XS
SM
MD
LG

Streličarstvo: Popović sa državnim rekordom u Šervudskoj šumi nišani Rio

BEOGRAD, 13. maj (Info centar).- Luka Popović (Elit arčeri, Beograd), najbolji srpski streličar olimpik stilom, oborio je nedavno u kvalifikacijama na turniru BKS državni rekord u disciplini 2 puta 70 metara na otvorenom od 654 kruga. I stari rekord bio je u njegovom vlasništvu od 652 kruga i ispucao ga je na turniru u Mađarskoj prošle godine.

Koliko je to dobar rezultat svedoči i podatak da je drugi u kvalifikcijama Nišlija Luka Grozdanović imao 624 kruga, a da je još samo Nikola Stefanović, takođe iz Niša, prebacio 600 krugova (609). Popović je i osvojio turnir pošto je u finalu sa 7:3 savladao Nikolu Stefanovića, dok je bronza pripala Dejanu Margetiću pošto je sa 7:3 pobedio Miljana Radičevića (obojica Kalemegdan).

-U odličnoj formi dočekuje za nas najvažnije takmičenje u prvom delu sezone, Evropsko prvenstvo u Notingemu od 21. do 30. maja, gde će se održati i olimpijske kvalifikacija sa kojih trojica najboljih dobijaju vizu za Rio – kaže Svetlana Popović, trener Luke Popovića.- Ispravili smo i neke sitne greške uočene na turniru za svetsku rang listu u Kamniku prošlog meseca, kada je osvojio peto mesto. Čuveni korejski trener Peter Suk koji je bio nedavno u Beogradu i održao regionalni seminar, dobio je naše poslednje izveštaje i veoma je zadovoljan. Olimpijske kvalifikacije biće veoma teške, ali mnogo smo radili i nadam se da će taj rad dati i rezultate. Njegov rezultat na turniru BSK je mogao da bude još bolji,. U prvoj „ruci“ imao je 321 krug uz nekoliko sitnih grešaka koje su odnele krugove, a u drugoj 333!

Sekretarijat za sport i omladinu Beograda izdvojio je sredstva da Luka Popović kupi dva kompleta novih strela za Prvenstvo Evrope:

- Zahvaljujem se od srca, za svakog streličara je važno da bude siguran u opremu, da zna da, ako je pogrešio, da je to njegova greška a ne zbog loših strela ili luka- rekao je Luka Popović.- Finansijska situacija je teška, moj trener Svetlana Popovič će sama da plati put i i izuzetno skup smeštaj u Notingemu, ali se nadam da će naš zajednički trud biti krunisan olimpijskom vizom u Šervudskoj šumi... Hvala na gostoprimstvu i Streličarskom klubu Košutnjak na čijim terenima treniramo.

Zbog visokih troškova, Popović će biti jedini srpski streličar u Notingemu, gradu čuvenog Robina Huda. Sistem olimpijskih kvalifikacija biće surov: posle završetka borbi za evropske titule, samo od streličara koji nisu osvojili kvotu, napraviće se rang lista i gađaće odmah jedan protiv drugog na ispadanje da bi se dobila tri putnika za Rio.

Druga šansa za olimpijske vize biće Svetski kup u Antaliji u Turskoj od 12. do 19. jula gde će se održati, uz pojedinačne, i ekipne olimpijske kvalifikacije i podeliće se tri timske i pet pojedinačnih viza. Gađaće samo streličari koji do sada nisu osvojili vize.

Luka Popović je trenutno najbolje plasirani srpski streličar na svetskoj rang listi na 230. mestu sa 19,100 bodova. Na listi ima preko hiljadu takmičara sa bodovima.

Sa prostora bivše Jugoslavije na Olimpijskim igrama učestvovala su samo dva streličara: Postružnik 1976. u Minhenu i Matković 1980. u Moskvi.