XS
SM
MD
LG

Budućnost kaznila Alimpijevićeve propuste i zasluženo došla do brejka

Košarkaši Budućnosti poveli su sa 1-0 u finalu ABA lige. Oni su večeras ''brejknuli'' Zvezdu u Beogradu, rezultatom 80-76.

Budućnost je mnogo bolje otvorila susret. Zvezda se nije snalazila u odbrani i opet su, po ko zna koji put ove sezone, imali problema u odbrani pik igre. Budućnost je to iskoristila i povela na startu sa 13-6. Nakon što su ušli Omić i  Janković, Zvezda je počela da hvata ritam. Do kraja prvog perioda su se vratili ali je Budućnost vodila 25-22.

U drugom periodu Zvezda je promijenila odbrani. Počeli su sa preuzimanjima u igri dva na dva i to je dalo rezultata. U napadu su ritam uhvatili Davidovac i Enis. Davidovac se spuštao i pravio je probleme gostima a Enis je pogodio dvije trojke. Sa druge strane je uzvvratio Nikola Ivanović. U dva vezana napada je izmišljao peoen i održavao Budućnost. Do kraja poluvremena smo vidjeli veliku borbu a Zvezda na poluvrijeme odlazi sa vodstvom 38-37.

Treći period Zvezda je otvorila sjajno. Na krilima Ročestija i Omića došlis su do +8. Tada Doelman pogađa ludu dvojku i tu kreće serija Budućnosti. Uslijedilo je par faula Zvezde, tehnička Alimpijeviću i Budućnost se vratila. U završnici trećeg perioda Zvezda je stala. Alimpijević je forsirao Feldina, iako mu ovaj ništa donosio nije. Budućnost je to kaznila i trojkama Popovića i Ivanovića dolazi do +6, pred poslednji period.

U poslednjem periodu Budućnost je došla i do deset poena prednosti. Iako je Bjelica bio očajan, Alimpijević ga je neshvatljivo forsirao. Budućnost je sve te propuste Zvezdinog trnera znala da koristi. Dugo su vremena imali sigurno vodstvo a onda je Alimpijević ubacio Jankovića i tu kreće poslednji trzaj Zvezde. Uspjeli su da prođu na -3, imali otvorenu trojku za izjednačenje ali Davidovac je promašio. Doelman je pogodio za +5 a Ročesti promašio trojku. Tu je faktički bio kraj i iako je Zvezda pokušavala nije došla do preokreta. Na kraju je bilo 80-76.

Najveći krivac Zvezdinog poraza je trener Alimpijević Očajno je vodio utakmicu i nije primjećivao očite stvari. Bjelica je bio očajan i u napadu i u odbrani ali ga je forsirao. Janković je sjajno koristio minute ali ih nije imao dovoljno. Forsirao je i Feldina i Davidovca koji nisu mogli da pogode olimpijski bazen ali nije htio da proba igru sa dva pleja. Probao je istina to ali kada je već bilo skoro pa gotovo. Sa druge strane, Džikić je vrlo dobro vodio utakmicu. Vukao je prave poteze i imao je hrabrost da forsira Doelmana sa četiri penala. To Zvezda nije znala da iskoristi. Nije Doelmana napala i pored ranog četvrtog faula u zadnjem periodu i to ih je na kraju koštalo. Alimpijević nije imao hraborsti za igru sa dva pleja a na kraju je takva igra Džikiću donijela pobjedu jer su Ivanović i Gordić bili na svom prepoznatljivom nivou.

Kada se statistika pogleda, vidi se da je ovo bio strašno izjednačen meč. Presudila su očajna bacanja Zvezde jer su promašili 8 od 19 slobodnih bacanja. Taj parametar i pogrešne odluke Alimpijevića, koštali su ih poraza.

Budućnost su do pobjede predvodili Ivanović sa 20 te Gordić sa 18 poena. U Zvezdi je najefikasniji bio Omić sa 14 poena, dok je Ročesti imao 13 poena i deset asistencija.

Druga utakmica igra se u utorak od 18:30h a meč će se takođe odigrati u Beogradu.

Foto: ABA liga