XS
SM
MD
LG

EL: Dikson odveo Fener u finale

Košarkaši Fenerbahčea savladali su Žalgiris sa 76-67 i plasirali su se u finale Evrolige.

Fener je sjajno otvorio susret. U prva četiri minuta primili su samo jedan poen. Žalgiris je djelovao zbunjeno a u napadu je Fener bio dobar. Međutim, bez razloga su previše nervozni bili Vonamejker i pogotovo Veseli, pa Fener i nije na pravi način iskoristio bolji start. Mogli su doći i do veće prednosti ali nisu. Treba istaći da je na startu meča Kalinić igrao fenomenalnu odbranu na Dejvisu i da ovaj nije mogao da primi loptu uopšte. Kasnije je Žalgiris počeo da hvata ritam. Šaras je uveo Micića i počeo je da igra sa dva pleja. Tu su uhvatili ritam i vratili se u meč. Ipak, ulaskom Điđija Datomea, Fener pravi novu seriju. Datome je vezao pet poena i jednu rampu i Fener je opet imao šest poena prednosti. Nakon prvog perioda, Fener je vodio 19-13.

Što se neke statistike u prvom periodu tiče, šut iz igre je bio na strani Fenera. Žalgiris je loše šutirao i nisu pogodili uopšte trojke te su samo tri šuta iz igre pogodili. Međutim, izveli su četiri bacanja više a promašili su samo jedno. Fener je pogodio dvije trojke i imali su tri skoka više. Obje ekipe su u prvom periodu izgubile po četiri lopte.

Fener je dobro otvorio drugi period i preko razigranog Datomea došli su do +9. Žalgiris se vratio preko Micića i Udriha i prišli su na četiri poena zaostatka. Međutim, onda je Fener zaigrao mnogo bolje. U napadu se razigrao Jan Veseli a odbrana je bila sjajna. Pangos je jedini bio u stanju da dođe do poena kod Žalgirisa, ali je to bilo nedovoljno da se u tim trenucima parira Feneru. Kalinić nije mogao da pogodio ništa ali je zato u odbrani bio sjajan i Fener je imao dvocifrenu prednost. Tada je Šaras tražio tajm aut i Žalgiris je konačno pronašao ritam. Prvo je poentirao Vajt a onda je pet poena vezao Dejvis i Žalgiris se vratio u meč.  Bobi Dikson poentirao je nakon tajm auta Obradovića a sa zvukom sirene pogodio je Vajt, pa se na odmor otišlo sa vodstvom Fenera 39-33.

Kada se pogleda statistika nakon prvog poluvremena, najveći problem za Žalgiris su bile izgubljene lopte. Izgubili su ih ukupno 12 dok je Fener izgubio pet. Fener je na poluvremenu imao samo šest poena prednosti, iako su ukrali deset lopti protivniku. Žalgiris je imao više skokova u prvom poluvremenu. Takođe, izveli su više slobodnih bacanja i šutirali su ih jako dobro. Fener je pogodio tri trojke u prvom poluvremenu a Žalgiris je bio bez trojke u prvom poluvremenu. Ali ruku na srce samo su dvije šutirali. Žalgiris je bio na -6 samo radi sjajnih procenata šuta za dva u drugom periodu. Jesu izgubili osam lopti dok je Fener izgubio samo jednu, ali je Žalgiris šutirao 70% za dva u drugom periodu. Datome je sa 12 poena predvodio Fener, dok je Pangos bio najbolji sa osam poena kod Žalgirisa.

Pangos je poenima doveo Žalgiris na -4 na startu drugog poluvremena. Nakon toga, Vonamejker i Slukas su se razigrali i Fener došao do 13 poena prednosti. Treba reći da je ponovo dobre momente imao i Kalinić. No, Žalgiris se nije predao. Serijom ofanzivnih skokova stvarali su probleme Feneru, igrali su sjajno u odbrani i malo po malo su se vraćali u igru. Trojkom Pangosa, prišli su na samo -2. U završnici trećeg perioda Bobi Dikson je bukvalno izmislio četiri poena za Fener pa je Fener sa četiri poena prednosti ušao u poslednji period.

Žalgiris je u trećem periodu pogodio svoje prve trojke na utakmici. Dali su ih ukupno dvije. U skoku su bili sjajni i imali su pet skokova više u trećem periodu. Obje ekipe su imale po tri izgubljene lopte a i u ostalim parametrima su ekipe bile dosta ravnopravne. Jedino je ofanzivni skok Žalgirisa pravio razliku.

Preko Dejvisa, Žalgiris je na startu poslednjeg perioda prišao na -2. Međutim, na startu poslednjeg perioda maestralan je bio Dikson. Vezao je dvije trojke i donio je deset poena prednosti svom timu. Međutim, Dikson je ubrzo izašao iz igre i Fener je ponovo stao. Žalgiris je još jednom pokazao psihičku snagu i ponovo su se vratili u igru. Prišli su na -6 i ušlo se u neizvjesnu završnicu. U samoj završnici pokazalo se neiskustvo Žalgirisa. Mašali su tri bacanja, gubili 4-5 lopti a Fener je to kažnjavao na pravi način. Na kraju je pet poena vezao Slukas i Fener je slavio sa 76-67.

Statistički gledano, Žalgiris je bio izuzetno dominantan u skoku. Imali su 15 skokova više i 13 ofanzivnih skokova više. Međutim, Žalgiris su koštale izgubljene lopte. Litvanci su izgubili čak 20 lopti a Fener deset. Kada toliko lopti izgubite, nemoguće je da prođete ovako moćan Fenerbahče. Takođe, Žalgiris je pogodio samo dvije trojke a to je ipak premalo. Pored statistike, svakako je presudilo iskustvo Fenera, pogotovo u završnici.

Fener je do pobjede predvodio Dikson sa 19 poena dok je Datome dodao 16 poena a imao je i tri rampe. Žalgiris je predvodio Pangos sa 16 poena, dok je Dejvis dodao 12 poena i 11 skokova.

Fener će imati priliku da protiv Reala ili CSKA brani titulu u nedelju a Obradović će imati priliku da dođe do desete titule prvaka Evrope.

Foto: Evroliga