, na kojoj se pojavilo više od 40 takmičara iz celog sveta, među kojima i srpski vozači Nikola Miljković i Nikola Tošić.

Za razliku od prethodnog trkačkog vikenda na stazi Portimao, u Nemačkoj stvari po Miljkovića nisu išle onako kako su u Tempo Racing timu priželjkivali. Vikend je bio pun problema, od samog početka i slobodnih treninga videlo se da iz nekog razloga Renault Clio sa brojem 11 nema brzinu. U kvalifikacijama za prvu trku, stariji Nikola je postigao 13. vreme, a mlađi 20. U borbi za tu 13. poziciju, nakon osam minuta trke došlo je do kontakta između našeg asa i Španca Alehandra Šimpfa nakon kojeg su obojica morala da odustanu.

- Šimpf je pokušao da me izgura sa staze i tom prilikom se okrenuo, a ja nisam imao mogućnost da ga izbegnem i naleteo sam na njega. Šteta na automobilu je bila poprilična, ali smo uspeli da je saniramo tokom noći. Međutim, na drugim kvalifikacijama ponovo se ispostavilo da automobil nema dovoljno brzine i to se drastično pogoršalo u drugoj trci. Još uvek ne znamo u čemu je problem, ispitaćemo detaljno da li je možda došlo do nekog oštećenja na motoru ili menjaču. Kako god bilo, jasno je da automobil ne radi kako treba, izjavio je Miljković.

U nedelju je Miljković startovao 15. Naš vozač se otprilike do polovine trke još i držao nekako, ali kako je ona dalje odmicala, polako su ga prestizali suparnici. U grupi vozača koji su ga sustigli prvi iza njega je bio Tošić, kojem je Miljković pomogao jer ga je, videvši da je sporiji, propustio, da bi potom zadržao nekolicinu suparnika što je duže mogao. Tako je Miljković završio na 17. poziciji, a za utehu mu ostaje osvojeno 3. mesto u Challenger konkurenciji.

Sa druge strane, Tošiću je timski rad sa Miljkovićem da komfornije uđe u poslednji krug i da kroz cilj prođe 14. To je sjajan rezultat za ovog mladog i perspektivnog vozača, tim pre jer je osvojio četvrto mesto u konkurenciji Junior.

Ispostavilo se da je za uspeh prva tri-četiri tima, koja imaju svi po dva vozača i sarađuju međusobno, to što imaju i telemetrijske inženjere koji ozbiljno rade svoj posao, što je jedan od pokazatelja koliko je ovo takmičenje na visokom nivou. Nažalost, naši vozači još uvek nemaju takvu podršku i zbog toga lutaju malo sa setapom automobila i podešavanjem pritiska u gumama iz trke u trku. Ovoga puta je za setap automobila pomogao je Miroslav Rastović koji je na prijateljskoj osnovi posetio Tempo Racing tim u Hokenhajmu.

Kako sada stoje stvari, vrlo je verovatno da Miljković neće nastupiti na narednoj trci u Italiji.

- Pod velikim znakom pitanja je nastup u Mizanu predstojećeg vikenda, jer u ovakvoj situaciji, sa nepripremljenim automobilom, evidentno da ne možemo da budemo konkurentni. U ovoj situaciji bolje je da ekipa ostane u Beogradu da sređuje automobil, a ja ću svakako putovati u Mizano kako bih dao podršku imenjaku i mlađem kolegi Tošiću, zaključuje Miljković.