XS
SM
MD
LG

Nole u epskom finalu stigao do pete titule na Vimbldonu

Novak Đoković odbeanio je titulu na Vimbldonu. On je nakon pet sati tenisa savladao Federera sa 3-2.

Foto: ATP Tour

Na startu susreta obojica su bili sigurni na servisu. Ono što se moglo uočiti na startu jeste da je Nole dobijao duže poene i da je dobrim riternima sprečavao servis volej igru Federera. Nole se u narednom meču mučio. Nije išao prvi servis, bio je stegnut iz bekenda a Federer je bio sjajan iz forhenda. Igralo se na razliku a nakon Noletove greške iz bekenda, Fedeks je došao do prve brejk lopte. Federer je diktirao igru u narednom poenu ali greškom iz forhenda propušta brejk šansu. Na kraju je Đoković povezao dva dobra bekenda i došao je do 2-2.

Naredni gem se otvara sa dva ''copy-paste'' poena. Sjajan servis Federera, još bolji ritern Noelta i onda greška iz forhenda Švajcarca. Iako je Noel imao 0-30, Federer je sjajnim servisima uzeo četiri vezana poena te je poveo 3-2. Potom su obojica bili sigurni na servisu a Federer je sve više nametao servis volej igru. U desetom gemu Federer je imao 0-30 ali konačno je proradio servis kod Novaka i uspio je doći do 5-5.

Federera je u narednom gemu sta servis. Iao je Nole i 15-30 ali je bio previše pasivan i nije na pravi način iskoristio šansu. Nole je svoj gem dobio bez izgubljenog poena pa je set otišao u taj brejk. Federer je dobio svoj poen, imao šansu na oba Noleta servisa ali je promašivao zicere. Nakon toga, Nole napada forhendom i dolazi do mini brejka.  Rodžer asom smanjuje na 3-2. Potom pravi dva mini brejka sa bekend i forhend vinerom. Servis vinerom Švajcarac je poveo sa 5-3. Federer potom pravi dvije atipične greške iz forhenda. Nole je potom sjajno napao i došao do 6-5. Federer je dobro odservirao, Nole riternirao a u razmjeni Federer griješi iz bekenda i Nole dobija taj brejk sa 7-5.

Nole je dobio prvi poen u drugom setu a onda serija grešaka. Dvije iz bekenda i jedna iz forhenda i Federer dolazi do brejka. Potom je Federer uspio potvrditi brejk i poveo je sa 2-0. Ni tu nije bio kraj agonije. Ponovo problemi i sa servisom i sa bekendom za Đokovića i Federer je imao 0-40. Prvu je Nole spasio a Federer je drugu forhend vinerom iskoristio i poveo sa 3-0. Nole se do kraja seta nije trudio. Faktički je pustio set da ode i nije htio da se zamara. Federer je napravio još jedan brejk te je sa 6-1 dobio drugi set.

Na početku trećeg seta Federer je nastavio servirati dobro i pričično sigurno je osvajao svoje servis gemove. Nole se mučio i bio je dosta stegnut i dalje. Ipak, uspio je uhvatiti kakav takav ritam i igra mu je ličila na nešto. Kako je set tekao, djelovalo je da je Nole u sve boljem stanju, iako je Federer bio bolji i sigurniji na servisu. I pored toga, Noe je priprijetio u devetom gemu kada je imao 15-30 ali se Fedeks izvukao. Imao je Federer u narednom gemu 30-40 ai je Nole servis vinerom spasio brejk i set loptu. Na kraju je došao do 5-5.

Federer je svoj naredni gem dobio rutinski i poveo je sa 6-5. Većih problema nije imao ni Nole pa je treći set otišao u taj brejk. Nakon sjajnog riterna, Nole dolazi do mini brejka na startu taj brejka. Đoković je dobio naredni poen servis vinerom a onda je i Federer pogriješio iz bekenda za 3-0 Đokovića.  Federer servis vinerom smanjuje na 3-1 ali novom greškom u narednom poenu odvodi Noleta na 4-1. Nole prvi svoj servis dobija sjajnim bekendom ali u drugom mu Federer uzima servis. Servis volej igrom, Federer smanjuje na 5-3 a potom asom i na 5-4. Nakon greške Federera iz bekenda, Nole je došao do dvije set lopte. Sjajnim napadom u narednom poenu, Nole dobija taj brejk sa 7-4.

N astartu četvrtog seta i jedan i drugi su bili sigurni na servisu. Nole je djelovao sve sigurnije na servisu i sve je bolje išao prvi servis. Djelovalo je da psihički Federer pada jer je bio svjestan kakve je šanse propustio. U drugom gemu na servis Federera igralo se na razliku ali je Federer došao do 2-2. U narednom gemu Nole je opet ušao u ''tunel'' te je greškama poklonio Federeru brejk. Đoković je i u narednom gemu griješio pa je Federer potvrdio brejk. 
Tu se Nole isključio baš kao i u drugom setu. Federer je napravio novi brejk i servirao za set. Međutim, Nole je tada došao konačno do brejk šansi. Prvu nije iskoristio ali drugu, nakon greške Federera, jeste.  Nole je sigurno dobio svoj servis gem te je smanjio na 5-4. Ipak, Federer je bio siguran na servisu te je sa 6-4 dobio set i odveo meč u odlučujući peti set.

Na početku petog seta meč je postao izuzetno naporan, kako psihički tako i fizički. I jedan i drugi dobili su lagano prvi gem na servisu. U Noletovom drugom igralo se na razliku ali je Nole poveo 2-1. Nole je imao 15-40 u narednom gemu. Obje brejk lopte bile su na drugi servis ali je obje propustio. Imao je i prednost kasnije ali je Federer udario as. Na kraju je Federer došao do 2-2. Imao je Nole u anrednom gemu 40-0 pa je skoro od gotovog, veresiju napravio. Ipak, uspio je dobiti gem na razliku i povesti 3-2.

Nakon dva sjajna riterna i dvije Federerove greške iz bekenda, Nole je imao 0-30. Nakon nove greške iz bekenda Federera, bilo je 15-40. Opet je Federer oba puta ostao bez prvog servisa. Opet je Nole prvu propustio nakon očajnog riterna. Ali drugu je iskoristio i poveo je sa 4-2. U narednom gemu Nole se mučio sa servisom. Nikako nije mogao ubaciti prvi servis. Rodžer je došao do brejk šansi. Prvu nije iskoristio ali drugu, nakon greške Noleta iz forhenda, jeste. 

Imao je Đoković 15-30 u osmom gemu. Tada je imao Federer sreće jer je dobio poen zahvaljujući vrhu mreže. Potom je dobio i dva poena radi dobrog servisa te je došao do 4-4. Nole je svoj servis gem dobio rutinski, što je u tom trenutku bilo važno. Bilo je 30-30 na servis Federera ali je Švajcarac došao do 5-5. Federer je u narednom gemu imao 15-30 i djelovalo je da je bliži poen. Ipak, Nole ''bekerovski'' dolazi do poena i 30-30. Servis vinerom i sjajnim forhendom, Nole dolazi do 6-5. Imao je Nole 15-30, igralo se i na razliku ali je Fedeks došao do 6-6.

Đoković je opet bio pod pritiskom ali je svoj servis gem dobio rutinski te je poveo sa 7-6. Rutinski je odgrao i Federer svoj servis gem te je izjednačio. Nole je imao 30-0 na svom servisu ali Federer je vezao četiri poena i na kraju je brejkom poveo sa 8-7. Imao je Federer 40-15 ali je Nole tada odigrao četiri fantastična  poena i brejkom je došao do 8-8. Nole je dobio svoj servis gem te je poveo sa 9-8. I Federer je bio siguran na servisu te je došao do 9-9.

Đoković je bez većih problema došao do 10-9 i opet je Federera stavio pod pritisak. Međutim, Švajcarac je rutinski dobio svoj gem za 10-10. Na servisu Noleta bilo  je 30-30 ali je Nole povezao dva servis vinera i poveo je 11-10. Federer je dobio rutnski svoj gem. Na servis Noleta imao je dvije brejk šanse ali se Nole izvukao i na kraju je poveo sa 12-11. Federer je svoj gem dobio i po prvi put se otišlo u istoriji u super taj brejk.

Nole je dobio svoj poen a potom i Federer svoj. Federer u narednom poenu griješi iz servis voleja i Nole dolazi do mini brejka. Sjajnim napadom, poveo je sa 3-1. Nakon greške Federera iz forhenda, Nole je poveo sa 4-1. Federer je dobio svoja dva servisa. Potom Nole pogađa forhend sa 5-3. Konačno je prošla i bekend paralela za 6-3 i tri meč lopte. Prvu meč loptu Nole je iskoristio i sa 7-3 dobio je super taj brejk.

Noletu je ovo ukupno 16. Gren Slem a peti trofej na Vimbldonu. Ovo je inače bilo i najduže finale u istoriji Vimbldona.