XS
SM
MD
LG

Zvezda protiv Ludogoreca čekira kartu za novo evropsko proleće

Nakon reprezentativne pauze i dva vezana trijumfa, od kojih je drugi, protiv Mladosti u Lučanima, bio posebno ubedljiv, kako igrom, tako i rezultatom, crveno-beli se vraćaju obavezama u Evropi, gde će u Četvrtak od 18:45, na stadionu Rajko Mitić, ugostiti starog dužnika, ekipu bugarskog šampiona Ludogoreca iz Razgrada.

Crveno-beli će ukoliko savladaju bugarskog predstavnika obezbediti novo evropsko proleće i u poslednjem kolu će sve zavisiti od njih samih, koje će takmičenje igrati i u kojem terminu, tačnije sa koje pozicije će se plasirati dalje.

Posle septembarskog duela, u kojem je desetkovana Crvena zvezda držala sve konce igre u svojim rukama i na kraju zasluženo slavila, golom miljenika navijača, Gelora Kange, ne redu je novi okršaj ove dve ekipe.

U međuvremenu i jedni i drugi odigrali su po dva meča u grupnoj fazi Lige Evrope, po jedan u nacionalnom Kupu i po sedam duela u nacionalnom prvenstvu.
Crveno-beli su u okviru Lige Evrope u prvom meču sa ekipom Mitjilanda remizirali na Herning Areni, dok su u Beogradu poraženi, nedostajalo je malo sreće i malo koncentracije za povoljniji rezultat.
Sa druge strane, ekipa Ludogoreca zabeležila je nova dva poraza, ekipa portugalske Brage bila je bolja u oba susreta i ostavila je bugarskog predstavnika na poslednjoj poziciji sa samo jednim osvojenim bodom, dok crveno-beli zauzimaju drugu poziciju, sa sedam osvojenih bodova, dva više od trećeplasiranog Mitjilanda, te dva manje od prvoplasirane Brage.
I jedni i drugi uspešno su preskočili svoje prepreke u nacionalnom Kupu, crveno-beli sa savladali Inđiju na gostujućem terenu i tako se plasirali u 1/8 finala Kupa Srbije, gde će ugostiti ekipu niškog Radničkog.
Dok je Ludogorec bio uspešniji od trećeligaša, ekipe Lokomotive Gorna, pa će u 1/4 finalu na noge drugoligašu, ekipi Montane.
Što se tiče nacionalnih prvenstava, u međuvremenu fudbaleri Crvene zvezde odigrali su sedam mečeva, gde su zabeležili šest pobeda uz iznenađujući poraz od ekipe Radnika u Surdulici, uz gol razliku 22:6 i drže drugu poziciju sa šest bodova i utakmicom manje u odnosu na glavnog konkurenta, ekipu večitog rivala, Partizana.
Ludogorec je sa druge strane, takođe bio u seriji od šest vezanih trijumfa, da bi u poslednjem kolu doživeli šokantan poraz od ekipe CSKA 1948 Sofia, uz napomenu da za devedeset i kusur minuta nisu uputili šut u okvir gola protivnika, što je nezapamćeno kada su utakmice Ludogoreca u nacionalnom šampionatu u pitanju.
I dalje su prvi, sa četiri boda i utakmicom više u odnosu na ekipu CSKA iz Sofije koju će ugostiti samo četiri dana kasnije na svom terenu, u Razgradu, pa se može reći da im duel sa crveno-belima dolazi u nezgodnom trenutku.

Još uvek je neizvesno u kojem sastavu će bugarski predstavnik da se suprostavi našem šampionu, treba naglasiti da su i jedni i drugi opterećeni kako povredama, tako i suspenzijama svojih fudbalera.
Dok je izvesno da put Beograda na megdan Crvenoj zvezdi neće ići suspendovani štoper Verdon, od ranije povređeni Vanderson, kapiten Nedelkov, Žosue Sa, kojima se pridružio i Sisinjo, znak pitanja stoji kod Bernarda Tekpeteja, koji je zaradio lakšu povredu na poslednjem meču, te brazilskog veziste Kaulija, koji je odigrao prve minute posle oporavka od loma noge.
Dok su se Santana i najbolji igrač ekipe bugarskog šampiona, Kiril Despodov oporavili od povreda, ali je pitanje koliko će i u kojoj meri moći da pomognu svojim saigračima.
Sa druge strane pored suspendovanih Gobeljića i Degeneka, koji su zaradili isključenja na meču sa Mitjilandom, glavobolju šefu stručnog štaba Crvene zvezde predstavlja i povreda standarnog prvotimca, veziste iz Obale Slonovače, Sekua Sanoga, jer je još uvek neizvesno da li će moći da računa na njega za ovaj duel.
Dok je takođe znak pitanja iznad Falka, Dionija i pomalo zaboravljenog Veljka Nikolića, koji su takođe propustili prethodna dva meča, odigrana posle reprezentativne pauze, zbog povreda.

Pred ovaj duel trener našeg šampiona, Dejan Stanković, izneo je svoja očekivanja:

Nema Degeneka i Gobeljića zbog crvenog kartona iz prošle utakmice. Sanogo se vratio, videćemo da li može da odigra čitav meč, tu je i Falko, a Dioni je nažalost van stroja. Sve u svemu nije loše. Zadovoljan sam kako smo izgledali 70 minuta u Lučanima. Osim prvih 20 minuta, sve ostalo je bilo fenomenalno. Hvatamo zalet do 15. decembra i polusezone. Do tada ćemo igrati na svaka tri dana, a već sutra je jedna od najbitnijih utakmica u polusezoni. Evropa je Evropa, tu svako ide na pobedu. Vidim da se priča da će Ludogorec doći bez nekoliko igrača, ali ako vratimo film i mi smo u Razgradu bili bez nekolicine bitnih, pa smo ostvarili jednu od lepših pobeda u poslednje vreme. I njihov trener najavljuje da dolaze po pobedu – normalno, niko neće reći da planira da izgubi. Svi znate šta pobeda može da nam donese. Ko god da izađe protiv nas, kakva god formacija ili tim, idemo maksimalno. Naravno, poštujemo ih, odlični su u poslednjih 10 godina, kako u Bugarskoj, tako i u Evropi. Na ovo gledam kao na jednu od najbitnijih utakmica u polusezoni.

Šef stručnog štaba našeg šampiona rekao je da zna kakav će tim izvesti sutra.

Ne razmišljam o tome kako će oni izaći na teren, jer prosto do početka meča ne mogu da saznam sastav protivnika. Što se nas tiče, znam 95 posto tima i toga kako ćemo se suprotstaviti Ludogorecu. Mi smo samokritični, ne bežimo od odgovornosti, a zadovoljstvo je raditi s nekim ko ima pristup da i kad pogreši, bude svestan toga. Takvi su moji igrači, a radimo na tome da greške svedemo na minimum. Naš stil igre je ofanzivan, a normalno je da ako ne kazniš protivnika, možeš da očekuješ pad koncentracije na drugoj strani. Ne opravdavam, mada razumem da ti neko stvori šansu ili dve, ali zato imamo odbranu i golmana.

Istakao je da će faliti podrška navijača, ali i da će deca dati sve od sebe da ponove navijanje protiv Kairata.

Naravno da će nam nedostajati navijači. U Lučanima su bili iza naše klupe, davali nam vetar u leđa. Igrali smo pred decom protiv Kairata, bila je lepa i prijatna atmosfera. Zvezdaš je zvezdaš, da li je dete ili odrastao, manje je važno, svi će biti uz nas. Treba odigrati jaku i takmičarsku utakmicu za one koji neće moći da dođu na Marakanu, da obezbedimo proleće u Ligi Evrope. Ne zavisi od nas, ali mi cilj moramo da ostvarimo.

Trener fudbalera Crvene zvezde je istakao da neće pratiti kako se odvija rezultat na meču Midtjiland – Braga, sve dok se ne završi utakmica Crvena zvezda – Ludogorec.

Moramo da pobedimo da bismo mogli da se nadamo nečemu. Bitno je da osvojimo tri boda, a šta bude u Danskoj – biće. Neću imati nikakvu komunikaciju sa bilo kim oko rezultata sa meča Midtjiland – Braga, za vreme naše utakmice. Do sad to nisam radio, neću ni sutra. Isključivo sam fokusiran na to kako ćemo da odigramo.

Za kraj, izneo je reči hvale na račun forme Njegoša Petrovića.

On je fenomenalan u poslednjih nekoliko utakmica. To je onaj Njegoš kog sam upoznao kad sam došao u Zvezdu. Veliko samopouzdanje, jak ritam, mnogo duela, a mirniji je na lopti u poslednje vreme. Zvezda je teška, ima mnogo pritiska, ali tu smo da istrpimo i sačekamo svakog. Po tome kako sad igra – može da igra bilo gde – zaključio je Stanković.  

Pravdu će deliti španski arbitar Hoze Maria Sančez.
Pomagaće mu sunarodnici Raul Kabanjero i Injigo, dok će četvrti sudija meča biti Pablo Gonzalez Fuertes.
U VAR sobi sedeće Hesus Žil Manzano, a pomagaće mu Anhel Nevado.

Direktan prenos sa stadiona "Rajko Mitić" možete da pratite na prvom programu televizije Arenasport, kao i na prvom programu Radio Televizije Srbije, sa početkom u 18 časova i 45 minuta.


Ludogorets 0 : 0 Midtjylland
Sporting Braga 1 : 1 Crvena zvezda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 6 3 2 1 11
2 Sporting Braga 6 3 1 2 10
3 Midtjylland 6 2 3 1 9
4 Ludogorets 6 0 2 4 2