XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: U Kovilovu 330 strelaca iz 13 zemalja

Strelište u "Bgd sportskom centru Kovblovo" biće od petka do nedelje puno strelaca. Na 34. "Internacionalnom prvenstvu Beograda" okupiće se 330 strelaca iz 13 zemalja – Švedske, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Ukrajine, Crne Gore, BiH i Republike Srpske, Makedonije, Francuske, Bugarske, Rumunije i Srbije. Organizator je Streljački savez Beograda pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Beograda i Ministarstva omladine i sporta Srbije, uz pomoć Streljačkog saveza Srbije i iz sponzorsku podršku Dunav osiguranja
- Ovo je još jedna potrda da su Beograd i Kovlovo stekli veliki ugled u svetu kao izuzetni organizatori najvećih takmičenja – istakao je u pozdravnoj reči na konferenciji za novinare Dragan Ćirić iz Sekretarijata za sport i omladinu Beograda i poželeo učesnicima ugodan boravak i vrhunske rezultate.

Dragan Milisavljević, generalni sekretar SS Beograda naglasio je da će se učesnici nadmetati za čak tri trofeja. U subotu će gađati za „Trofej Beograda“ ali će se rezultati reprezentativaca Srbije, Slovenije i Hrvatske bodovati i za regionalnu ligu, čije je prvo takmičenje održano u Zagrebu a treće je u januaru u Sloveniji. U nedelju će gađati za „Veliku nagradu Beograda“ (prvo mesto 700, drugo 500, treće 300 evra).
- Prijavljeno je 170 strelaca iz inostranstva i 130 domaćih učesnika a gađaće i strelci – invalidi iz Srbije i Makedonije – naglasio je Milisavljević. -  U oba dana imaćemo, jer neki strelci gađaju u obe konkurencije, seniorskoj i juniorskoj preko  500 izlazaka na vatrenu liniju Imamo 55 elektronskih meta i prvi put će se celo takmičenje odvijati sa elektronikom! Učestvovaće svi naši najbolji strelci - Jasna Šekarić, Stevan Pletikosić, Lidija Mihajlović, Nemanja Mirosavljev, Damir Mikec, Andrija Zlatić... kao i bugarski asovi olimpijsi šampioni Marija Grozdeva i Tanju Kirjakov, Ukrajinka Leskija Leskiv svetska šampionka i rekorderka, bronzana sa OI u Pekingu Hrvatica Snježana Pejčić... Francuzi dovode  čak 32 streca, predvodi ih  Dumolen olimpijski šampion pištoljem.

Promoteri takmičenja bili su reprezentativke puškom Andrea Arsović i Ivana Maksimović i olimpijac pištoljem Damir Mikec, a konferenciji za medije prisustvovao je i gost iz Slovenije Željkom Moičević
- U dobroj sam formi, očekujem visok rezultat a da li će biti dovoljan i za visok plasman zavisi i od konkurencije. Ove goine je jača nego ikad-  rekla je reprezentativka Partizana Andrea Arsović koja je lane bila treća na „Trofeju Beograda“ vazdušnom puškom.
Ivana Maksimović, juniorska reprezentativka Novog Beograda Ušća, prošle godine je pobedila vazdušnom puškom na „Velikoj nagradi Beograda“:
- Volim da gađam u Kovilovu, uslovi su izvanredni i ako si dobro pripremljen možeš da postigneš visok rezultat. Imala sam ove sezone nekoliko dobrih plasmana, nadam se da će tako biti za vikend – najavila je pohod na titule Ivana Maksimović.
Damir Mikec je 2008. pobedio na „Trofeju Beograda“ i bio treći na „VN Beograda“ vazdušnim pištoljem. Ove godine ima još veće ambicije:
- Idem na državni rekord – 588 krugova! Ove sezone sam nekoliko  puta bio blizu, zbog male dekoncentracije u poslednjim serijama iizmakao mi je taj rezultat. Pobedio sam u Zagrebu sa 586 krugova, u dobroj sam formi i, iako su i nagrade lepe i primamljive i dobar su motiv, najdraže bi mi bilo da oborim rekord!
Željko Moičivić je letos bio u selekciji Slovenije koja je osvojila ekipnu titulu na EŠ u Osijeku MK puškom. U Beogradu je prošle godine bio šesti i sedmi, sada je ovo takmičenje za njega izuzetno važno:
- „Internacionalno prvenstvo Beograda“ je izborno za A selekciju Slovenije. Nadam se da ću osvojiti makar jednu medalju, a ona je i ulaznca u nacionalni tim...
Svečano otvaranje je u petak u 18 časova u Kovilovu. U subotu su  finala u 12,30: muškarci pištolj, 14,30: muškarci – puška u 18,30: žene - pištolj i u 20: žene – puška. U nedelju, prvo finale je u 13,15: žene – pištolj, potom u 14: žene – puška, zatim u 17: muškarci – puška i u 19: muškarci – pištolj.