XS
SM
MD
LG

Sudije žrtve bratskih klubova?

Mostarac Emir Spahalić i Dalibor Hrstić iz Ljubuškog, glavni i drugi pomoćni sudija subotnjeg susreta u Mostaru između Zrinjskog i GOŠK-a iz Gabele  (3:2) zbog propusta na istoj suspendovani su do daljnjeg na hitnoj sednici Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH. Oni su, prema informacijama iz Saveza, od kontrolora suđenja Džemala Čalije iz Sarajeva dobili negativne ocene, a definitivna kazna o broju utakmica suspenzije biće poznata naredne sedmice, najavljeno je od nadležnih organa Saveza.

Spahalića i Hrstića su koštala dva nepostojeća jedanaesterca dosuđena za aktuelnog šampiona Zrinjski kojima su “plemići” stizali, dva puta, vođstvo gostiju, a na kraju i trijumfovali pogotkom u 89. minutu uz het-trik Miloša Filipovića. GOŠK je na poluvremenu vodio minimalnim rezultatom 1:0, a u nastavku je došlo do preokreta, pa je susret išao “iz dvojke u keca”.

Da li su zbog pobede Zrinjskog u takvoj utakmici glavni i isključivi krivci sudije Spahalić i Hrstić, ili su oni kolateralna šteta da se prikriju stvarna događanja na pomenutom susretu trebalo bi da otkriju naredni dani?

Malo ko će da kaže da su Zrinjski i GOŠK “bratski” klubovi koji su u prethodnom periodu sarađivali i razmenjivali igrače, čak i ove zime kada su Mostarci nekoliko svojih fudbalera poslali na pozajmicu u Gabelu, kao pojačanja. Među njima trebalo je da bude i Zvonimir Blaić, povratnik iz Radnika, ali u poslednjem trenutku nije otišao u GOŠK. Golman Dalibor Kozić je iz Mostara stigao u Gabelu, bivši igrač “plemića” je i Anto Radeljić, pa Antonio Raguž, pozajmljeni su ove zime Koreanac Hjon Uk So i Nardin Mulahusejnović (strelac drugog gola), nekadašnji “plemić” bio je i Igor Aničić…

Zanimljivo je, u celoj ovoj priči, istaći još jedan detalj. Dva kluba su jesenas u Gabeli, 16. septembra, u osmom kolu odigrali gotovo pa “prijateljsku” utakmicu bez grubih startova i tenzija, bez ijednog žutog kartona, a sudio je Tomislav Čuić iz Tomislavgrada, sudija na zalasku karijere. Pobedio je Zrinjski rezultatom 2:0.

Trener GOŠK-a Feđa Dudić je posle utakmice na konferenciji za novinare istakao: “plakao sam sa igračima u svlačionici i sav se tresem”, međutim jedan detalj iz zapisnika susreta u Mostaru može da ga demantuje. Naime, Dudić je na poluvremenu, pri vođstvu njegove ekipe rezultatom 1:0 u svlačionici ostavio dva ponajbolja fudbalera u svojim redovima Petra Raguža i Amira Zolja, a umesto njih su od 46. minuta igrali Hjon Uk So, zvanično igrač Zrinjskog na pozajmici u GOŠK-u i Dino Hasanović.

-Bio sam primoran da na poluvremenu izvedem dva igrača zbog žutih kartona, nisam to uradio zbog loše igre, morao sam ih sačuvati za Čelik, imam mali broj igrača i uvek moram razmišljati i o sledećoj utakmici – pokušao je da objasni Feđa Dudić, trener GOŠK-a, svoj nerezonski potez povučen u pauzi utakmice u Mostaru.

Da li je u pitanju trenersko neiskustvo (Dudić ima samo 35 godina) ili je strateg Gabeljana “predosetio i pretpostavio” da će njegov klub na kraju susreta biti, ipak, poražen i ostati bez bodova ostaće tajna? Međutim, koji to trener na poluvremenu jedne prvenstvene utakmi ce razmišlja o narednom protivniku, pogotovo kada ima pozitivan rezultat i može da dođe do dragocenog bodovnog plena? Da li je pla čom u svlačionici sa igračima i drhtanjem na konferenciji za novinare Feđa Dudić želeo da prikrije nešto drugo i skrene pažnju od suštine?

Ono što je sigurno jeste to da je utakmica Zrinjski – GOŠK (3:2) na startu prolećnog dela prvenstva Premijer lige BiH podigla veliku fudbalsku prašinu i pokrenula nezapamćenu lavinu. Da li će one zatrpati samo naivne arbitre Emira Spahalića i Dalibora Hrstića, kao u prošloj sezoni Antoni Bandića iz Gruda, ili se pokrenuo kompletan “ledeni breg”, pokazaće vreme pred nama?

SLAVKO BASARA / Sportski žurnal 

Zrinjski - Gošk