XS
SM
MD
LG

Vesti iz FSB

Održana je 4. sednica Izvršnog odbora FS Beograda na kojoj je praktično "spuštena zavesa" na jesenju polusezonu u takmičenjima koje savez organizuje i vodi. Sednicom je predsedavao predsednik FS Beograda Marko Zdravković, a na Dnevnom redu našlo se jedanaest tačaka. Ovoj sednici prisustvovali su i komesari za takmičenje liga u nadležnosti FS Beograda, Velibor Novović (Srpska liga - grupa "Beograd"), Aleksandar Simić (Zonska liga Beograda), Željko Petković (Prva beogradska liga), Branislav Gašić (Međuopštinska liga i OL Barajevo) kao i Budimir Davidović i Petar Anokić komesari za takmičenje mlađih kategorija.
Pošto je usvojen zapisnik sa prethodno održane sednice na red su došli izveštaji komesara za takmičenje, suđenje i disciplinu koji su se odnosili na završetak jesenje takmičarske polusezone u svim ligama FSB. Tom prilikom su prisutni komesari članovima Izvršnog odbora detaljno obarazložili svoje izveštaje, koji su jednoglasno usvojeni.
Zatim je Izvršni odbor FSB usvojio predlog Kalendara takmičenja seniorskih liga, kao i prvih i drugih liga mlađih kategorija za prolećni deo takmičarske sezone 2022/2023. Srpska liga - grupa “Beograd” počeće nedelju dana ranije u odnosu na ostale seniorske lige, a razlog za to je učešće Amaterske reprezentacije FS Beograda na Finalnom turniru UEFA Regionalnog Kupa koji će se igrati u drugoj polovini juna meseca 2023. godine, ali i zbog toga što se neće igrati za predstojeći Uskrs.
Usvojeni su izveštaji koji su se odnosili na aktivnosti selekcija mlađih kategorija koje su učestvovale na međunarodnim turnirima u Slovačkoj “Danubia kup” u septembru i “Bratislava Kupu” u novembru. Pohvale za učešće i ponašanje beogradskih fudbalskih nada nisu izostale. Takođe, usvojen je i izveštaj instruktora FS Beograda zaduženih za učešću naše najmlađe selekcije (petlići) na reviji Lige regiona FSS koja je održana u Nišu krajem novembra.
Što se tiče Amaterske reprezentacije FS Beograda Izvršni odbor je usvojio izveštaje koji su se odnosili na aktivnosti te selekcije, a u centru pažnje bio je uspeh na kvalifikacionom turniru za UEFA Regionalni Kup koji je krajem septembra i početkom oktobra održan u Hrvatskoj (Zadar) gde je osvojeno prvo mesto i plasman na Finalni turnir ovog takmičenja. Takođe usvojen je i izveštaj o tradicionalnom gostovanju beogradskih amatera u Ljubljani (od 22. do 24. novembra), a posebno je istaknuto gostoprimstvo domaćina i ono što je prezentovala naša Amaterska reprezentacija u glavnom gradu Slovenije i to kako na terenu, tako i izvan njega.
U završnom delu 2022. godine u FS Beograda ima dosta aktivnosti, a jedna od njih je i rad u trenerskom  sektoru. Osnovan je Centar za edukaciju fudbalskih trenera (CEFT) FS Beograda na čijem čelu je Dalibor Zorko. U SC FS Beograda na Adi Ciganliji je adaptirana kancelarija CEFT-a, a ubrzo su počele edukacije za sticanje trenerskih licenci UEFA “B” i “C” nivoa. Takođe, za vikend 10. i 11. decembra odražan je, u saradnji sa CEFT FS Srbije, seminar za obnovu trenerskih UEFA “A” i “B” licenci na kome je predavanja pratilo više od 90 trenera. Izraženo je zadovoljstvo brojem i odzivom kandidata koji prate nastavu na početnim modulima ovih edukacija, a naglašeno je i zadovoljstvo polaznika tretmanom i stvorenim uslovima za nastavu od strane rukovodstva FSB, kao što su radne  trenerke, personalizovane table (piši-briši), sveske, flomasteri, USB stikovi... O tim aktivnostima obavešteni su kroz detaljne izveštaje članovi Izvršnog odbora FS Beograda koji su ih usvojili.
U drugom delu sednice, Izvršni odbor usvojio je nekoliko odluka koje su od značaja za nastavak takmičarske sezone u proleće sledeće godine. Usvojen je predlog IO Organizacije fudbalskih sudija FS Beograda o povećanju taksi za suđenje u ligama koje organizuje i sprovodi FS Beograda čime su takse donekle izjednačene sa taksama na ostalim regionima. U okviru iste tačke dogovoreno je da će na jednoj od svojih narednih sednica Izvršni odbor FS Beograda doneti odluku o upućivanju finansijske pomoći klubovima koji imaju seniorske ekipe u takmičenjima FSB kako bi što lakše prevazišli ovo povećanje troškova za sudijske takse. Savez će uvek nastojati da, u svojim mogučnostima, pomogne klubovima.
Zatim je doneta odluka o formiranju veoma značajne Komisije FSB za integritet u kojoj su Dragan Krstić kao predsednik, Boban Vidojević i Branko Vojinović kao članovi, kao i odluka o potpisivanju ugovora sa agencijom za marketing u vezi sa izradom novog sajta Fudbalskog saveza Beograda.  
Doneta je i odluka o suspenziji klubova koji nisu izmirili dospele obaveze prema FS Beograda do današnje sednice uz napomenu i pozitivnog trenda da su mnogi klubovi, među kojima su i naši najveći Crvena zvezda i Partizan, izmirili u potpunosti sve predviđene obaveze prema FSB i tako dali primer i svima ostalima da sve obaveze u budućnosti izmiruju na vreme kako bi izbegli suspenziju i nemogućnost korišćenja prelaznog roka.
Na samom kraju sednice, bilo je reči o još nekoliko tema u vezi sa svakodnevnim aktivnostima u Fudbalskom savezu Beograda u završnim danima 2022. godine čiji kraj će Fudbalski savez Beograda obeležiti 27. decembra održavanjem svečanog koktela na koji će biti pozvano dosta gostiju i predstavnika svih klubova članova našeg saveza.