XS
SM
MD
LG

PLS: Derbi jeseni igra se u Čelarevu, bolesni Zlatiborci se sporo oporavljaju, kolo zaključuje mali beogradski derbi na Novom Beogradu

Prvenstvo u Prvoj ligi Srbije nastavlja se utakmicama 13. kola. Rasporedom je predviđeno da se u subotu odigraju četiri meča, tri u nedelju i preostali duel u ponedeljak na Novom Beogradu. Obeležje kola biće, bez sumnje, derbi jeseni i duel dve najuspešnije ekipe dosadašnjeg toka šampionata. Ostali susreti bice zanimljiviji i uvereni smo da će doneti nova uzbudenja. U prošlom kolu domaćini su za nijasnu bili bolji (4:3 u pobedama), tako da se slično može ponoviti i predstojećeg vikenda. Poželimo da strelci ponovo budu tako efikasni kao pre nedelju dana (više od tri gola po meču).

Najviše pažnje privući će vojvođanski derbi između dve vodeće ekipe u Čelarevu. Biće to sudar dve koncepcije, tvrdog i čvrstog domaćina, koji zna da igra na rezultat, i lidera koji hoće da nadigrava u otvoreno igri. Trener Jandrić derbi ne doživljava sa toliko tenzija i, tvrdi, da će se ponašati kao pred svaki drugi duel. Kvalitet Novosađana leži u sposobnosti pojedinaca koji mogu da sprovedu u delo ideje stručnog štaba, igrajući na visokom nivou, u kontinuitetu duži period. Gosti ne mogu da računaju na povređene Nedeljkovića, Desančića i Đurića, dok je Riznić i dalje rovit.

Ivanjičani su preboleli nesrećni poraz u derbiju od Novosađana. Autogol, neiskorišćen jedanaesterac, i propuštene prilike još ih tište, ali su morali da izbace iz sebe i okrenu se duelu u Dobanovcima. Trener Milović ističe da ih očekuje jedno od težih gostovanja, rival, navodi,  igra čvrsto i disciplinovano, na gol više, u timu se oseća nova energija koju je doneo novi trener. 

Timok 1919 od pre tri dana ima novog trenera Tomasa Vasova, koji je nasledio Vojkana Rajčića, najuspešnijeg stručnjaka u novijoj istoriji kluba, sa kojim su postali prvoligaši. Jedan bod osvojen u pet prethodnih utakmica bio je dovoljan da Rajčić povuče radikalan potez. Odlaganje utakmice sa Zlatiborom nije išlo u prilog Šapčanima koji će za dve nedelje odigrati pet mečeva. Trener Goran Vuković ķaže da do duela sa Inđijom, Timok 1919 nije izgubio tri i po godine, i to govori da su ispod Kraljevice neugodni i efikasni. Sa novim trenerom i novom energijom kod kuće igraju energično nošeni podrškom vernih navijača. Niko ih nije nadigrao i, nema sumnje, da nas očekuje teška i prava takmičarska utakmica - naglašava Vuković. 

Još jedan neizvestan okršaj odigraće se u Pančevu, gde gostuju "građevinari". Domaćin igra promenljivo, kao i njihov rival, koji je vezao dva poraza. Nalaze se na deobi 6. i 7. mesta, i razdvaja ih jedan bod. Domaćin vidi kvalitet gostiju u miksu iskustva i mladosti, i posebno apostrofiraju imena Blažića, Radivojevića, Mrđe, Gojkovića... Za Železničara bi napadačka opcija, domaći teren i veći izbor kvalitetnih igra  trebalo da bude prednost. U tim se vraća Protić, dok je i dalje na listi povređenih Mališić.

U nedelju su na programu dve utakmice. Kabel oskoljen pobedom u Sremskoj Mitrovici sa više optimizma gleda na naredne duele. Kako rekoše, svaki rival je protiv njih favorit, pa tako i Lozničani, koji imaju iskusniji i takmičarski spremniji tim. Na Lagatoru se popravila atmosfera posle pobede nad Pančevcima. Prva pobeda Kabela uverila ih je da je liga izjednačena, i znaju da odlaze u goste mladom, rastrčanom sastavu motivisanog domaćina. Trener Mićić može da računa na usluge Ristivojevića, ali će izostati suspendovani Vraštanović. 

Bačko-sremski okršaj odigraće se se u Bačkoj Palanci, gde će koplja ukrstili uzdrmani domaćin (poražen juče ubedljivo od RFK Grafičara) i Mitrovčana pokolebani porazom od poslednjeg Kabela. - Dobili smo dobru lekciju i važna mi je reakcija mojih igrača, odnosno da zaborave šta je bilo i pokažu da su pravi tim - poručuje trener Perišić i dodaje da ih očekuje mlad i agresivan sastav domaćina sa novim trenerom Puačom.

U Zlatiboru je bolnica i 7-8 igrača još oseća posledice stomačnog gripa, zbog koga su odložili susret sa Mačvom. Novi trener Žarko Jovanović tvrdi da se oboleli igrači sporo oporavljaju i pokušaće da nekako skrpi ekipu. RFK Grafičar dolazi u nezgodnom trenutku, osokoljeni ubedljivom pobedom nad OFK Bačkom, sa nekolilo mlađih reprezentativaca, biće za čvrstog i neefikasnost domaćina nezgodan rival. 

13. kolo biće zaključeno u ponedeljak duelom između IMT-a i OFK Žarkova. Takozvani mali beogradski derbi trebao bi da donese kvalitetnu fudbalsku predstsvu, otvorenu igru, sa obostranim šansama i, nadamo se, golovima. "Traktoristi" se nalaze u negativnoj seriji od tri poraza, dok su "zeleni", posle nekoliko neuspeha i promene trenera vezali dva trijumfa i sa novom energijom odlaze na Novi Beograd. Večeras su, pred televizijskim auditorijumom odigrali kup utakmicu u Gornjem Milanovcu i pružili dostojan otpor superligašu. Rezultat im nije bio prioritet i mnogo važnija im je utakmica sa IMT-om, za koga tvrde da igraju na sličan način, imaju dosta mladih igrača. Žarkovčani ne dolaze za domaćina u pravom momentu, pogotovu posle tri uzastopna poraza, ali su čvrsti u nameri da negativnu seriju prekinu.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9