XS
SM
MD
LG

Ko je siguran u ABA plej ofu, kome šta treba i ko može koji biti do kraja ?

Foto: ABA liga

Do kraja ABA lige ostalo je još jedno kolo. Međutim, ima dosta utakmica koje treba nadoknaditi. Te utakmice će se nadoknaditi pre poslednjeg kola pa će se ono tek onda odigrati.

U vrhu je velika gužva a još je mnogo duela ekipa iz prvih pet, odnosno ekipa koje se bore ili koje su u plej ofu. Naime, trebaju se nadoknaditi oba meča Zvezde i Cedevita-Olimpije, meč Mornara i Budućnosti kao i duel Budućnosti i Igokee.

Kakva je trenutno situacija u ABA ?

Budućnost i Zvezda osigurali su plej of. Oba tima su na tri poraza i bore se za pro mesto. Budućnost drži sve u svojim rukama jer će sa tri pobede do kraja biti prva budući da je međusobno bolja od Zvezde. Zvezda može biti i prva ali može biti i četvrta. Prva će biti ako dobije sva četiri meča do kraja a Budućnost izgubi jedan. Zvezda može biti treća ako Cedevita Olimpija dobije Zvezdu oba puta te dobije i preostala dva meča koje ima a uz to Igokea doživi bar jedan poraz do kraja. Ukoliko Cedevita-Olimpija dobije Zvezdu oba puta a Igokea dobije i Budućnost i Mornar, tada bi COL bila druga, Igokea treća a Zvezda četvrta. 

Što se tiče Cedevita-Olimpije, ona može biti druga ali može biti i van plej ofa. Objasnili smo u kojoj varijanti može biti druga. Takođe, druga bi bila kada bi se pravili krugovi u troje sa pet poraza (Budućnost, COL i Zvezda) te četvero sa pet poraza (Budućnost, COL, Igokea i Zvezda). Kako COL može ispasti iz plej ofa? Ukoliko Mornar dobije oba meča do kraja a COL izgubi tri meča do kraja. Jedino u toj varijanti COL ostaje bez plej ofa.

Igokea čak može biti i prva a može biti i van plej ofa. Doduše, za prvo mesto bi im trebalo dosta toga. Morali bi dobiti oba meča do kraja te bi morali dobiti Budućnost sa više od četiri razlike. Uz to, trebala im tri poraza Zvezde do kraja i jedan poraz Cedevite. Igokea može završiti druga ukoliko dobije oba meča do kraja,  Budućnost izgubi od njih i Mornara, Zvezda ne doživi više od poraza a Cedevita izgubi jedan meč. 

Igokea može biti treća sa svoje dve pobede i jednim porazom Cedevite do kraja sezone. Igokea može biti četvrta ukoliko bude imala isti skor kao Cedevita Olimpija. Takođe, ukoliko bi četiri kluba imala po pet poraza, Igokea bi bila treća a Zvezda četvrta mada je to malo verovatna varijanta. Igokea neće u plej of ukoliko izgubi oba meča do kraja a Mornar dobije oba meča do kraja i COL ne doživi više od dva poraza. Ukoliko bi bio krug od tri tima sa sedam poraza, COL i Mornar idu u plej of a Igokea otpada.

Mornar može biti treći ukoliko bi oni, Cedevita i Igokea imali po sedam poraza. Tu bi Mornar bio treći, COL četvrta a Igokea peta. Mornar ukoliko doživi jedan poraz u preostala dva meča, može ući u plej of samo sa sve četiri poraza Cedevite. Takođe, ukoliko izgube oba meča ne mogu u plej of. Sa svoje dve pobede, dva poraza Igokee i maksimalno jednim porazom COL do kraja sezone, Mornar bi bio četvrti a Igokea peta radi boljeg međusobnog skora koji bi Mornar imao tad. Moguće je i da Zvezda, COL, Igokea i Mornar budu na po sedam poraza a ako bi se to desilo COL bi bila druga, Zvezda treća, Mornar četvrti a Igokea bi bila peta.

Kao što vidite mnogo je kombinacija oko samih pozicija. No pokušaćemo pojednostaviti kome šta treba za plej of a da ne gledamo pozicije. Ukoliko Igokea dobije jedan meč do kraja, Igokea je u plej ofu. Igokea je u plej ofu i ako Mornar izgubi bar jedan meč. Igokea će u plej of i ako Cedevita-Olimpija doživi bar tri poraza do kraja. 

Cedevita-Olimpija ide u plej of sa svega dve pobede u preostala četiri susreta. Može ići i sa jednom pobedom ako Mornar izgubi jedan meč a može ići i sa svim porazima ako Mornar izgubi oba meča do kraja.

Mornar je faktički u najgorem položaju. Oni ne zavise isključivo od sebe. Može se desiti da dobiju oba meča do kraja sezone a da ne uđu u plej of. No, da bi bar bili u prilici, moraju dobiti oba meča do kraja sezone i nadati se da Igokea neće dobiti nikog ili da će COL doživeti tri poraza. Svaka druga varijanta ostavlja Barane van plej ofa.

Sve u svemu mnogo je kombinacija a mnogo je još i bitnih duela. U sredu zaostale mečeve igraju Zvezda i Cedevita-Olimpija te Budućnost i Igokea. Već nakon te dve utakmice, dosta toga bi moglo biti jasnije. Potom u nedelju igraju Cedevita-Olimpija i Zvezda te Mornar i Budućnost. 

Možda ni tada neće biti sve gotovo i možda će zadnje kolo odlučiti ko ide u plej of te bi duel Igokee i Mornara mogao biti direktan duel za plej of. No, da bi se to desilo, Cedevita do tada ne bi smela doživeti više od jednog poraza, Mornar bi morao dobiti Budućnost a Budućnost Igokeu.

Sve u sveu, biće mnogo drame do kraja sezone i definitivno vredi pratiti ABA ligu.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26