XS
SM
MD
LG

Od seoskog kluba do dresa reprezentacije Beograda

Lana Ajdarić - foto: Srđan Ajdarić

Jedna devojčica ulazi hrabro u muški svet fudbala, rešena da ostavi trag i napravi nešto veliko. Koja je to magija vezala Lanu Ajdarić (13) iz Obrenovca za "buba-maru" i drži je već 4-5 godina. To što je odabrala maštovitu ali za devojčice grubu igru, punu kontakta, duela, njoj ne smeta. Priče da bavljenje fudbalom utiče na ženstvenost, donosi rizik od povreda, mnogo je ne tangira. Simpatična plavušica gura svoj fazon i ravnopravno se nosi sa dečacima, čak brže prihvata trenerske savete i talenat demonstrira na svakoj utakmici. Levonogu igračicu krasi brzina, prodornost, srčanost, nikada ne odustaje u borbi za loptu.

Duže od četiri godine trenira u omladinskoj školi OFK Zabrežja i trenutno nastupa za mlađe pionire u Opštinskoj ligi. O talentovanoj devojčici pročulo se nadaleko i stigao je poziv selektora Srbislava Erdeljana za reprezentaciju Beograda, uzrasta U10. Prošle godine nastupila je na reprezentativnom turniru četiri regiona u Staroj Pazovi. Jedina je reprezentativka glavnog grada koja igra za jedan seoski muški klub. Sa dečacima igraće i naredne sezone, a posle toga mora odabrati neki od ženskih klubova. Obrenovac ima brojne škole fudbala i sve su namenjene muškoj deci. Bilo je ranije pokušaja da se oforme ženske selekcije ali je kratko zaživelo. Kako je prevazišla opštinski rang, uveliko razmišlja da karijeru nastavi u nekom od beogradskih klubova. Navija za Crvenu zvezdu i želi da jednog dana obuče crveno-beli dres.

Treneri Dragan Novitović i Goran Jevtić imaju samo reči hvale za talentovanu Lanu. Rekoše da se radi o jednoj od najtalentovanijih igračica, daleko je ispred svoje generacije i zasluženo je našla mesto u reprezentaciji. Radi se o kompletnoj igračici, pokriva levu stranu terena, poseduje izrađen šut, predaja i prijem lopte je na zavidnom nivou. Dečaci su je prihvatili, kao i ona njih, i na terenu nema razlike, navode poznati fudbalski pedagozi.

Aleksa Ajdarić - foto: Srđan Ajdarić

Potiče iz fudbalske porodice, otac Srđan je nekadašnji golman i trener. Svojvremeno je više puta nosio dres subotičkog Spartaka, branio za OFK Kikindu, OFK Bečej, Radnički (Obrenovac). Kao trener sedeo je na klupi nekoliko obrenovačkih ligaša, a sa Rojkovcem osvojio je Opštinsku ligu i izborio istorijiski plasman u Prvu beogradsku ligu. Brat Aleksa krenuo je očevim stopama, prošao je sve mlađe selekcije obrenovačkog srpskoligaša i kao kadet priključen je prvom timu. Vatreno krštenje imao je u duelima protiv BASK-a i Zemuna. Aleksa pripada nadarenoj generaciji igrača rođenih 2004.godine. Odlikuje ga smirenost na gol liniji, pouzdanost, skočnost i dobra igra nogom.